Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na­dam se da ću po­nov­no doći u Su­bo­ti­cu

Ove je godine pokraj brojnih gostiju na Likovnoj koloniji »Bunarić 2005.« sudjelovala i Viktorija Abramović iz Slavonskog Broda. U pauzama između slikanja, u ležernoj atmosferi salaša Paje Đuraševića porazgovarali smo s ovom umjetnicom.
    Viktorija Abramović rođena je u Slavonskom Brodu gdje i danas živi i radi. Likovno se izražava od 1960. godine. Prva saznanja o likovnoj umjetnosti je, prema njezinim riječima, stekla od svog profesora u srednjoj školi Branka Bašlina. Kasnije se i stručno usavršavala pohađajući Slobodnu slikarsku akademiju »Agora« u Zagrebu, gdje je diplomirala u klasi profesora Ante Schramadea. Sedam godina radila je kao animatorica likovne kulture u RKUD »Đuro Đaković« u Slavonskom Brodu, a posljednjih desetak se u potpunosti posvetila slikarstvu te radi kao samostalna slikarica. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka.
DOLAZAK NA KOLONIJU: »Nisam prvi puta u Subotici, ali sam prvi puta sudionica na koloniji ‘Bunarić’. Prije dvije godine sam s još desetak slikara iz Hrvatske bila gošća na proslavi Dužijance. Tada sam ostvarila kontakte s nekim ljudima odavde, pa je i moj dolazak na Koloniju dio te suradnje«, objasnila je slikarica.
    U svom slikarskom radu najviše se izražava kao pejzažistica. »Dugogodišnja sam akvarelistica, ali radim i u ulju te kombiniranim tehnikama. Atmosferu svojih akvarela s dosta svjetla tako prenosim i u radove s uljem. Moj rukopis je prepoznatljiv bez obzira na izbor tehnike. Inače pokraj slikarstva bavim se i likovnim opremanjem knjiga«, kazala je Abramovićeva.
Njezina likovna djela nalaze se u privatnim zbirkama Hrvatske i u inozemstvu. Jedna je od suvlasnica dviju galerija »Laudato« (što na latinskom znači »slaviti Gospodina«) koje se nalaze u Zagrebu i Slavonskom Brodu. Galerije su, kako je istaknula, jedinstvene po sadržaju. »Naše galerije se bave predstavljanjem umjetnosti hrvatskih autora koja je isključivo sakralnog sadržaja. Zbog održavanja umjetničkog standarda galerije su pod patronatom likovnog kritičara profesora Stanka Špoljarića«, objasnila je Abramovićeva.
HUMANITARNI RAD: »Laudato« se bavi i humanitarnim radom. Svojim prihodima posredstvom župnih ureda i socijalnih centara pomaže siromašne obitelji, ali i katoličke misije te obnovu sakralnih objekata u Hrvatskoj.
    »Pokraj galerijskog dijela poslovanja naša djelatnost obuhvaća pripremu, distribuciju i prodaju knjiga sakralnog sadržaja, zatim snimanje, proizvodnju i prodaju CD-a, DVD-a, audio i videokazeta sakralnog sadržaja, kao i izdavanje vlastitog tiska i sudjelovanje u tisku drugih izdavača. Pružamo i pomoć pri organiziranju seminara, skupova, duhovnih obnova, molitvenih susreta, predavanja, okruglih stolova i tribina te organiziramo hodočašća i vjerske izlete, dobrotvorne koncerte duhovne glazbe u sakralnim i nesakralnim prostorima te priređujemo umjetničke večeri i priredbe kršćanskog sadržaja«, istaknula je slikarica.
    Viktorija Abramović voli stvarati na likovnim kolonijama. »Sudjelovala sam oko dvije stotine puta na kolonijama. Na Bunarićkoj koloniji mi s dopada inspirativno ozračje, kako ono prirodno tako i duhovno jer se nalazi u blizini Marijanskog svetišta. Posebno me je dojmilo to što je ovo svetište zajedničko za katoličku i pravoslavnu Crkvu, što dokazuje da je Bog jedan. Nadam se da ovdje nisam zadnji puta te da ću ponovno doći u Suboticu«, poručila je ova Brođanka.
D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika