Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uvje­ti za obra­zo­va­nje na hr­vat­skom sve bo­lji

Povodom upisa prvaka u osnovne škole razgovarali smo s članicom Izvršnog odbora SO Subotica zaduženom za obrazovanje Editom Pintér Molnár.

4Od prije tri godine roditelji mogu upisati dijete u osnovnu školu i na hrvatskom jeziku. Ima li nekih novina koje bi roditelji trebali znati?
Obrasci za upis u prvi razred osnovnih škola su pripremljeni na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku i upućeni su školama, tako da roditelji u ovisnosti od toga na kojem jeziku žele upisati dijete popunjavaju i obrazac na odgovarajućem jeziku. Škole su pripremljene za upis u svakom smislu i počelo je anketiranje djece. Prema mom mišljenju uvjeti za obrazovanje na hrvatskom jeziku su sve bolji, postoji mogućnost nabavke udžbenika, od ove školske godine je ovdje i učiteljica iz Hrvatske, a i učiteljice sada već imaju značajno iskustvo u provođenju nastave.
4Roditelji uglavnom žele da im dijete ide u najbližu školu. Međutim, ne postoji u svakoj školi u Općini Subotica mogućnost upisa djece na hrvatskom nastavnom jeziku.
Pravilnik o raspodjeli đaka određuje razmještaj đaka po školama, a Općina i škole se dogovaraju da to bude najracionalnije rješenje, i svakako je najbolje za dijete obrazovati se u školi koja je u njegovoj najbližoj okolini. Međutim, ukoliko u njihovoj najbližoj školi ne postoji formiran odjel s hrvatskim nastavnim jezikom, a roditelji žele upisati dijete u razred na hrvatskom jeziku, Općina osigurava plaćanje prijevoza, iako nije u obvezi da to čini. U našoj Općini postoje škole gdje je broj djece mali, osobito u nekim selima, i do sada je uvijek bio otvaran odjel čak i s pet đaka. Teško je dobiti tu dozvolu, ali se nadamo da ćemo i ove godine moći zadovoljiti sve zahtjeve i osigurati da djeca ne putuju. Druga je mogućnost da se formiraju kombinirani odjeli. Roditelji to često ne vole, ali na temelju iskustva znamo da se u ovakvim odjelima samostalnost djece više razvija.
4Ima li novina glede hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture kao izbornog predmeta?
Mi smo stupili u kontakt s pokrajinskim Tajništvom za obrazovanje i kulturu, da hrvatski jezik više ne bude uvršten kod izbornih predmeta, već da ulazi u normalan raspored kod onih đaka koji ne pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Na ovaj način neće ga ometati drugi izborni predmeti i djeca ne moraju birati između na primjer računala i hrvatskog jezika, kao što je to bilo do sada. Osim toga, budući da je to na ovaj način riješeno, hrvatski jezik ne ovisi o financiranju od strane Općine već ga financira Ministarstvo prosvjete. Njegovanje jezika ide u samo nekoliko škola i smatram da je to malo, jer je njegovanje materinjeg jezika veoma važno.
4Postoje strepnje kod nekih roditelja hoće li se organizirati nastava u višim razredima osnovne škole na hrvatskom jeziku.
Hrvatski odjeli će se, naravno, otvoriti i nadamo se da ćemo uspostaviti kontakt s Učiteljskim fakultetom u Osijeku kako bi se naši učitelji mogli dalje obrazovati. Razmišljamo dakle već sada o mogućnosti daljnjeg školovanja u višim razredima osnovne škole, a s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća smo već razgovarali u kojim školama su najpovoljniji uvjeti za organiziranje kompletne nastave na hrvatskom jeziku u višim razredima. Ako stvarno želimo kvalitetno obrazovanje na hrvatskom jeziku, potrebno je objediniti profesore koji mogu predavati na hrvatskom nastavnom jeziku u nekoliko škola, i ukoliko bi se to tako riješilo – bio bi organiziran i autobusni prijevoz za učenike.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika