Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 15. 9.

Imid`
Svjedočenje Vojislava Šešelja šteti imidžu Srbije, smatra profesor Radoslav Stojanović, glavni pravni zastupnik SiCG pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.
»Taj govor, koji je Šešelj promovirao pred sudom u Haagu, jeste govor koji možete čuti od kavanskih, uličnih pijandura i onda se sasvim ozbiljno postavlja pitanje kakva smo mi to država bili ako su na vlasti u toj državi bili ljudi na razini uličnih i kavanskih pijandura. Ono što je mnogo gore od ovoga, jeste ono što sam čuo kao objašnjenje da Šešelj svojim svjedočenjem ne brani ni sebe ni Miloševića, ali da brani državu. Moram primijetiti kako je jedan od ozbiljnih dokaza bosanske tužbe protiv naše zemlje za genocid opis onog što govori Šešelj u svojim intervjuima i javnim izjavama«.

Ba­uk
Pokret za neovisnost CG počet će za deset dana veliku kampanju uoči referenduma o neovisnosti koji je najavljen za proljeće 2006. godine. Pokret planira u okviru referendumske kampanje održati veliku međunarodnu konferenciju o budućim odnosima Srbije i Crne Gore u beogradskom centru Sava. Cilj konferencije je građanima Srbije, uz pomoć njihovih oporbenih stranaka, objasniti kako neovisna Crna Gora nije bauk i kako neće biti faktor nestabilnosti u regiji. Predstavnici Pokreta za neovisnu europsku Crnu Goru, kako je najavljeno, posjetit će 15 najjačih punktova dijaspore kako bi se utvrdilo kakav može biti njihov doprinos obnovi crnogorske državnosti.

I{~eki­va­na
Sudsko vijeće je donijelo rješenje da se za Mirjanom Marković ponovno raspiše tjeralica, jer se nije pojavila u zakazano vrijeme na suđenju. Pojavljivanje Mire Marković na suđenju, osim naivnih, očekivao je još samo republički tužitelj. Njezin odvjetnik, Zdenko Tomanović, koji je prije tri mjeseca garantirao kako će se ona odazvati pozivu suda, na osnovu čega je i povučena Interpolova tjeralica, sada je izjavio kako on nije obećao ništa. Također, Tomanović je dodao kako je razlog njenog nedolaska činjenica da je rješenje o određivanju pritvora nekadašnjoj prvoj dami Srbije i dalje na snazi.

 

PETAK, 16. 9.

Pri­zna­nje
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je odluku Haškog suda (ICTY) da postupak protiv hrvatskih generala Rahima Ademija i Mirka Norca, optuženih za ratne zločine u opera-ciji Medački džep, ustupi Hrvatskoj ocijenio kao priznanje hrvatskom pravosuđu.
Mislim kako je to sada povjerenje u hrvatsko pravosuđe jer uz sve kritike koje smo imali i mi, a koje smo dobivali i sa strane, očito je da je hrvatsko pravosuđe sazrelo, rekao je Mesić. Komentirajući odluku Haškog suda da prvi predmet za ratne zločine prepusti Hrvatskoj, rekao je kako hrvatsko pravosuđe moze preuzeti i predmete koji nisu laki te je izrazio očekivanje da će se ono na njima potvrditi.

Ma­nji­ne
Lider SVM-a József Kasza potvrdio je kako će se obratiti Europskom parlamentu, kako bi ga izvijestio o položaju nacionalnih manjina u Vojvodini. »Moje obraćanje pred Europskim parlamentom odnosit će se na napade na vojvođanske Mađare koji su se događali u Vojvodini tijekom posljednje dvije godine, kao i na položaj nacionalnih manjina u Srbiji danas«, rekao je Kasza za novosadski »Dnevnik«. On je kazao kako nedavni bombaški napad na njegovu obiteljsku kuću u Subotici nije ključni povod za poziv koji je dobio iz Brisela, već da taj napad predstavlja samo jedan u nizu incidenata, kojima su u posljednjem periodu bili izloženi pripadnici mađarske manjine u Vojvodini.

 

subota, 17. 9.

E-su­do­vi
Informacijski sustav za upravljanje sudskim predmetima u idućih će se godinu i pol uvesti u četiri hrvatska suda, u općinske sudove u Zagrebu i Puli te trgovačke u Zagrebu i Splitu, najavila je ministrica pravosuđa RH Vesna Škare– Ožbolt. Riječ je o sustavu koji prati tijek sudskog postupka za svaki predmet i u svakoj fazi njegova rješavanja, od podneska kojim se pokreće sudski postupak do zatvaranja predmeta, rekla je ministrica Škare-Ožbolt. Nakon testiranja na probnim e-sudovima sustav bi se trebao početi primjenjivati na svim hrvatskim sudovima, kako bi omogućio lakši, brži i učinkovitiji rad te bolju kontrolu nad djelovanjem cijelog pravosuđa.

Za{tit­nik
Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, doputovao je u Beograd, gdje želi razgovarati s državnim dužnosnicima. List Australian objavio je tekst u kom je Vasiljković opisan kao vođa srpskih paravojnih jedinica, a Vasiljković, koji sada koristi ime Danijel Sniden i radi kao instruktor golfa, zbog toga je od lista tražio 200.000 australijskih dolara na ime odštete. Pred dolazak u Srbiju, Vasiljković je hrvatskim medijima izjavio kako će se u Beogradu sastati s državnim dužnosnicima i kako očekuje da će troškove suđenja s navedenim novinama snositi Vlada Srbije jer, kako je pojasnio, nije riječ samo o njemu, već o svakom Srbinu.

 

NEDJELJA, 18. 9.

Po­vla~enje
Crnogorski premijer Milo Đukanović upozorio je kako će službena Podgorica povući svo osoblje koje predstavlja Crnu Goru u Beogradu ako Vlada Srbije »nastavi sa pravno-političkim nasiljem nad institucijama državne zajednice«.

 

PONEDJELJAK, 19. 9.

Eks­plo­zi­ja
Jedna osoba je lakše ozlijeđena u eksploziji u zgradi Veleposlanstva Velike Britanije u Zagrebu. To je potvrdio britanski veleposlanik u Hrvatskoj, John Ramsden.
Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Ivica Kirin objavio je kako je kriminalističkom obradom utvrđeno kako je eksplozivnu napravu u veleposlanstvo Velike Britanije unio i aktivirao 28-godišnji djelatnik toga veleposlanstva Damir Rovišan koji je pritom lakše ranjen u lijevu potkoljenicu. Kirin je rekao da je Rovišan priznao policiji da je samoinicijativno unio i aktivirao eksploziv u veleposlanstvu u kojemu je radio četiri godine.
Mi­to
Odvjetnik Mileta Dragića, Radivoj Paunović, rekao je za B92 kako je njegovom klijentu određen četrdesetosmosatni pritvor i kako će ga saslušati istražni sudac: »Na teret mu se stavlja sumnja da je podmitio pukovnika VSiCG, tako što mu je dao neki dar, čak nije ni precizirano u čemu se dar sastoji. Sumnja se na neki lizing oko kupovine nekog automobila. Radi se o pukovniku Vučkoviću, nije bilo riječi o kom je automobilu bilo govora, ali je samo sumnja da je on dao mito Vučkoviću. Ta je sumnja apsolutno neosnovana i očekujem da će istražni sudac već sutra pustiti Dragića na slobodu«.

 

utorak, 20. 9.

Lin~
Helsinški odbor u Srbiji upozorio je državne dužnosnike kako je predsjednica Odbora Sonja Biserko posljednjih dana izložena ozbiljnim prijetnjama.
»Savjet i suradnici Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji smatraju se obveznima upozoriti javnost kako kampanja protiv nevladinih organizacija i njihovih čelnih ljudi, koja je započela u vrijeme Miloševićeva režima, traje i dalje, čak s pojačanim intenzitetom«, navodi se u pismu koje je upućeno državnim dužnosnicima Srbije i relevantnim međunarodnim organizacijama. Navodi se da je u tekstu koji je 8. rujna objavljen u listu »Tabloid«, Sonja Biserko, između ostalog, optužena da je hrvatski špijun. Posebno zabrinjava što su u tekstu navedeni adresa Sonje Biserko i podaci o članovima njezine najuže obitelji koji mogu biti u posjedu samo organa Državne sigurnosti.

Pro­zi­va­nje
Rimokatolička crkva i vatikanska hijerarhija mogli bi »u nekoliko dana« utvrditi točnu lokaciju na kojoj se skriva haški bjegunac Ante Gotovina, budući da se on nalazi u franjevačkom samostanu u Hrvatskoj, ali ne žele to učiniti, kazala je glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte u intervjuu za Daily Telegraph objavljenom u internet izdanju novina. »Imam informaciju da se (Gotovina) skriva u franjevačkom samostanu,
dakle štiti ga katolička crkva. O tome sam izvijestila Vatikan i Vatikan u potpunosti odbija s nama surađivati«, kazala je Del Ponte. Haška tužiteljica u srpnju je posjetila Rim kako bi podijelila svoje informacije s vatikanskim ministrom vanjskih poslova nadbiskupom Giovannijem Lajolom. On je, piše list, odbio pomoći, rekavši joj da Vatikan nije država te stoga nema »nikakve međunarodne obveze« da pomogne UN-u u lovu na ratne zločince.

 

srijeda, 21. 9.

Tu~a
Kako saznaje B92, odmah poslije utakmice, u kojoj je reprezentacija SiCG od Francuske izgubila 74:71, došlo je do tuče u svlačionici reprezentacije SiCG u kojoj je sudjelovalo nekoliko igrača. Među najratobornijima bili su Rakočević i Jarić.
U autobusu reprezentacije koja je trebala vratiti igrače iz Novog Sada u Beograd negdje oko 1 poslije ponoći našli su se samo Šćepanović, Radmanović i jedan član stručnog štaba.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika