Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odluka je na roditeljima

Po drugi put u subotičkoj župi »Isusova Uskrsnuća« u četvrtak 22. travnja održan je roditeljski sastanak radi boljeg informiranja o upisu mališana u prve razrede. Predsjednica katehetskog odjela ove župe Nevenka Tumbas, koja je ujedno i organizatorica, pozdravila je sve prisutne i, kako je napomenula, »odvažne«, roditelje.
    Ovom sastanku prisustvovao je ravnatelj Osnovne škole »Ivan Milutinović« iz Subotice Ivan Stipić, koji je i ravnatelj Odjela za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća, zatim član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za obrazovanje Dujo Runje, te učiteljica OŠ »Matko Vuković« koja vodi hrvatski razred Ana Čavrgov, kao i učiteljica za sljedeću generaciju mališana koji će se upisati u hrvatski razred Sonja Konkolj. Kao domaćin bio je prisutan vlč. Bela Stantić, koji je ujedno i vjeroučitelj u školi »Matko Vuković«.
UPISI: Na ovom sastanku se razgovaralo na temu upisa djece u hrvatske razrede. Na prethodnom ovakvom sastanku bilo je oko trideset roditelja, a ovoga puta nešto manje, točnije bili su oni koji žele svoju djecu upisati u hrvatske odjele. Kako je rekao Dujo Runje, poslije pedeset godina nam se pružila šansa da opet imamo odjele na hrvatskom jeziku, a mi to ne koristimo jer se plašimo što će nam tko reći. Za OŠ »Ivan Mulitinović« i »Matko Vuković« se već neslužbeno zna broj djece koja se žele upisati i pohađati školu na svom materinjem, hrvatskom jeziku. Očekuje se da upisa u hrvatske odjele bude i u Đurđinu, Maloj Bosni, Aleksandrovu, Starom Žedniku, kao i u OŠ »Đuro Salaj« u Subotici.
    Kao problem kod upisa javilo se i to da roditelji i ako odluče upisati svoje dijete u hrvatski razred, kad dođu na upis budu odgovoreni od toga, jer kako poneki kažu, to može loše utjecati na dijete da se razdvaja od ostale djece. No, to možemo samo naz-vati pričom jer, kako nam je rekla učiteljica Ana Čavrgov, »još niti jedno dijete nije bilo prozivano zato što je Hrvat, naprotiv, oni se druže s drugom djecom i obrnuto, oni su svi jedno i hvala Bogu kod djece nema takvog razmišljanja. Svi se skupa druže i igraju bez obzira na nacionalnost.«
ODLUKA JE NA RODITELJIMA: Kako je ravnatelj škole »Ivan Milutinović« Ivan Stipić na sastanku kazao, oni koji žele da im djeca idu u hrvatski razred, pri upisu po pravilu dobivaju upisnicu na hrvatskom jeziku, gdje se trebaju još odlučiti i za izborni predmet, odnosno vjeronauk ili građanski odgoj i za mađarski jezik kao jezik društvene sredine.
    Između ostalog, roditelji su se interesirali i što će biti ako se dogodi da bude mali broj prijavljene djece. Dobili su odgovor da postoje i kombinirani razredi, tako da djeca prvog i drugog razreda idu skupa, što je, kako je Runje rekao, dobro, jer djeci koja su u drugom razredu neće smetati da utvrde neki dio gradiva, niti će naprednijoj djeci prvoga razreda smetati da nešto više nauče. U praksi taj kombinirani razred se pokazao kao dobra stvar, naime, i u vrtićima koji rade po programu »Marije Montesori«, kao što je vrtić »Marija Petković« u Subotici, pokazalo se da je to izuzetno dobro. Također, u razredima u kojima ima manje djece lakše je raditi, jer učitelj ima više vremena te se može posvetiti svakom djetetu osobno, u zavisnosti od njegovih potreba. S obzirom da puno studenata iz Subotice odlazi u Zagreb na studije, ovo je još jedna pomoć, da dijete od malih nogu uči svoj materinji jezik što će mu zasigurno kasnije u životu pomoći.
    Do upisa još ima mjesec dana, jer upis traje do 31. svibnja. Na roditeljima je velika odluka i budućnost njihove djece. Hoće li djeca biti upisana u hrvatske ili srpske razrede odlučit će roditelji. Hoće li djeca biti odgajana u vjeri, također je na roditeljima. Na roditeljima je velika odgovornost i briga oko djeteta, pa neka svatko radi po svojoj savjesti. Organizatorica ovog sastanka Nevenka Tumbas na kraju je pozvala sve roditelje koji su već odlučili djecu upisati u hrvatske razrede da to učine što prije, te da na taj način ohrabre one koji još razmišljaju.                          
  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika