Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­vršni is­pi­ti

Rujan i listopad donijet će konačnu odluku o prvacima kvalifikacijskih skupina i sigurnim putnicima na Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj sljedeće godine. Također, poslije posljednjih susreta bit će poznate i sve drugoplasirane momčadi, od kojih će dvije najbolje (po broju osvojenih bodova) izravno ovjeriti »njemačku vizu« dok će se ostali vice prvaci boriti između sebe za preostala »mundijalska mjesta«.
    Pobjedama protiv Islanda (3:1) i Litvanije (2:0), nogometne reprezentacije Hrvatske i SiCG uspješno su položile još jedan od završnih ispita…
ISLAND – HRVATSKA 1:3: Svi koji su gledali subotnji izravni prijenos iz Reykyavika, mogli su svjedočiti o hladno-toploj predstavi hrvatske momčadi, posebice kada se na poluvrijeme otišlo s minusom od jednog gola (0:1). Ledeno hladni Islanđani, predvođeni najboljim igračem Gudjonsonom (Chelsea) i strijelcem vodećeg gola, kao da su »zaledili« momčad izbornika Kranjčara, koja se u odsustvu nekoliko standardnih igrača (Butina, Tomas, Olić) pojavila u promijenjenoj startnoj formaciji.
    Ali, drugih četrdeset i pet minuta donijelo je topli gejzir promjene na terenu (Island je čuven po ovim izvorima tople vode), a golovima Balabana (2) (Club Brugge) i Srne (Shatjor) iz penala skrivljenog nad Pršom (Glazgow rangers) susret je priveden pobjedničkom kraju, uz osvajanje tri nova boda.
    Poslije ove iznimno važne pobjede, unatoč ne toliko jakom i atraktivnom protivniku (u Reykyaviku su bodove znali gubiti i Talijani, Nijemci), još je važniji povratak na čelo ljestvice u 8. kvalifikacijskoj skupini (Švedi su pobijedili Bugare 3:0), te se uz očekivanu pobjedu na Malti, mirno može početi razmišljati o odlučujućem susretu ovih kvalifikacija – duelu protiv drugoplasiranih Šveda na domaćem terenu u zagrebačkom Maksimiru, u kojemu će prema aktualnom stanju stvari biti dovoljan i neodlučeni ishod za izravni plasman u Njemačku.
SiCG – LITVANIJA 2:0: Izabranici Ilije Petkovića, poslije dva neodlučena ishoda na domaćem terenu (Španjolska i Belgija) uspjeli su zabilježiti pobjedu protiv Litvanaca (2:0) i zadržati prvo mjesto u skupini, pred odlučujućim gostujućim susretom protiv drugoplasirane momčadi Španjolske. S obzirom kako je taj susret igran u srijedu kasno navečer, zbog rokova tiskanja nismo u mogućnosti uvrstiti ga u ovaj komentar.
OSTALE SKUPINE: U 1. kvalifikacijskoj skupini prema svemu sudeći reprezentacija Nizozemske je najbliža izravnom plasmanu, jer vodi na ljestvici s 25 bodova iz 9 odigranih susreta, ispred Rumunjske (22/11) i Češke koja je ipak bliža drugoj poziciji (21/9). Reprezentacija Ukrajine prva je osigurala »putovnicu za njemačku« i uvjerljivo vodi s 24 boda ispred Turske (17/10) i Grčke (15/9) koje će u zanimljivom finišu odlučiti o drugom mjestu. S 23 osvojena boda iz 9 susreta Portugal je gotovo kvalificiran u 3. skupini, a posve izjednačenu borbu za drugo mjesto koje vodi u baraž imaju Slovačka (18/9) i Rusija (18/9).
    Vrlo neizvjesna borba vodi se u 4. skupini u kojoj sve tri reprezentacije: Švicarska, Irska i Francuska imaju istih 13 bodova iz 7 odigranih susreta, uz jednak omjer od 3 pobjede i 4 remija. U 5. skupini Italija (14/7) drži čelnu poziciju, a za drugo mjesto pretendiraju Norvežani (12/7) i Slovenci (9/7).
    Prvo mjesto u 6. skupini trenutačno, s utakmicom više, zauzima Poljska (21/8), ali se ipak Englezima (19/7) daju veće šanse za konačno lidersko mjesto i izravan plasman.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika