Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ra­zno­vr­stan četve­ro­dnev­ni pro­gram

U Subotici je proteklog tjedna u trajanju od 6. do 9. rujna održan sedmi po redu Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva koji je ove godine zamišljen i realiziran kroz desetak različitih kulturnih manifestacija. Organizator Festivala bilo je KUD »Bunjevka«, glavni pokrovitelj Nacionalni vijeće bunjevačke nacionalne manjine, a održavanje su pomogli i Pokrajinsko tajništvo za kulturu i obrazovanje te Općina Subotica.
IZLOŽBA: Festival je započeo u suvenirnici Gradske kuće otvorenjem etno izložbe. »Braća zaboravljena – Bunjevci iz Vancage u Mađarskoj«, koju su uz pomoć eksponata u vlasništvu Josipa Kričkovića iz Baje, autorski osmislile Ana Petrov i Kata Kuntić.
    Idućeg dana, u srijedu, program je nastavljen u čitaonici Gradske knjižnice gdje je upriličena večer posvećena obilježavanju 190. godina od rođenja biskupa Ivana Antunovića (1815.-1888.) na kojoj je o poznatom biskupu govorio Ivan Sedlak.
    U četvrtak 8. rujna je na istom mjestu održana povijesna tribina s temom »Plemićki grbovi kod Bunjevaca« na kojoj je predavač bio heraldičar Mirko Stojnić.
KONCERT GAJDAŠA: Sljedećeg dana program Festivala je otpočeo defileom gajdaša kroz centar grada te nastavljen u Velikoj vijećnici Gradske kuće međunarodnim koncertom gajdaša na kome je sudjelovalo 15 izvođača iz Mađarske, Hrvatske i Srbije i Crne Gore – Ándor Vég (Magyar boly), Rihard Patkoš (Pečuh), Anita Tomoković (Osijek), Adam Vulić (Sonta), Branislav Zarić (Kikinda), Slobodan Bačić (Sombor), Radivoje Ristić (Srbobran), Tomo Đurin i bećaruše, Slobodan Ješić (Zrenjanin) i Marko Jandrić (Sombor).
KONCERT BUNJEVAČKIH PJESAMA I IGARA: Posljednji festivalski dan obilježili su mimohod folkloraca kroz središte grada, polaganje vijenca na spomenik Blaška Rajića, »Veliko kolo« na središnjem gradskom trgu te na koncu završna manifestacija koncert bunjevačkih pjesama i igara održan u Domu Vojske Srbije i Crne Gore, na kojem je sudjelovali članovi folklornih ansambala iz Mađarske i Srbije. Iz Mađarske su nastupili – solistica Anet Balažić iz Kaćmara, KUD »Zlatna grana« iz Baje, KUD »Bunjevačka grana« iz Čonoplje, dok su ostatak programa činili nastupi GKUD »Sombor«, KPD »Jedinstvo-Egység« iz Bajmoka, FA »Legende« iz Tavankuta te subotičkih društava KUD »Bunjevka« i HKC »Bunjevačko kolo«. Ovom prigodom dodejeljene su i nagrade za najbolji plesni par te najljepšu žensku nošnju.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika