Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pu­to­ka­zi – »An­dro­i­da«

Putokazi su jedinstvena glazbena, scenska i izvođačka pojava na sveukupnoj umjetničkoj hrvatskoj sceni. Nastali su 1984. godine u Rijeci. Višeglasnu izvedbu velikog broja vokalnih izvođača ukomponiranu u orkestracije prati multimedijalni koncept – plesni i scenski pokret pjevača, čime predstavljaju prvi ansambl takvog tipa u srednjoj i istočnoj Europi.
    Sastav ove skupine se tijekom dva desetljeća stalno mijenjao. Oko 600 mladih pjevača u dobi od 15 do 25 godina »odrastalo« je kroz ovaj ansambl formirajući tako osobni stav o glazbi, a kako su Putokazi »priča za sebe«, i o životu.
    Još od 1987. godine pjevački sastav pod umjetničkim vodstvom Mirande Đaković ostvario je 8 projekata uz brojne koncerte i sudjelovanja na glazbenim festivalima u svijetu i Hrvatskoj. Posljednji projekt, koji je predstavljao i najambiciozniji zadatak pod nazivom »Bridge Eternal« realizirali su s jazz glazbenicima Vasil Hadžimanov banda iz Beograda, s kojim su nastupili ovog ljeta u okviru promocije hrvatske etno glazbe u Expo Domu u Japanu.
    U dugogodišnjem stremljenju boljem, Putokazi nikad nisu podilazili općem trendu stvaranja za brzu konzumaciju i vjerojatni zaborav.
    Prvo izdanje Putokaza za Aquarius Records, album »Androida«, izašao je prošle godine. Ovaj materijal skladan od strane Duška Rapoteca, zamišljen kao »soundtrack za sad imaginarnog filma«, melodiozni je spoj sjajnih vokalnih izvedbi, nepretenciozne elektronike, down beat ritmova i osebujnosti simfonijskog orkestra. Svoj novi glazbeni izričaj i stil u hrvatskoj pop-glazbi nazvali su jednostavno i originalno – trip pop. Ovakva glazbena podloga je sasvim izravno inspirirana radom autora poput nepredvidive Islanđanke Bjork, ali i esencije domaćeg senzibiliteta negdje na kreativnoj putanji riječkog glazbenika Damira Urbana.
    Gost na albumu je Iztok Turk, jedan od vodećih slovenskih producenta elektroničke glazbe. Autor tekstova »Androide« je Robert Pilepić, a posljednju formaciju ansambla čine vokali: Nataša Uljan, Daniela Rašić, Tamara Dorčić, Ina Vidušin, Natalija Brusić, Eva Botica i Dunja Dorčić.
  Moderatori na ovom uvjetno rečeno, albumu, (koji je u njihovom slučaju uvijek više od toga) su Miranda Đaković i Saša Ostojić (posljednji je i likovno uobličio ovitak ukrašen fotografijama koje su djelo Mare Bratoš), dok scenski tim čine stilistica Ivana Popović i koreografkinja Tajana Škunca. I ovoga puta na djelu je izniman profesionalizam te maksimalna predanost ideji koja se iskazuje kroz pristup i realizaciju dovedene do savršenstva.

Priredio: D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika