Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prvi korak na »Galeb«-u

6. rujna 1699. godine Beograd su zauzele trupe habsbrškoga cara Leopolda.
7. rujna 1978. godine umro je Grga Novak, akademik, arheolog, egiptolog i povjesničar te dugogodišnji profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Osim objavljivanja rezultata arheoloških istraživanja rodnoga Hvara, Novak, je napisao sintezu povijesti Dalmacije.
7. rujna obilježava se Dan hrvatskih voda.
8. rujna 1624. godine umro je Marko Antonije de Dominis, Hrvat s Raba, splitski nadbiskup. Predavao je fiziku u Padovi i surađivao s mnogo mlađim Galilejem. Obnašao je niz uglednih dužnosti. Nakon sukoba s Crkvom, što zbog heliocentričnog sustava što zbog protivljenja papinskomu autoritetu, de Dominis se sklonio u Englesku. Nakon povratka iz Engleske utamničili su ga, a umro je tijekom istražnog postupka. Nekoliko mjeseci nakon njegove smrti osudili su ga na lomaču i spalili 27. prosinca1624. godine zajedno s njegovim knjigama.
 8. rujna 1683. godine Osmanlije su doživjele strahovit poraz u bitki kod Beča. Veliki vezir Kara-Mustafa pogrešno je procijenio moć Carstva i nedovoljno pripremljen 1683. godine pokrenuo je treći osmanlijski pohod na Beč. Potkraj kolovoza 1683. godine osmanlijska vojska predvođena Kara-Mustafom stigla je do Beča i opsjela ga. Kada se već činilo da će Osmanlije osvojiti Beč, opkoljenom je gradu u pomoć stigla poljska vojska predvođena Janom Sobjeskim. Poljaci su dva puta porazili Osmanlije i zauvijek uklonili opasnost od njih iz Srednje Europe. Time je propao posljednji pokušaj Osmanlija da osvoje Beč. Taj su poraz iskoristile kršćanske države i uz papino posredovanje sklopile savez nazvan Sveta liga, u koji su ušle Habsburška Monarhija, Poljska i Mletačka Republika. Cilj Svete lige bilo je potiskivanje Osmanlija iz Europe.
9. rujna 1828. godine u Jasni Poljani rodio se ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj. Napisao je mnoge romane, među njima i svjetske klasike »Rat i mir«, »Ana Karenina«, »Uskrsnuće«. Umro je 20. studenog 1910. godine.
8. rujna 1944. godine Nijemci su raketama V2 počeli gađati London. Krstareće je projektile projektirao Verner von Braun, vodeći njemački znanstvenik, kojeg su nakon sloma nacizma Amerikanci odveli u SAD. Braun je za Amerikance izradio hidrogensku bombu, bio je vođa projekta Apollo te je radio na izradi space shutlla.
9 rujna 1493. godine Bosanski paša Jakub provalio je 1493. godine u hrvatske i slovenske zemlje, a kod Udbine na Krbavskom polju dočekala ga je 9. rujna 1493. godine vojska bana Emerika Derenčina i hrvatskih plemića. Premda nije bilo nikakva razloga da se snažna vojska Jakub-paše ne dočeka u nekom klancu gdje se ne bi mogla dobro organizirati i iskoristiti svoju snagu, hrvatski su je plemići napali u ravnici i bili katastrofalno poraženi.
9. rujna 1939. godine ustrojena je banska vlast u tek osnovanoj Banovini Hrvatskoj.
9. rujna 1943. godine, nakon kapitulacije Italije, poglavnik NDH Ante Pavelić donio je proglas o priključivanju oduzetih gradova.
9. rujna 1976. godine umro je Mao Zedong, vođa kineske Komunističke partije i utemeljitelj Narodne Republike Kine. Rođen je 26. prosinca 1893. godine.
10. rujna 1898. godine ubijena je u atentatu na ženevskome jezeru austrougarska carica i kraljica Elizabeta Habsburg (Sisi), supruga Franje Josipa I.
10. rujna 1952. godine na brod Galeb prvi se puta ukrcao Josip Broz. Brod-hladnjača Ramb III, brod koji je pod talijanskom zastavom prevozio banane Južne Amerike, porinut je 1938. godine u Genovi. Mobiliziran je nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. godine i Nijemcima je služio kao minopolagač. Kibitz, tako su ga, naime, Nijemci preimenovali, potopili su u studenome 1944. godine u riječkoj luci britanski bombarderi. Potonuo je na dubinu od 22 metra pa mu je iz vode virio tek vrh jarbola. Godine 1952. izvadio ga je iz mora splitski Brodospas te ga oteglio do Uljanika, pulskoga brodogradilišta, gdje je obnovljen. U ljeto iste godine dobio je novu namjenu, postao je školski brod Jugoslavenske ratne mornarice. Međutim, do smrti Josipa Broza bio je, zapravo, njegova jahta kojom je novi vlasnik oplovio svijet. Na njemu je stvorena ideja o Pokretu nesvrstanih, a na njoj je Broz ugostio mnoge svjetske državnike te javne ličnosti. Nakon Brozove smrti kratko je vrijeme služio za izobrazbu mornaričkih časnika, a raspad socijalističke Jugoslavije dočekao je u Bokokotorskom zaljevu. Godine 2000. kupio je ga je grčki poduzetnik i oteglio ga u riječki remontni zavod Viktor Lenac. Uredno su uskladištene Brozove privatne stvari, no ubrzo nakon početka remonta, novi se vlasnik prestao javljati. Brod je već godinama na vezu, smeta, i najvjerojatnije će ga brodogradilište zaplijeniti i poslati u neko rezalište.
10. rujna 1976. godine na nebu iznad Zagreba sudarili su se zrakoplovi Inex Adrije i britanske avionske kompanije. Poginulo je 176 putnika i članova posade.
10. rujna 1991. godine osnovan ja Hrvatski olimpijski odbor. Prvi predsjednik bio je Antun Vrdoljak.
10. rujna 1994. godine u posjet Republici Hrvatskoj stigao je papa Ivan Pavao II.
11. rujna 1970. godine umro je Nikita Hruščov, smijenjeni antistaljinistički predsjednik SSSR-a.
11. rujna 2001. godine teroristički napad na gradove u SAD. Pentagon. New Vork. Zapadna Pennsylvanija.
U četiri je zrakoplova bilo 233 putnika, 25 članova posade i 8 pilota. U neboderima WTC bilo je nekoliko tisuća ljudi.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika