Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zve­zda­na bu­dućnost

Juniorske reprezentativke SiCG, donedavno košarkašice subotičkog »Spartaka«, blizanke Iva i Dunja Prćić potpisale su jednogodišnji ugovor s »Crvenom zvezdom« iz Beograda i sljedeću godinu igrat će za »crveno-bijele« i nastaviti gimnazijsko školovanje u glavnom gradu. U kraćem razgovoru, prilikom »još kraćeg« boravka u Subotici, pojasnile su pojedinosti njihovog očekivanog odlaska iz matičnog kluba.
4Što je glavni razlog vašeg odlaska u »Crvenu zvezdu«?
Iva i Dunja: Osnovni motiv promjene klupske sredine je želja za daljnjim napredovanjem i kvalitetnijim treningom, te igrom u jačem klubu. S obzirom na to da obje igramo u juniorskoj reprezentaciji nastupanje za »Crvenu zvezdu« moglo bi nam biti uvertira za prelazak u seniorsku vrstu.
4Posljednje ljeto bilo je iznimno uspješno na rezultatskom planu, prije svega ostvarenim uspjesima u juniorskoj reprezentaciji.
Igrajući za juniorsku selekciju SiCG, uspjele smo postati europskim prvakinjama, dok smo na svjetskoj sceni zaustavljene tek u finalu protiv vršnjakinja iz SAD.
4Ljeto ste gotovo provele na pripremama i na terenu, sve bliži je i početak košarkaškog prvenstva, počela je i škola. Kako sve to uspijete postići?
Od malena smo navikle na »sportski život«, koji se paralalno odvija na dva kolosijeka – igračkom i školskom. I sada u Beogradu treniramo dva puta dnevno, ujutro i navečer, a vrijeme između treninga provodimo u školi, točnije u 8. beogradskoj gimnaziji.
4Jeste li imali problema s privikavanjem na život u velikom gradu i režim jednog posve drugačijeg života?
Glede smještaja smo izuzetno zadovoljne jer nam je u blizini dvorane u kojoj svakodnevno treniramo, a što je izuzetno važno i Gimnazija nam se nalazi nedaleko od stana. Mislimo da smo se brzo adaptirale na život u Beogradu, ali zbog ubitačnog tempa trening-škola za bilo što drugo niti nemamo vremena.
4Kako su vas prihvatili u novoj klupskoj sredini?
Odlično smo prihvaćene, ostale igračice »Zvezde« poznajemo od ranije, što kroz ligaške susrete koje smo igrale protiv njih, što kroz zajedničke igre u mladim državnim selekcijama. »Dovedene« smo da igramo, tako da za startne pozicije i prijam nema nikakvih problema.
4Što očekujete u novoj sezoni?
Prije svega želimo da još više napredujemo u igri, što bi u znatno jačoj igračkoj sredini trebalo da dođe do izražaja. Također kroz dobre igre u novom klubu otvaraju nam se nove košarkaške perspektive.
4Kakvi su planovi poslije završetka srednje škole tj. Gimnazije koju sada pohađate?
Još je rano za neku konačnu odluku. Pred nama je godina dana igre i škole, a poslije ćemo vidjeti. Prvo da dobro učimo i igramo…
4Stignete li »skočiti« barem na kratko do rodne Subotice i roditeljske kuće?
Zasad imamo priliku vikend provesti kod kuće, ali kada počne prvenstvo i zgusnutiji natjecateljski raspored za tako nešto i neće biti baš previše prilika.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika