Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Su­rad­njom do ostva­re­nja in­te­re­sa

Na inicijativu Mjesnog odbora Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, u Zemunu je 15. rujna održan sastanak s predstavnicima Zajednice Hrvata u Zemunu – Knjižnica i čitaonica »Ilija Okrugić«. Na sastanku su bili nazočni, pokraj predstavnika MO DSHV-a iz Zemuna Josipa  Bačić i Bože Gojevića i predstavnika Čitaonice Stipana Ercegovca i dr. Zvonka Sajfera, konzul Republike Hrvatske u Beogradu Branimir Lončar te predsjednik i potpredsjednik DSHV-a Petar Kuntić i Đorđe Čović, kao i zainteresirani članovi obiju organizacija.
    Prema riječima Petra Kuntića, zajednički je sastanak trebao odrediti smjernice daljnjeg djelovanja i aktivnosti Hrvata na tom području a ova je prigoda iskorištena i za susret s novim župnikom u Zemunu Jozom Dusparom, koji je također bio nazočan na sastanku.
RADITI SKUPA: »Zaključeno je kako je došlo vrijeme da se u skladu s novom orijentacijom suradnje u našoj zajednici i u budućnosti zajednički radi na onim programima koji su u interesu Hrvata, da prestanu bilo kakva prepucavanja i svađe i da se skupa lobira u interesu Hrvata na tim prostorima«, kazao je za »Hrvatsku riječ« Petar Kuntić nakon sastanka. »Suradnjom i usklađenim djelovanjem političke stranke i udruge Hrvatske čitaonice možemo očekivati rezultate na tom prostoru gdje su Hrvati činili značajnu zajednicu što, međutim danas nije tako, jer kako je rečeno nije isto za Hrvate živjeti u Zemunu ili Subotici. Stoga je zaključeno da i u budućnosti treba više koordinirati djelovanje i međusobno i s uredom Hrvatskog nacionalnog vijeća i s glavnim uredom DSHV-a kao i s Konzulatom RH ako bude određenih problema.«
    Jedan od inicijatora ovog sastanka Božo Gojević, ocijenio je nakon sastanka kako svatko svoj dio posla treba raditi a na dobrobit svih.
NA ISTOME POSLU: »Svi smo mi na istom poslu ali će svatko svoj dio posla obavljati ne miješajući se u rad drugih i, normalno, nećemo niti zapostavljati jedni druge«, rekao je Gojević. »Mi, kao stranka, želimo političkim djelovanjem ostvariti naša prava i interese a udruge to žele putem kulture, i u tom smislu mi imamo namjeru surađivati jer to moramo i nadam se da će stvari krenuti boljim koracima, bez obzira na neke nesuglasice koje su postojale ranije. Trebaju se pokrenuti i kultura i politika u Zemunu jednim korakom i bržim tempom, jer kultura ne može bez politike niti politika bez kulture u jednoj nacionalno manjinskoj zajednici. One se moraju dopunjavati jer su to osnovna dva postulata u svakoj zajednici. Dosta je bilo podjela i svađa, trebamo krenuti skupa, vidjeti gdje su Hrvati u Zemunu, i animirati ljude i pri tome djelovati svatko na svoj način. Mislim da će biti pomaka jer postoji želja i namjera i kod jednih i kod drugih. Mi ćemo raditi prema našem Statutu i programu a Čitaonica prema njihovim, mi kroz politiku a oni kroz kulturu«.
    Predsjednik ZHZ Knjižnice i čitaonice »Ilija Okrugić« Stipan Ercegović je za »Hrvatsku riječ« kazao kako je cilj sastanka koji je upriličen, bio približiti se međusobno te da je svatko imao prigodu iznijeti svoje stavove. »Mi smo rekli svoje stavove kako želimo da se Čitaonica bavi isključivo kulturom, a nakon razgovora i rasprave zaključak je da je dobro raditi skupa i djelovati zajedno pri čemu se mi u Čitaonici držimo svog programa i svi smo angažirani oko toga«.
J. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika