Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Međusob­nom pot­po­rom, u obo­stra­nu ko­rist

Krajem prošloga tjedna u službenom posjetu Zagrebu boravilo je izaslanstvo Izvršnog vijeća AP Vojvodine na čelu s predsjednikom mr. Bojanom Pajtićem. Tijekom boravka, pokrajinsko se izaslanstvo susrelo s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske Damirom Palančecom, predsjednikom Koncerna »Agrokor« Ivicom Todorićem, te s predsjednikom SDSS i zastupnikom u Saboru Republike Hrvatske Miloradom Pupovcem. Cilj ovoga posjeta je razvijanje i unapređenje suradnje u svim oblastima, a posebna pozornost je posvećena gospodarskoj i kulturnoj suradnji, kao i položaju nacionalnih manjina u Vojvodini i Hrvatskoj.
    U izaslanstvu IV AP Vojvodine bili su i pokrajinski tajnik za regionalnu suradnju Predrag Grgić i predsjednik Općine Zrenjanin Goran Knežević, a u svim susretima u Zagrebu sudjelovao je i veleposlanik Srbije i Crnoj Gori u Hrvatskoj Milan Simurdić.
USPOSTAVITI KVALITETNIJE PROMETNE VEZE: Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, jedan je od prioritetnih zadataka u procesu unapređivanja odnosa Srbije i Hrvatske, ocijenjeno je u prošlotjednom razgovoru predsjednika Izvršnog vijeća AP Vojvodine mr. Bojana Pajtića s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske Damirom Polančecom. Naime, za sada su usuglašeni svi elementi novih međudržavnih ugovora, pri čemu još ostaje da se još samo usuglase detalji oko veterinarske inspekcije i fitosanitarne inspekcije. Polančec je obećao kako će u roku od dva tjedna hrvatska Vlada razmotriti prijedloge koji su stigli iz Srbije i kako će se o tome u najskorije vrijeme izjasniti, kako bi sporazum bio što prije potpisan, što će otvoriti mogućnosti za daljnji razvoj međusobne suradnje, prije svega u oblasti gospodarstva.
    Prilikom susreta Pajtića i Polančeca razgovarano je o otvaranju  mosta između Erduta i Bogojeva, za koji su osigurana sredstva od donatora, kao i za puštanje u rad skele između Bača i Vukovara. Budući da su to investicije od zajedničkog interesa i trebaju pridonijeti boljoj gospodarskoj suradnji, ocijenjeno je kako bi hrvatska strana trebala stvoriti preduvjete kako bi ove prometne komunikacije što prije bile puštene u uporabu.
POZIV INVESTITORIMA DVAJU DRŽAVA: Predsjednik Pajtić je istaknuo kako je AP Vojvodina zadovoljna dosadašnjom suradnjom s gospodarstvenicima iz Hrvatske, međutim postoje još široke mogućnosti da se hrvatski investitori uključe u gospodarske projekte u pokrajini. On je naglasio kako SiCG podržava integraciju Hrvatske u Europsku uniju, jer se time stvaraju mogućnosti i za što brže priključivanje zemlje tokovima europske integracije. Stvaranjem Europe bez granica biti će obesmišljena sva sporenja na ovim prostorima i biti će stvorene mogućnosti za brži gospodarski, ekonomski i demokratski razvoj dvaju država. Gospodarstvo je osnova čitave buduće suradnje i zbog toga je predsjednik Pajtić pozvao investitore iz Hrvatske koji su spremni uložiti sredstva u vojvođanska poduzeća da se uključe, ali isto tako je zatražio i od potpredsejdnika hrvatske Vlade da omogući i investitorima iz Srbije ulaganja u hrvatska poduzeća.
  Polančec je naglasio kako je prošlost iza nas i kako su Hrvatska i Srbija i Crna Gora prvi susjedi. Zbog toga, treba graditi mostove povezivanja, jer bez suradnje nema napretka ni za jednu od ovih zemalja. Dolazi vrijeme uključivanja u Europu koja treba biti slobodna i demokratska. Opredijelili smo se za politiku međusobnog pomaganja i podržavanja i želimo da se u EU što prije nađe i Srbija, kao i ostale bivše jugoslavenske republike, naglasio je potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec.
    U razgovoru je bilo riječi i o položaju hrvatske i srpske zajednice u Hrvatskoj i u Vojvodini i zajednički je ocijenjeno kako je u Vojvodini učinjen značajan pomak u ostvarivanju ljudskih prava svih nacionalnih zajednica.
POMOĆ I ZA SRBE U HRVATSKOJ: Tijekom boravka u Zagrebu, predsjednik Pajtić susreo se i s potpredsjednikom SDSS-a i zastupnikom u Saboru Hrvatske Miloradom Pupovcem. U razgovoru s Pupovcem, Pajtić je naglasio kako je Izvršno vijeće APV do sada pružalo pomoć Nacionalnom vijeću Srba u Hrvatskoj kroz stipendiranje studenata i kroz pomoć kulturnim društvima i Crkvi. Stoga IV Vojvodine smatra kako treba učiniti novi korak u pružanju pomoći Srbima u Hrvatskoj time što će iz Fonda za razvoj i Fonda za razvoj poljoprivrede biti izdvojena određena sredstva za ulaganja u pojedine gospodarske projekte u Hrvatskoj, kako bi se stvorile mogućnosti da se izbjeglice koje se nalaze u Vojvodini što prije vrate u svoje domove.
Pupovac podržao je ovakve stavove i rekao kako bi se u njih trebalo uključiti i Vlada Republike Srbije, da se pomogne formiranje zadruga, zatim da se ojačaju kućanstva onih koji su prognani, da mogu dobiti povoljnije kredite od banaka i da će Nacionalno vijeće Srba predložiti koji su to konkretni projekti u kojima bi trebala sudjelovati i vojvođanska i srpska vlada. Pupovac se posebno zahvalio Izvršnom vijeću APV na političkoj i materijalnoj podršci i na naporima na uspostavljanju suradnje s Hrvatskom, jer je to dobro za sve Srbe koji žive u Hrvatskoj.
OBILAZAK ZAGREBAČKOG VELESAJMA: Predsjednik Izvršnog vijeća APV mr. Bojan Pajtić posjetio je i Zagrebački velesajam gdje je razgovarao s generalnim ravnateljem te značajne međunarodne sajamske manifestacije Davorinom Spevecom. Ovogodišnji Zagrebački velesajam okupio je sudionike, predstavnike kompanija i poduzeća iz cijelog svijeta. Između ostalog, na ovogodišnjem Velesajmu sudjeluje i trideset šest izlagača iz SiCG – tu su poduzeća »Dijamant«, PIK »Bečej«, »Banat« iz Vršca, Institut za ratarstvo i povrtlarstvo, kao i druge ugledne vojvođanske tvrtke. Pored spomenutih tvrki koje su nastupile samostalno, na Zagrebačkom velesajmu prisutna su i poduzeća čiji je nastup organiziran u okviru Gospodarske komore Srbije.
    Predsjednik Pajtić obišao je tom prigodom štandove ovih izlagača i u razgovoru s gospodarstvenicima ocijenio je kako je Zagrebački velesajam značajna prilika za poduzeća iz SiCG, a posebno mala i srednja poduzeća, da na pravi način predstave svoje proizvode ne samo hrvatskoj, nego i međunarodnoj javnosti. Veoma je značajno, naglasio je Pajtić što vlada veliko zanimanje za proizvode koji su i ranije predstavljali značajne brendove u bivšoj Jugoslaviji a putem sudjelovanja na ovakvim velikim sajamskim manifestacijama, otvaraju se mogućnosti za izvoz proizvoda u mnoge zemlje u okruženju. Pajtić je posebno naglasio kako će pokrajinsko Izvršno vijeće sljedeće godine pomoći svim zainteresiranim preduzetnicima iz Vojvodine da se na mnogo bolji i organiziraniji način predstave na Zagrebačkom velesajmu.
    Mr. Bojan Pajtić je tom prilikom pozvao i predstavnike Zagrebačkog velesajma da uspostave mnogo čvršću suradnju s rukovodstvom Novosadskog sajma, kako bi se omogućilo da hrvatska poduzeća zauzmu značajnije mjesto na sajamskim izložbama koje se održavaju u Novom Sadu.
    Direktor Zagrebačkog velesajma Davorin Spevec ocijenio je kako je dosadašnja suradnja s Novosadskim sajmom bila veoma uspješna, naglasivši kako je zajednički interes obje sajamske organizacije da pridonesu afirmaciji domaće proizvodnje i domaćih proizođača, a osobito novih proizvoda, proizvodnih programa i inovacija koje se uvode u posljednje vrijeme.         g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika