Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tro­fej Sla­vo­ni­je

OSIJEK – Treći atletski miting, »Trofej Slavonije«, koji je uvršten u kalendar HAS kao jedan od »Grand prix« natjecanja, održan je u četvrtak u Osijeku na Gradskom stadionu. Okupilo se stotinjak natjecatelja iz 29 klubova iz Hrvatske, BIH, Slovenije, Mađarske, SiCG, a organizator mitinga, AK »Žito Osijek« novčanim nagradama je natjecanju dao dodatnu draž.
    Atletika u Osijeku ima dugu tradiciju, pa je ovdje godinama organiziran jak atletski miting, no ta je tradicija prekinuta u vrijeme Domovinskoga rata. Sa željom da tu tradiciju obnove i Osijeku vrate epitet atletskoga grada, ove je godine po treći put organiziran atletski miting uz sudjelovanje najboljih atletičara i atletičarki iz svih hrvatskih klubova, pa i jake konkurencije iz susjednih zemalja.
    Unatoč navedenome, rezultati su pokazali da se atletska sezona bliži kraju, pa je primjerice Osječanka Ivana Vuković bacila koplje 44,46 što je gotovo 10 m slabije od njenog najboljeg ovogodišnjeg rezultata. U utrci na 200 m muški pobjedio je Željko Vincek iz Varaždina (21,29) ispred Josipa Šopreka, klubskog kolege (22,04) i Jurice Grabušića iz »Mladosti« Zagreb (22,52). Na 800 m najbolji je bio David Takacs iz Mađarske (1:51,08), a na 3000 m slavio je Slavko Petrović iz Dinamo – Zrinjevac (8:49,21). U ženskoj konkurenciji na 200 je metara najbolja bila Ria Ergotić, supruga poznatoga Siniše Ergotića (25,11), na 800 m pobjedila je Vanja Perišić iz Splita (2:09,36), a na 3000 m pobjedila je Ljiljana Ćulibrk iz Mladosti (10;12,05).
SKOK U DALJ: Najzanimljivije je bilo u skoku u dalj, gdje je nastupao Osječanin Siniša Ergotić, nositelj titule Europskog pobjednika, koji je sada član »Mladosti« iz Zagreba, no titulu mu je preoteo klubski kolega Ivan Pucelj za samo 1 cm. Pucelj je doskočio 7,80 dok je Siniši najbolji skok iznosio 7,79. U ženskoj je konkurenciji pobijedila Petra Karanikić iz »Kvarner« Rijeke čiji je doskok iznosio 5,79.
    Koplje je najbolje bacio Edi Ponoš iz Splita (68,36), a u ženskoj konkurenciji smo već spomenuli Ivanu Vuković iz Osijeka (44,46). Po prvi puta koplje su bacali i atletičari – invalidi, a pobjedio je Vjekoslav Županić (41,78) ispred Mladena Tomića (35,14) i Berislava Pavlovića (32,50). Sva trojica su članovi Otosport-a.
    Lucijano Sušanj, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza bio je zadovoljan. Vidite, mi smo u Hrvatskoj ustrojili 5 mitinga s oznakom »Grand prix«, kako bi našim atletičarima omogućili što veći broj kvalitetnih natjecanja, a ovaj osječki je među boljima, a tu su danas vrlo kvalitetni atletičari, poput Siniše Ergotića koji je bio drugi na Europskom prvenstvu sa skokom preko 8 m. Atletika je nekada u Osijeku bio vodeći sport i ovdje smo imali izuzetno jaku mušku, posebice žensku ekipu. Očekujem da će nadležni stvoriti bolje uvjete, mislim tu prije svega na obnavljanje atletske staze, a što se tiče vodstva kluba, tu je već urađeno puno, tu su sad mladi ljudi poput Gutzmirtla, Ižakovića, pa i sama predsjednica Tuma – Pavlov, a doveli su i jednog izuzetnog trenera Icu Gergova iz Bugarske. Pred njima su svakako bolji dani.
    Zadovoljna sam onim što se danas moglo ovdje vidjeti, mada je ranije bilo i boljih rezultata, rekla je Zvjezdana Tuma-Pavlov, predsjednica AK »Žito Osijek«. Želja nam je bila da Osijeku vratimo staru slavu u atletici a ovih 120 atletičara iz svih hrvatskih klubova i nekoliko susjednih zemalja i 60 pionira iz svih 5 slavonskih županija daju nam za pravo da ćemo to i ostvariti. Trenutno smo ponovno u samom vrhu hrvatske atletike, no moram priznati da nam ljudi, a posebice djevojke odlaze na studij u Zagreb i onda se tamo uključuje u atletske klubove. No, u svakom slučaju ostaju u atletici, a rezultati će već doći.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika