Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obu­ka za obra­nu svo­jih pra­va

U organizaciji Vojvođanskog centra za ljudska prava iz Novog Sada, a uz podršku Fonda za otvoreno društvo, od 24 do 25. rujna 2005. godine u Subotici će se održati seminar pod nazivom »Osnaživanje pripadnika nacionalnih manjina u Vojvodini za samostalno istupanje pred međunarodnim institucijama u obrani svojih prava«.
    Vojvođanski centar za ljudska prava proteklih je godina intenzivno radio na upoznavanju pripadnika nacionalnih manjina u Vojvodini s univerzalnim i regionalnim međunarodnim instrumentima i institucijama, u okviru kojih mogu istupati u obranu svojih prava. Na seminarima je bilo nazočno više stotina pripadnika nacionalnih manjina, a jedna od njihovih osnovnih sugestija u evaluacijskim listićima bila je da se nastavi s organiziranjem sličnih seminara na kojima bi bili u mogućnosti steći i praktična znanja.
    Osnovni cilj seminara, na kojemu će sudjelovati predstavnici hrvatske, mađarske, bunjevačke i njemačke nacionalne manjine, bit će praktička obuka za pisanje Intervencije za Radnu skupinu za manjine pri Ujedinjenim Narodima i za Konferenciju o ljudskim dimenzijama pri OEBS-u, kao i sastavljanje Alternativnog izvješća o primjeni Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Evrope. Predviđen je rad za računalima u malim skupinama, a predavači i instruktori će biti predstavnici Vojvođanskog centra za ljudska prava, odvjetnici i pravnici.
    Dvodnevni će se seminar održati u Vojvođanskom omladinskom forumu u Subotici u Ulici Cara Lazara 11. Seminar je zatvorenog tipa, a pokraj predstavnika mađarske, njemačke i bunjevačke nacionalne manjine, sudjelovat će i devet predstavnika hrvatske nacionalne manjine iz Hrtkovaca, Vajske, Golubinaca, Srijemske Mitrovice, Platičeva, Tavankuta te Subotice.

Ladislav Suknović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika