Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ve­li­ki trud i želje Go­lu­binčana

GOLUBINCI – U okviru obilježavanja Dana Europske kulturne baštine u subotu 17. rujna predsjedniku Mjesne zajednice Golubinci Milanu Ćulibrku predana je zastava, simbol Europskog zajedničkog nasljeđa.
    Pokrovitelji ovog događaju su bili Ministarstvo kulture Republike Srbije, Tajništvo za gospodarstvo AP Vojvodine i Tajništvo za obrazovanje i kulturu AP Vojvodine, a organizatori u Golubincima Udruženje Chlos, Mjesna Zajednica Golubinci i Zavod za zaštitu spomenika kulture – Srijemska Mitrovica.
    Realizacija Kulturnog progama urađena je dragovoljnim radom u kojoj su uzeli učešće sve kulturne institucije i pojedinci koji se bave raznim vidovima umjetnosti ovoga mjesta. Tako pored KUD-a Golubinci u programu je učestvovalo i Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Tomislav« sa svojim folklornim i tamburaškim odjelom. Pored folklorno-glazbenog dijela bilo je radionica veza i trukeraja, radionica oblikovanja gline i radionica slika od slame. Bilo je na nekoliko mjesta izložbi slika od kojih treba istaći izložbu slika Branka Oreščanina koji u svojim djelima oslikava život u Srijemu. Treba istaći da su taj dan mnoga golubinačka domaćinstva bila otvorena za mnogobrojne goste iz Beograda i Novog Sada. Pored domova gosti su posjetili Chlos (Zgrada sagrađena u vrijeme Marije Terezija, služila za potrebe postrojbi Austrijske vojske. Poslije bijega iz Srbije i sloma prvog Srpskog ustanka jedno vrijeme u njoj boravio Karađorđe) Pravoslavnu Crkvu i Katoličku Crkvu Sveti Juraj Mučenik u kojoj su bili upoznati s povješću crkve i poviješću katolika i Hrvata na prostoru Golubinaca i Srijema.
    Među mnogobrojnim gostima bili su zamjenik Ministra kulture Republike Srbije Miladin Lukić, viši savjetnik Ministra kulture Republike Srbije Borislav Šurdić, te predstavnici IV APV Miroslava Kostić i Ivošević Rajko. Malo čudno djeluje da ispred Općinskih struktura vlasti nije nitko prisustvovao. Nekoliko medijskih kuća je sve ovo propratilo, vrijedi istaći prisustvo RTS – TV Beograd koji je u nedjeljnom jutarnjem progamu emitirao reportažu o ovome događaju. Veliki trud i želje i sijeme posijano, udruga i Jovanke Sečanski koja vodi Chlos u oživljavanju projekt Etno selo Golubinci počelo je da klija, koliko će vremena trebati da nikne zavisit će najviše od samih miještana Golubinaca.
Ivan Radoš

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika