Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U iščeki­va­nju no­vih pi­sa­ma

Ovogodišnji peti Festival bunjevački pisama održat će se 30. rujna u HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici. Osnovna svrha festivala je od samih početaka, prema riječima pokretača i organizatora, promocija i popularizacija nove bunjevačke glazbe i poticaj svima, a posebno mladim ljudima, da i sami doprinesu očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda. Kako bismo doznali što nas ove godine očekuje razgovarali smo s članom Organizacijskog odbora Festivala Vojislavom Temunovićem.
PETNAEST NOVIH PJESAMA: »Na natječaj koji je ove godine bio otvoren do kraja travnja stiglo je preko 20 kompozicija. Prema očekivanjima ove godine bismo trebali predstaviti 15 novih pjesama. Broj kompozicija koje se natječu varira iz godine u godinu, a mislim da je upravo ovogodišnji broj pjesama optimalan. Propozicije natječaja bile su sljedeće: tekst i glazba trebaju prezentirati život i običaje bačkih Bunjevaca, tekst mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom, jedan autor može dostaviti najviše 3 kompozicije, pjesma može imati 3-4 strofe a dužina pjesme je ograničena na 3-5 minuta. Važan uvjet je bio i da radovi prijavljeni na natječaj prethodno ne smiju biti izvođeni«, objašnjava Temunović.
    Prema njegovim riječima ove godine natjecat će se kompozicije koje su priredili: dr. Josip Stantić, Nela Skenderović, Vladislav Nađmićo, Antuš Gabrić, Josip Francišković, Slobodan Ivković, Nikola Jaramazović, Marinko Rudić, Antun Letić – Nune, Géza Kucsera i Ivan Mamužić. Pjesme ovih kompozitora izvodit će sljedeći vokalni solisti: Tamara Babić, Nataša Kostadinović, Antonija Piuković, Mihajlo Bođanec, Josipa Krajninger, Anica Čipak,, Lidija Horvat, Marija Jaramazović, Boris Godar i Emil Antunić, dok će neki od autora poput Josipa Franciškovića i Antuna Letića – Nuneta sami izvesti ono što su osmislili za ovo natjecanje.
NAGRADE I ČLANOVI ŽIRIJA: Festival je osmišljen kao natjecanje kompozitora te se stoga tri najznačajnije nagrade (prvo, drugo i treće mjesto) dodjeljuju se najuspjelijim kompozitorima. Pokraj njih uručuju se i nagrade za najbolji tekst, najboljeg pjevača, najbolji orkestarski aranžman te nagrada publike. Ove bi godine stručni žiri trebali činiti dirigent Berislav Skenderović, predsjednik Organizacijskog odbora Marko Sente, glazbeni pedagozi Mira Temunović i Đuro Parčetić (Sombor) te zamjenik ravnatelja Muzičke škole u Subotici Đuro Molnar. Za ocjenjivanje kvalitete tekstova trebali bi kao i prošle godine biti zaduženi književnik Milovan Miković, ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković, profesorica razredne nastave Ljiljana Dulić, novinarka Ivana Petrekanić Sič i književnik Tomislav Žigmanov.
U TIJEKU PRIPREME: »Skladbe će uskoro početi uvježbavati naš standardni festivalski orkestar od 18 članova. Orkestar će biti sačinjen od članova Subotičkog tamburaškog orkestra, učenika Muzičke škole i Tamburaškog odjela HKC ‘Bunjevačko kolo’. I ove godine će kao i prošle orkestrom dirigirati član ansambla ‘Ravnica’, Branko Ivanković Radaković. U revijalnom dijelu programa nastupit će ansambl ‘Ravnica’ iz Subotice«, ističe Temunović.
    »Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, glazbenici nastupaju bez honorara, iz čega se može očitovati njihova ljubav prema glazbi i volja da stvaraju nove repertoare te potiču stvaralaštvo. Određena svota novca je osigurana od Općine i to je prvobitno namijenjeno za snimanje pjesama u studiju.«
    Govoreći o daljnjem »životu« pjesama nakon festivalske izvedbe Temunović je istaknuo: »Sudeći prema dosadašnjim iskustvima među publikom su zaživjele uglavnom pjesme onih autora koji se aktivno bave izvođačkim aktivnostima točnije onih koji su u mogućnosti izvoditi ih i nakon Festivala. Naravno, svake godine smo u cilju popularizacije novih pjesama kompozicije i studijski zabilježili te izdali CD, što planiramo i za ovu godinu«.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika