Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obo­stra­no za­do­volj­stvo

U velikoj vijećnici Gradske kuće je u ponedjeljak 6. rujna održan koncert pod nazivom »Volite li Bacha?«. Večer komorne glazbe, za ljubitelje Bacha i glazbene sladokusce bila je prava mala poslastica.
    Vijećnica puna, ne prepuna, komorno raspoloženje te nastup dvaju komornih orkestara uz soliste, interpretacija na razini dostojnoj Bacha – sve su to kockice koje su se skupile u mozaik jedne lijepe večeri ispunjene baroknom glazbom.
    Koncert je započeo komorni orkestar »Stringendo« koji je izveo Bachovu »Svitu u D-duru BWV 1068«, te »Gavotu I i II« i na kraju »Air«. Par prvih i drugih violina i viola, violončelo, kontrabas i truba uveli su nas u svijet Bachove prepoznatljive osobnosti.
    Koncert je nastavljen nastupom komornog orkestra »Simfonietta« koji postoji oko godinu dana i pod ravnanjem Zoltána Dévitya okuplja glazbenike iz Subotice i Budimpešte (gdje Devity studira). Na ovoj večeri izveli su Bachov »Klavirski koncert u d-molu BWV 1052«. Kao solista za klavirom predstavio se Ferenc ó. Devityeva je dirigentska gesta tijekom izvedbe bila izuzetno precizna, jasna, bez suvišnih pokreta a rječita u pogledu dinamike i karaktera.
    Zadnja točka ove večeri bila je »Koncert za dva klavira u c-molu« gdje su kao solistice uz pratnju komornog orkestra nastupile sestre Görög, Enikő i Noémi. Dirigirao je također Dévity Zoltán. Atmosfera sljedeća: dvije sestre za dva klavira okrenuta jedan nasuprot drugom, Bachova glazba koja plijeni i smiruje svojim tečenjem i koja podsjeća na »Susretanja« – emisiju klasične glazbe na Radio Beogradu koju smo toliko voljeli…
    Dva bisa, nakon druge i treće točke, uvjeravaju nas kako su i glazbenici bili zadovoljni publikom.

Nela Skenderović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika