Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ništa u Mak­si­mi­ru

Najljepši i najvredniji susret svakog nacionalnog šampionata je svakako tradicionalni duel dvije najpoznatije momčadi, duel koji predstavlja susret na susretima i tekmu za pamćenje. Nedjeljni 132. duel Dinama i Hajduka, nažalost nije pružio svojim gledateljima (35.000 na stadionu Maksimir i milijunski auditori pred malim ekranima) ništa od gore navedenog, a najbolju ilustraciju pružili su radio reporteri koji su radili izravni prijenos karakterizirajući krajnji rezultat (0:0) kao »ništa-ništa«.
DINAMO – HAJDUK: Već odavno se pred jedan nacionalni derbi nije stvorilo toliko ozračje o nadmoći jedne momčadi (Dinamo) spram drugog »derbi« rivala (Hajduk). Plava mega momčad, željna iskupljenja za prošlu katastrofalnu sezonu, ali i ekstra pojačana novim snagama, silovito je krenula u novo prvenstvo i sigurnom igrom u prvih 6. kola stvorila već lijepih 5 bodova prednosti nad, kako to uvijek biva, jedinim ozbiljnijim rivalom za naslov prvaka Hrvatske (uz dužno štovanje ostalim trenutačno bolje plasiranim momčadima). U slučaju danima najavljivane velike pobjede, Kužeova momčad bi imala impozantnu zalihu od 8 bodova i prvenstvo je moglo biti već nezanimljivo. Ali, hajdučka upornost i tvrdoglavost, posebice kada su se, poslije dužeg vremena našli u nezavidnoj ulozi »prežaljene momčadi«, proradila je kada je najviše trebalo i rezultirala bodom »velikim kao kuća«. A da je Kranjčarov projektil završio u mreži, a ne uzdrmao prečku…
No pođimo ipak nekim redom.
Dinamo: Turina, Buljat, Ćale, Ćorluka, Modrić (Marić), Bošnjak, Chago, Mitu, Da Silva (Ljubojević), Drpić, Mamić
Hajduk: Pletikosa, Kralevski, Marčić, Blatnjak, Kranjčar, Bartulović (Makarin), Damjanović (Grgurović), Granić, Munhoz (Bušić), Vučko, Miladin
Sudac: Željko Širić (Osijek)
Žuti kartoni: Marčić (H)
Crveni kartoni: -
Cijeli susret u Maksimiru protekao je u bezobličnoj igri, koja je izvrsno »pasala« Hajduku koji je tražio bod, a koja je posve uništila koncepciju Dinama. Rezultat stotinjak odigranih minuta, uslijed navijačkog folklora (paljenje baklji i stvaranje dimnih zavjesa) sudac Širić je bio primoran nadoknaditi dosta izgubljenog vremena, sveo se na koncu njegova posljednjeg zvižduka na veliko ništa. Na obje strane zabilježili smo po jednu ozbiljniju priliku, Kranjčar za Hajduk i Chago za Dinamo, jedan žuti karton (Hajduk), jedanaest kornera (Dinamo) i solidnu navijačku bakljadu, uz pregršt uvreda upućenih na račun nekadašnjeg miljenika tribina (Kranjčar)
KUŽE – BLAŽEVIĆ: Jedinu pobjedu, ukoliko se i veliki Hajdukov bod ne računa jednako kao pobjeda, u ovom derbiju odnio je vremešni strateg »hajdučke družine« iz Splita, Miroslav Ćiro Blažević. Stanku između dva ligaška kola iskoristio je za konsolidiranje momčadi, očevidna je i znatno bolja tjelesna sprema cijele momčadi, ali i znatno bolje posložene formacijske jedinice u svim dijelovima tima. Obrana je znatno čvršća, veza je stabilno funkcionirala, a u Zagrebu jer navala ipak bila podređena obrani vlastitog gola. Stari lisac Ćiro debitirao je s Hajdukom na svom Maksimiru, ušavši u grotlo arene kao potencijalna žrtva, a izašavši kao pobjednik. Strategu Dinama, Josipu Kužeu ostaje utjeha od 5 bodova prednosti čelno mjesto na ligaškoj tablici, te nove prilike da dokaže snagu svoje momčadi koja po imenima, objektivno, ove godine slovi za najozbiljnijeg kandidata za naslov prvaka Hrvatske u nogometu.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika