Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Početak koji treba nastaviti

U sklopu obilježavanja Dana europske baštine u organizaciji lokalne vlasti i Pokrajinskog tajništva za kulturu i obrazovanje, 10. rujna je u Franjevačkom samostanu u Baču organiziran prvi međunarodni Festival pjevačkih zborova. Na Festivalu su se predstavila četiri komorna pjevačka zbora s repertoarima sačinjenim od djela duhovnog glazbe. Kako je istaknuo dirigent i skladatelj prof. Juraj Suđi, ovaj Festival će se nastaviti i iduće godine vjerojatno s većim brojem gostujućih zborova iz više zemalja.
    Ove godine nastupili su komorni zborovi »Sv. Jovan Krstitelj« iz Bačke Palanke, »Zvona« iz Selenče, »Neven« iz Bača te crkveno evangelistički zbor iz Slovačke (Slovenska Ljupča). Koncert je otvorio zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu Dušan Vujičić koji je pritom naglasio kako je vrlo interesantno i lijepo što manifestacija Dana europske baštine započinje upravo pjesmom. Na ovaj će način, smatra Vujičić, u najboljem svijetlu doći do izražaja multikulturalnost, multikonfesionalnost i multinacionalnost ove sredine.
    Najljepše iznena-đenje ove večeri bila je visoka izvođačka razina i gotovo profesionalna interpretacija dvadesetak, ne baš jednostavnih kompozicija duhovnog karaktera naših i stranih autora (»Šalom«, »Tebe pojem«, »Aleluja«…)
    Na kraju se mora istaknuti uzorno ponašanje publike, koja je ispunila sva mjesta u crkvi samostana, zorno prateći i uživajući u svim točkama programa i time pokazala zrelost i potrebu za češćim ovakvim događanjima.
Zvonimir Pelajić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika