Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Aktualno

Ivo Sanader: Po­moći ćemo Sr­bi­ma ko­ji se vra­te

STRASBOURG – Hrvatski premijer Ivo Sanader istaknuo je 27. travnja u Strasbourgu da su prioriteti njegove zemlje ulazak u EU i NATO, ali i produbljenje bilateralnih odnosa sa zemljama regije, dodavši da što prije Hrvatska uđe u ove euroatlantske institucije, to će brže učiniti i SCG i BiH. Sanader je naglasio da postoji dobra osnova za razvoj bilateralnih odnosa Hrvatske i SCG. »Povratak ide vrlo dobro, ne samo osoba, već kad je riječ i o povratku imovine. To je jedan proces i učinit ćemo sve da pomognemo Srbima da se vrate. Do sada sam zadovoljan i osobno mogu garantirati da će svi objekti koji su pripadali Srbima biti vraćeni. Ovih dana će hrvatski državni tajnik Biščević otići u posjet Beogradu, gdje će dogovoriti agendu i bilateralne teme koje su od interesa za obje zemlje«, kaže Sanader, te dodaje: »Bezvizni režim za građane SCG ističe u lipnju. Vlada bi ga trebala produžiti. Iako to nije uvjet, očekujemo da Beograd potpiše sporazum o readmisiji«. Na upit o stajalištu Hrvatske u slučaju pobjede Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima Sanader je rekao: »Što god odluče srpski glasači, ostale zemlje to trebaju prihvatiti, a politički program Velike Srbije nema perspektivu«, odgovorio je hrvatski premijer.                       
       Po­ru­ke mržnje
na Cr­kvi sve­tog Ma­te­ja

Kotor – Na bedemu ispred katoličke crkve Svetog Mateja u kotorskom naselju Dobrota u utorak ujutro osvanuo je grafit sa porukom da taj kulturno-historijski objekt »treba zapaliti«, prenose crnogorski elektronski mediji. Župnik crkve Svetog Mateja u Dobroti don Ante Dragobratović rekao je da je na crkvenom tambruju neko ćirilicom ispisao »Srbija«, četiri slova S i nacrtao tri uzdignuta prsta, uz natpis »Ovu crkvu treba zapaliti«.
    On je naveo da je ispisana i »jedna smiješna rečenica sa nekim sigurno daleko težim namjerama«, o čemu nije želio govoriti. Dragobratović je rekao da je o ispisanim porukama obavijestio biskupa kotorskog monsinjora Iliju Janjića, policiju i dnevni tisak u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Prema riječima načelnika Odjeljenja sigurnosti u Kotoru Ivana Mašunovića, policija je izvršila uviđaj i istraga je u tijeku.                      
     Hrt­kov­ci dva­na­est
go­di­na ka­sni­je

Šestoga svibnja navršit će se dvanaest godina od kada je u Hrtkovcima u prisustvu samozvanog vojvode dr. Vojislava Šešelja, predsjednika Srpske radikalne stranke, »ozvaničeno« protjerivanje građana nesrpske nacionalnosti iz višenacionalne Vojvodine – stoji u informaciji Resora za informiranje Reformista Vojvodine – Socijaldemokratske partije, jedine stranke koja se tim povodom oglasila u javnosti.
    »Toga dana je Ostoja Sibinčić pročitao popis ‘nepodobnih’ građana hrvatske nacionalnosti i nekih srpske, koji su bili protiv nasilnog iseljavanja susjeda. Pod prijetnjama pojedinih izbjeglica ubrzo su se morali iseliti…Mještanin Mijat Štefanac (Hrvat) pronađen je mrtav u ataru. Maltretiran je župnik… Umjesto table Hrtkovci, na ulazu u selo je stavljena tabla Srbislavci. Hrtkovci su zabilježeni kao sinonim protjerivanja Hrvata iz Srijema, ali je to prethodno učinjeno i u drugim mjestima Slankamenu, Golubincima…«
    »Reformisti Vojvodine se nadaju da se više nikada neće ponoviti vrijeme da ljudi samo zato što su različite nacije i vjere i drugačijeg mišljenja moraju seliti iz mjesta, koje su odabrali za svoj zavičaj. Nacionalističko zlo i isključivost proteklih godina nanijeli su nam mnoge nevolje. Pucalo se, ratovalo, ubijalo… Nasilno je promijenjena struktura stanovništva… Oni koji su to činili prije dvanaest godina i danas mirno šeću ulicama Vojvodine i Srbije i ponovno dižu glave. Možda zbog nehaja institucija pravne države za zlodjela prije 12 godina, sada nam se ponovno događaju maltretiranja pripadnika nacionalnih manjina u Vojvodini. Prijetnje upućivane građanima nesrpske nacionalnosti moraju se shvatiti ozbiljno, jer tako je počelo i prije 12 godina u Hrtkovcima«, stoji na kraju priopćenja Reformista Vojvodine – Socijaldemokratske partije                                                                               

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika