Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­pažen na­stup go­stu­jućeg ali i lo­kal­nih gla­zbe­ni­ka

Subotička je publika  u nedjelju 11. rujna imala čast u Katedrali Svete Terezije Avilske prisustvovati jednom kvalitetnom glazbenom događaju.
    Po prvi puta je u ovom gradu nastupio orguljaš iz Graza dr. Johann Trummer koji je skupa s članovima Komornog orkestra »Svete Terezije« pod ravnanjem Csabe Paskóa priredio upečatljivu večer klasične glazbe.
ORGULJAŠKA UVERTIRA: Na početku koncerta gostujući se glazbenik predstavio samostalno izvodeći dvije glazbene točke. Večer je otvorio nezaobilaznim Bachom točnije njegovim preludijem u C-duru, te s dvije koralne predigre istog skladatelja – »Slava Bogu na visini« i »Dođi Duše Presveti«. U svoje orguljaško umijeće nastavio nas je uvoditi izvedbom preludija i fuge u D-duru i četiri koralne predigre ovoga puta u autorskom potpisu austrijskog skladatelja Franza Schmidta.
    Nakon toga zvučnoj slici pridružio se instrumentarij katedralnog komornog orkestara. Uslijedilo je izvođenje djela još jednog austrijskog skladatelja, ranoklasičara Johanna Georga Zechnera – Koncert za orgulje i orkestar u tri stava (Allegro, Adagio, Presto). Kako je ansamblski postav diktirao izbor repertoara, tako smo u nastavku mogli slušati trostavačni Vivaldijev koncert za dva violončela u G-molu  (Allegro, Largo, Allegro) prilikom koga su kao solisti nastupili violončelisti Györgyi Kucsera Veres i Viktor Molnár, inače oboje profesori u subotičkoj Muzičkoj školi.
    Posljednju koncertnu točku činio je Koncert za orgulje i orkestar br. 2 u C-duru bečkog klasičara Josepha Haydna. U tri stava (Moderato, Adagio, Allegro) ovog koncerta glazbenici su, ističući osobne izvođačke sposobnosti a time i cjelokupne kapacitete ansambla, uspjeli na najbolji način okončati svoj sat i pol vremena dug nastup.
EVIDENTNA ZAINTERESIRANOST PUBLIKE: Praksa kojom se prilikom nastupa vezanih za godišnji koncertni program Katedrale spajaju izvođači iz inozemstva i lokalni glazbenici koji sazrijevaju na školovanjima u obližnjim akademskim centrima, i ovoga puta se još jednom pokazala kao uspješan potez. U prilog tome govore i reakcije, kao i velika brojnost publike koja se, što je posve evidentno, vrlo rado odaziva ovakvoj glazbenoj ponudi.
Ovaj je koncert  obilježio i izravni prijenos kojim je publici bilo omogućeno da putem video-bima prati nastup glazbenika smještenih na koru crkve. Još jedan »plus« za organizatore. Stoga je važno napomenuti i one koji su u ova financijski oskudna vremena (što naravno ima i očigledne posljedice na kulturni život grada) pomogli ovaj koncert – Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, poduzeće »Cimgas«, restoran »Népkőr« i udrugu »Pax romana«.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika