Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

Manjeskove slike
u dva galerijska prostora

U ponedjeljak 19. rujna u Subotici će biti otvorena izložba »Peti element« koja će predstaviti radove slikara, člana Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« Ivana Manjeska – Charlyja. Zanimljivost ove izložbe je njena koncepcija postava u dva galerijska prostora. Otvaranje dijela izložbe u Galeriji Gradske knjižnice zakazano je za 18 sati, dok će se sat vremena kasnije ostatak izložbe moći pogledati u galeriji u holu Otvorenog sveučilišta.

Uspješan nastup Monoštorki

Zavod za kulturu AP Vojvodine, Savez amatera Vojvodine i KUD »Branko Radičević« iz Siriga organizatori su 27. Festivala folklornih tradicija Vojvodine koji je 10. i 11. rujna održan u Domu kulture u Sirigu.
    Ženska pjevačka skupina Kulturno-umjetničkog društva Hrvata »Bodrog« iz Bačkog Monoštora publici se i tročlanom žiriju predstavila izvornim šokačkim pjesmama »Sirota sam, sirota…« i »Klada«. Svojim nastupom među 22 sudionika iz cijele Vojvodine Monoštorke su izuzetno zadovoljne, a potvrdu njihovom dojmu dala je i publika koja je njihov nastup pozdravila burnim pljeskom.
    Rezultati festivala Društvu će biti doznačeni pismenim putem, tako da je još uvijek neizvjesno je li se pjevačka skupina plasirala na Republičku smotru u Topoli.
A. F.

Ištvančićevo »Izgubljeno blago« pozvano na festivale u Berlinu i Češkoj

Dokumentarni film »Izgubljeno blago« redatelja Branka Ištvančića nastao u produkciji Dokumentarnog programa HRT-a pozvan je na festivale »Prix Europa 2005« koji će se održati od 16. do 21. listopada u Berlinu i »EKOFILM 2005« koji će se održati od 3. do 10. listopada u Češkoj.
    Na festivalu »Prix Europa« u Berlinu »Izgubljeno blago« izabrano je od 630 prijavljenih iz 38 zemalja u natjecateljski program najboljih europskih produkcija na polju televizije, radija i interneta u kategoriji »Non-fiction« TV filma.

»Dani otvorenog kazališta«
u osječkom HNK
Predstavom u petak 9. rujna, komedijom »Cyrano de Bergerac« Edmonda Rostanda u režiji Zlatka Svibena, počeli su »Dani otvorenog kazališta« koji se u Osijeku održavaju od 1975., a čime je ujedno označen početak 99. kazališne sezone.
    Ovogodišnji »Dani otvorenog kazališta« pod sloganom »U kazalište bez ulaznice« nastavljeni su subotnjim multimedijalnim projektom »Zaplešimo kroz povijest« koji je izvela plesna skupina osječkog HNK pod vodstvom Antuna Marinića.
    U nedjelju su posjetitelji osječkog kazališta mogli vidjeti vodvilj-operetu »Madame Troubadour« Feliksa Srećka Albinija. Osim navedenih predstava tijekom trajanja »Dana otvorenog kazališta« izvedene su i tragedija »Vodena koka« Stanislava Ignacija Witkiewicza, »Suzanina tajna«, jednočinka Ermana Wolfa Ferrarija, drama »Naranča u oblacima« Ivane Sajko i opera »Nikola Šubić Zrinjski« Ivana pl. Zajca. Kazališna manifestacija u Osijeku se završava danas 16. rujna baletom »Licitarsko srce« Krešimira Baranovića.

Pet Gavranovih inozemnih premijera

Najizvođeniji hrvatski dramatičar u iduća četiri mjeseca imat će čak pet inozemnih premijera. U Narodnom kazalištu u češkom Brnu 24. rujna biti će premijerno izvedena Gavranova drama »Ljubavi Georgea Washingtona«, a krajem listopada u Parizu će »Teatar Cheminis Paralleles« premijerno izvesti njegovu dramu »Zaboravi Hollywood«. Za 5. studenoga u Volkstheateru Bautzen u njemačkom Bautzenu zakazana je premijera Gavranove komedije »Traži se novi suprug«.
    U siječnju iduće godine dva će kazališta premijerno izvesti Gavranovu dramu »Sve o ženama« – »Teatro das Artes« u brazilskom Rio de Janeirou i »Teatar Ludovy« u poljskom Krakovu.
    Tekstovi hrvatskog dramatičara Mire Gavrana dosad su prevedeni na 25 jezika, njegove drame i komedije premašile su broj od stotinu i trideset premijera, a vidjelo ih je više od milijun i pol gledatelja.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika