Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Veće za­ni­ma­nje za hr­vat­ski je­zik

SONTA – Iako je broj upisanih učenika u prve razrede Osnovne škole »Ivan Goran Kovačić« u Sonti manji nego prošle školske godine, zanimanje među učenicima za hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture je povećano.
    Za prvi izborni predmet u alternaciji s hrvatskim ponuđen je sat čuvara prirode, a za drugi vjeronauka i građanski odgoj. Od 45 učenika, upisanih u dva odjela prvog razreda, njih 26, ili 59,9 posto su hrvatske nacinalnosti. Za hrvatski jezik s elementima nacionale kulture opredijelilo se 18 učenika, a za rimokatoličku vjeronauku 26-ero.
    Ravnatelja škole Zvonka Tadijana brine stalno smanjenje ukupnog broja djece:
    »Broj upisanih učenika permanentno opada, što je podatak koji bi nas trebao jako zabrinuti. Nisu nam potrebni ni ratovi, niti bilo kakve katastrofe, bijela kuga nas ubija sporo, ali sustavno. Brine me i to što se smanjuje i postotak Hrvata među djecom. Razlozi vjerojatno postoje, a ja ih vidim u velikoj migraciji mlađeg dijela sonćanske populacije, koja u drugim sredinama, poglavito u Hrvatskoj, traži svoju budućnost. Iako po zakonu imamo pravo na formiranje odjela na hrvatskom jeziku, tu mogućnost još nismo iskoristili. Mišljenja sam, a to je i stav velike većine roditelja, da u našem okružju još nisu sazreli uvjeti za ovaj oblik izobrazbe. Uputnije je sačekati da se neki odnosi na relaciji Zagreb-Beograd iskristaliziraju, da srbijanska Vlada donese precizna sustavna rješenja u oblasti izobrazbe nacinalnih manjina, a mi da do tad, korak po korak, pripremimo teren i spremni dočekamo njihovu primjenu. Stvaranost nam daje za pravo, jer prije dvije godine, u prvoj generaciji koja je u Sonti učila hrvatski imali smo šestero učenika, lani 13 a ove godine 18, iako se iz godine u godinu smanjuje i broj upisanih učenika i postotak Hrvata. Nadam se da radimo ispravno i da ćemo svako rješenje dočekati spremni«, kaže za HR Zvonko Tadijan i iznosi još jedan problem: »Mislim i da je u HNV-u napravljena greška glede edukacije nastavnika hrvatskog jezika. Ljetos na seminaru nije bilo mjesta za nastavnika iz Sonte, a u našoj školi se zbog povećanog zanimanja djece za ovaj predmet već sad javlja problem preopterećenosti nastavnice Kate Tadijan i potrebe angažiranja još jednoga nastavnika. Zainteresiranu osobu imamo, pa umjesto da se na seminaru nađe mjesta za nju, našlo se za nastavnike iz mjesta u kojima ni ove godine hrvatskog jezika, niti kao izbornoga predmeta, nema. Nije mi jasno zbog čega svake godine moramo prosjačiti ono, što nam po nekakvoj logici treba biti ponuđeno. Ovo niti na roditelje ne djeluje stimulativno, a još kad pročitaju da su djeca iz drugih sredina, koja isto kao i naša uče hrvatski, bila i na moru, zbilja treba puno diplomacije da bi se ublažila njihova ogorčenost. U nadležnim tijelima se mora dobro razmotriti ova problematika i poduzeti potrebne korake za izbjegavanje stvaranja nepotrebnih problema u našoj zajednici«, kaže Tadijan.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika