Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kri­ti­ka na račun ra­da su­bo­tičkog MUP-a

Kritiku na račun rada subotičke policije, konkretno, na neizdavanje priopćenja za javnost o vandalskim činovima i tučama, ponovno je na današnjem brifingu javno uputio predsjednik Općine Géza Kucsera, napominjući i kako prema njegovim informacijama MUP vodi razgovore s predsjednikom Trgovačkog suda o predmetima koji su u proceduri, na što nema pravo. Ističući kako nije riječ o napadu na rad ovog tijela već podsjećanje na obveze, Kucsera je o konkretnim događajima u gradu rekao:
    »Ponovno su se dogodila skrnavljenja groblja. Desilo se i to da je veliki križ na Senćanskom groblju kod spomenika Ptica slomljenih krila slomljen i bačen dolje. Prema prvim nalazima, navodno je to prema izvješću policije uradio vjetar. Očigledno da to nije proizvod nekog nevremena jer se dogodilo i da je sam spomenik poliven bojom. Na to smo reagirali. Žao mi je što i pored dosadašnjih obećanja policija opet nije reagirala i nije izdala priopćenje, a nedavanje priopćenja stvara milje nesigurnosti i uvijek postoji mogućnost za pravljenje priče koja možda i nije istinita. Zato zahtjevam od policije da o ovim slučajevima daju izvješće. Moram reći da je bilo i drugih problema. Bila je tuča u Gimnaziji, zatim imam izjavu roditelja o jednoj drugoj tuči u dvorištu škole ‘Lazar Nešić’ u Subotici. I ovdje je reakcija policije bila dosta kasna i sam postupak ispitivanja sudionika nije bio do kraja korektan«.
    Peticija građana iz okolice tvornice umjetnih gnojiva »Azohem« rezultirala je jednom širom istragom, na temelju koje je utvrđeno kako poduzeće ima tri dozvole za rad, kako je u Subotici boravio pokrajinski tajnik za zaštitu životne sredine i održivi razvoj dr. Zoltán Gyarmati radi upoznavanja s aktualnom situacijom i kako su izvršena određena mjerenja te da su analize u tijeku. Određeni su rokovi za mjerenje razine buke i prašine, te rok do kraja godine za sačinjavanje kompletnog elaborata o radu kojemu zatim predstoji javna rasprava.
    Kucsera je izvijestio novinare o prošlotjednom susretu s izaslanstvom Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba rekavši kako je goste upoznao s funkcioniranjem višejezičnosti i multikulturanosti u našemu gradu, te kako je hrvatsko izaslanstvo pozvalo u uzvratni posjet općinsko izaslanstvo manjina.
    Govoreći o tučama koje su se dogodile u subotičkim školama, članica Općinskog vijeća zadužena za obrazovanje Edit Pinter Molnar najavila je kako će se sljedećega tjedna održati sastanak ravnatelja subotičkih škola, MUP-a i Vojske kako bi se usuglasili stavovi u cilju rješavanja tih problema, s namjerom upućivanja dopisa mjerodavnim ministarstvima da se u škole uvede nadzor školskih policajaca. Na sve češće krađe i stvaranje divljih deponija žale se i poljoprivrednici subotičkog atara te bi vrlo korisno bilo uvesti poljočuvarsku službu bar kroz angažiranje mladih koji vojsku služe civilno, no, trenutačna je zapreka nedostatak zakonske regulative koji bi to osigurao u praksi.
    Edit Pinter Molnar najavila je organiziranje akcije »Dan bez automobila« za 22. rujna po peti put u našemu gradu, a 24. rujna bit će u znaku vožnje bicikla od Subotice do Palića te nazad, uz sudjelovanje šezdesetak đaka osnovnih škola »10. oktobar«, »Sveti Sava« i »Jovan Mikić«.
    Kucsera je još najavio kako će tročlano izaslanstvo našega grada u sastavu predsjednik Općine, zatim gradski menadžer Duško Guslov te u ime Agencije za lokalnu demokraciju Subotice Stanka Parać, od četvrtka do nedjelje ovoga tjedna boraviti u službenom posjetu Norveškoj, okrugu Buskerud, gdje će imati brojne susrete na kojima će biti riječi o regionalnom razvoju i integraciji manjina, a tom će prigodom Subotičani predstaviti mogućnosti našega grada i prioritete u polju regionalne suradnje.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika