Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mah­ni­ti pi­ro­vi

Jedno od subotičkih grobalja ponovno je oskrnavljeno i to je već treći takav sramni događaj u posljednja dva tjedna, a tko zna koji u nekoliko godina unatrag. Možda nekom blistavom umu ovo izgleda periferno i nedovoljno za ozbiljniju reakciju, ali blistavi umovi su nas i proveli putem koji vodi nigdje i koji već dobro poznajemo.
    Ukoliko je iskustveni zaključak, da su groblja omiljena meta neimenovanih »maloljetnika«, »vandala« i »huligana«, onda bi valjda logično bilo da oni koji su odgovorni za opću sigurnost, obrate posebnu pozornost na čuvanje tih mjesta koja imaju toliku simboličku i emotivnu vrijednost za svakog tko drži do savjesti, vjere i osobnoga integriteta. Ako se već drugačije ne može, bolje je da uniformirane policajce u ophodnjama svakodnevno i po cijeli dan srećemo na grobljima, nego na svakoj petlji poluautoceste za Novi Sad.
    Incidenti su, makar u njih spadalo i »obično vađenje križeva«, ili »samo lomljenje česme na groblju«, opet dio naše svakodnevice. Nije dugo trajao period zatišja, ako je tog zatišja uopće i bilo. I sada će se opet netko iznenaditi, da ne kažemo šokirati, kada se to pitanje potegne u nekoj međunarodnoj instituciji, a jedno se takvo izvješće – mađarske nacionalne manjine – upravo najavljuje pred Europskim parlamentom. Ako se, zbog naelektriziranog javnog mnijenja, godinama pumpanog protiv svega i svačega, a poglavito protiv civilizacijskih vrijednosti, još uvijek ne uhićuju i isporučuju »narodni junaci« i »ratni idoli«, uopće nije jasno zbog čega se tolerira iživljavanje na spomenicima i grobljima. Je li doista veće zlodjelo voziti auto nevezana pojasa, od poigravanja s najosjetljivijim emocijama u čovjeka?
    Incidente, dakako, ne treba zlorabiti i na njima graditi karijere, čega također ponegdje ima. Ali, ne treba ih niti zanemarivati i zaobilaziti, jer je njihov efekt višestruko štetan: stvaraju loše ozračje među ljudima, u svijet šalju lošu sliku o zemlji, ohrabruju počinitelje, a hohštaplerima daju mogućnost za politički marketing. Sasvim dovoljno da se svaki incident pojedinačno, razriješi i sankcionira.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika