Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 8. 9.

 

Op­ti­mist
Potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus kaže kako će 6. revizija aranžmana s MMF-om biti uspješno završena, a da će pregovori sa EU početi 10. listopada.
Konačnu odluku o početku pregovora o zaključenju sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju EU donijet će ministri vanjskih poslova EU 3. listopada.
Međutim, MMF je priopćio kako ne vidi mogućnost da Srbija uspješno završi program s tim fondom jer u dogovorenom roku nije sprovedena reforma mirovinskog sustava i nije počela prodaja dvije rafinerije.

Za­ma­glji­va­nje
Obitelji 16 djelatnika RTS-a koji su poginuli u bombardiranju NATO-a, 1999., žestoko su reagirale na dodjelu odličja poginulima. U priopćenju obitelji nastradalih navodi se kako ideja vlasti da posthumno odlikuje djelatnike RTS-a predstavlja i »nastojanje da osnovno pitanje krivice, odgovornosti zločinaca i moralnog ozdravljenja nacije, kao i svih prethodnih godina, zamagli i ostavi bez odgovora«. Predsjednik SiCG Svetozar Marović posthumno je odlikovao 16 djelatnika RTS-a Ordenom rada »za odgovorno, savjesno i profesionalno obavljanje radnih zadataka, pri čemu su izgubili život u zračnom napadu NATO-a u travnju 1999. godine«.

 

 

PETAK, 9. 9.

Su­sret
Predsjednik SiCG Svetozar Marović razgovarao je s poglavarom Rimokatoličke crkve Benediktom XVI., u papskoj rezidenciji nadomak Rima. Marović je kazao kako je u razgovoru s papom naglašena važnost »međuvjerske komunikacije i susreta« i dodao kako pravoslavna i katolička crkva imaju »dobre odnose na svim poljima, o kojima se manje govori u javnosti«. »Posebno je važno i simbolički, dolaskom pape u SiCG, kada se za to stvore uvjeti, a radimo na tome da se ti uvjeti stvore što prije, potvrditi ono što zaista jeste zainteresiranost Svete stolice za ukupnu situaciju kod nas. Jer, Svetoj stolici možemo zahvaliti i za brigu i zaštitu pravoslavnih spomenika na Kosovu, kao i povodom slučaja episkopa Jovana u Makedoniji«, rekao je Marović.

Pri­va­ti­za­ci­ja
Tajnik za međunarodne odnose u vladi Vojvodine Predrag Grgić potvrdio je kako je zagrebačka kompanija Agrokor otkupila većinski paket od 67 posto akcija zrenjaninske industrije ulja Dijamant u vrijednosti od 30 miliona eura. »Jedan od direktora ‘Agrokora’ Ljerka Puljić mi je u razgovoru početkom ovoga tjedna potvrdila kako je to urađeno za 30 milijuna eura i kako to poduzeće planira otkupiti kompletan paket akcija za još 20 milijuna eura«, kazao je Grgić. Prema njegovim riječima, »Agrokor« namjerava i izgraditi veliki distribucijski centar u Zrenjaninu, modernizirati proizvodnju majoneza i margarina i zakupiti 15.000 hektara banatskih oranica na kojima bi se uzgajala sirovina za proizvodnju.

 

subota, 10. 9.

Po­pu{ta­nje
Glavna tužiteljica Haškog suda Carla Del Ponte upitana hoće li inzistirati da Hrvatska izruči optuženoga generala Antu Gotovinu, kao uvjet za njezinu pozitivnu ocjenu, Del Ponte je rekla: Naravno, rezultat pune suradnje jest da imamo indikaciju o mjestu gdje se nalazi Ante Gotovina, a najbolje rješenje bilo bi da Gotovina bude izručen. Međutim, izručenje Gotovine nije uvjet koji postavljamo Hrvatskoj, uvjet je puna suradnja s nama.
Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Anto Đapić izjavio je u Osijeku kako takve izjave potvrđuju da je riječ o pokušaju pojedinih zemalja EU da se Hrvatsku što je moguće dulje drži izvan početka pregovora, kako bi je se pokušalo staviti u paket s jugoistočnom Europom ili čak i s Turskom.

Pri­ja­ve
Predsjednik Liberalno-demokratske frakcije Čedomir Jovanović najavio je kako će podnijeti kaznene prijave protiv premijera Vojislava Koštunice, ministara pravde i policije Zorana Stojkovića i Dragana Jočića, zbog toga što je »optužnica protiv njega kreirana bez istrage i na temelju izjave jednog zatvorskog čuvara«.

 

NEDJELJA, 11. 9.

Der­bi
Zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak ustvrdio je  kako je policija zadovoljna sigurnosnom situacijom prije, za vrijeme i poslije utakmice Dinamo-Hajduk koju je osiguravalo tisuću policajaca i tristotinjak redara. Prema podacima s kojima raspolaže zagrebačka policija, prije, za vrijeme i poslije utakmice uhićena su 82 navijača (38 domaćih i 44 gostujućih) i to zbog narušavanja javnog reda i mira, alkoholiziranosti, posjedovanja droge (11 pripadnika Torcide i jedan Bad Blue Boys), drvenih palica i kamenja, te iz preventivnih razloga. Sukobi s policijom nisu zabilježeni, a nije ozlijeđen niti jedan građanin. Nastradalo je, pak, šest tramvaja koji su ostali bez stakala i oplata. Inače, trošak policijskog osiguranja ovakvih sportskih susreta iznosi između 800.000 i milijun kuna.

Dra­ma­ti~no
Situacija u srpskom gospodarstvu je dramatična, ocijenio je Poslovni savjet Gospodarske komore Srbije (PKS). Srbija je rekorder u Europi, ali po inflaciji. Dok su cijene na malo u zemljama u okruženju skočile za oko dva posto, u Srbiji je za osam mjeseci inflacija dostigla 10,6 posto. »Realne zarade su za 7,6 posto manje od plaća u prosincu 2004. godine i koji god ekonomski indikator uzmete analizirati i usporediti ne samo u odnosu na ranije razdoblje nego i u odnosu na zemlje u okruženju vidite kako gospodarstvo ide lošim putem«, kaže Slobodan Milosavljević, predsjednik PKS. Zbog toga je Poslovni savjet pozvao premijera na sastanak i zatražio žurno donošenje Nacionalne strategija gospodarskog razvoja Srbije.

 

PONEDJELJAK, 12. 9.

Tra`en
Ministarstvo pravosuđa RH uskoro će australskim vlastima uputiti izmijenjenu molbu za izručenjem Antuna Gudelja, osuđenog pa pomilovanog zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira 1991., jer Gudelj živi u Australiji i ima tamošnje državljanstvo.
Gudelj je 1994. u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ubojstva načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihl-Kira, dopredsjednika tadašnjega Izvršnog vijeća Općine Osijek Gorana Zobundžije i vijećnika Skupštine općine Osijek Milana Kneževića, te zbog pokušaja ubojstva predsjednika Mjesne zajednice »Tenja« Mirka Tubića.
Gudelj je kao pripadnik pričuvnog sastava policije 1. srpnja 1991. ispalio 30 hitaca na automobil u kojem su bili Reihl-Kir, Knežević, Zobundžija i Tubić, a koji su se vozili prema Tenji na pregovore s pobunjenim Srbima oko normalizacije odnosa.

Po­nov­no
Pred sudskim vijećem za ratne zločine Županijskog suda u Splitu počelo je ponovljeno suđenje osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima 1992.
u vojno istražnom centru Lora u Splitu, koji su u prvom postupku prije tri godine oslobođeni optužbe. Zbog velikog zanimanja javnosti i ponovljeno suđenje za ratni zločin protiv civila održavat će se u velikoj dvorani splitskog Županijskog suda, a zbog pojačanih mjera sigurnosti i sprječavanja mogućih izgreda, četvorica optuženika u sudnicu će biti dovodeni podzemnim tunelom od zgrade Policijske uprave u neposrednom susjedstvu. Taj tunel do sada nikada nije korišten.

 

utorak, 13. 9.

Po­no­san
Glasnogovornica Haškog tribunala Florance Artman kaže kako Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan trenutačno nema status pred tim sudom.
»On je ranije imao status osumnjičenog, i to je znao kad je došao svjedočiti. Vasiljković je bio pod istragom, ali je Tužiteljstvo odustalo od toga jer nije imalo vremena završiti istragu zbog skraćenja mandata. Ime Kapetana Dragana nije bilo na popisu glavnih ciljeva Haškog tribunala«, rekla je Florans Artman za Građanski list, ali nije željela reći za koje je zločine bio sumnjičen.
Nekadašnji glavni trener vojih vještina Srba u Hrvatskoj, sada živi pod imenom Denijel Sniden u Pertu u Australiji gdje radi kao instruktor golfa. »Veoma sam ponosan na to. Mislim da bi svaki Australijanc trebao biti ponosan na ono što sam ja tamo radio«, kaže Vasiljković.

Spe­ci­fi~ni
Srbija i Crna Gora je jedina zemlja na svijetu koju na svečanom 60. zasjedanju Opće skupštine UN ne predvodi ni predsjednik države niti premijer, već ministar vanjskih poslova, a k tome će to će biti jedina zemlja koju će predstavljati dva izaslanstva, srbijansko i crnogorsko, koja će imati dva govora i obrađivati dvije teme te imati odvojene susrete. Nakon što je, bez posebnog objašnjenja, predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, odbio predvoditi zajedničko izaslanstvo SiCG na svečanu sjednicu Opće skupštine UN u New Yorku, nesporazumi koji već dulje traju na relaciji Podgorica-Beograd pojačali su se.

 

srijeda, 14. 9.

Pre­da­ja
Bosanski Srbin Sredoje Lukić dragovoljno se predao vlastima Republike Srpske (RS) a u Den Haag će otputovati u srijedu, javljaju beogradski mediji. Njegova predaja je rezultat suradnje službi sugurnosti RS i Republike Srbije, a u Haag će otputovati iz Republike Srpske. Optužnica ICTY protiv Sredoja Lukića se odnosi na zločine nad Muslimanima u Višegradu. Optužnica ga tereti za zločine protiv čovječnosti i za kršenja zakona i običaja ratovanja. Zajedno s rođakom Milanom Lukićem i Mitrom Vasiljevićem Sredoje Lukić
je bio pripadnik paravojne skupine koja se često spominjala pod nazivima »Bjeli orlovi« i »Osvetnici«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika