Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očuva­nje se­ce­sij­ske kul­tur­ne bašti­ne

Nakon okončanih radova na rekonstrukciji jednog od najljepših secesijskih zdanja u Subotici koji su počeli 2003. godine, ova zgrada je u četvrtak 1. rujna svečano i otvorena. Vanjski dio objekta u kome se od 1968. godine nalazi Galerija »Likovni susret« je u potpunosti obnovljen, a predstoje još poneki unutarnji radovi. U rekonstrukciju je uloženo oko 16 milijuna dinara – najveći dio sredstava, 13 i pol milijuna, izdvojila je Općina, dok su ostatak novca osigurali donatori.
OTVORENJE RAICHLE PALAČE: Okupljenim predstavnicima lokalne samouprave, konzulata Republike Mađarske i Republike Hrvatske u Subotici te javnim i kulturnim djelatnicima, prilikom otvorenja obratio se predsjednik Općine Géza Kucsera.
    »Stojeći pred bistom graditelja Ferenca Raichlea mogu s ponosom i mirne savjesti pogledati u oči ovom velikom sanjaru čvrstog pogleda, koji je imao ključnu ulogu u stvaranju lica ovog grada i kome možemo zahvaliti na jednoj od najljepših zgrada Subotice«, kazao je gradonačelnik te dodao kako je rekonstrukcija ove stogodišnje zgrade bila obveza Općine prema gradu, njegovom kulturnom naslijeđu, građanima i njihovoj djeci. Na koncu svečanog govora Kucsera je istaknuo i zadovoljstvo što je nakon Gradske kuće, na ovakav način spašeno još jedno arhitektonsko zdanje te upozorio na činjenicu kako je u budućnosti neophodno zajedničkom brigom čuvati ovo blago.
IZLOŽBA: Nakon otvorenja zgrade posjetitelji su mogli vidjeti prigodnu dokumentarnu izložbu »100 godina Palače Raichle« koja je osmišljena u nastojanju da se oživi negdašnji enterijer obiteljskog doma arhitekte Raichlea, ali i da se putem fotografija prikažu neke od faza u rekonstrukciji objekta.
    Izložbu je otvorio subotički književnik Boško Krstić koji je tijekom godina u različitim publikacijama promovirao ovu zgradu, dok se ravnateljica Galerije »Likovni susret« Olga Šram uručujući priznanja ovom prigodom zahvalila svima koji su na različite načine pomogli rekonstrukciju – Općini, stručnjacima Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika u Subotici i povjesničaru umjetnosti Beli Duranciju.
PROMOCIJA KNJIGE: Istog dana je u večernjim satima održana i promocije knjige »Arhitektura secesije u Vojvodini« autora Bele Durancija. Riječ je o knjizi koja je 1983. godine objavljenja samo u prijevodu na mađarski a sada u ponovnom izdanju i na srpski jezik.
    Na promociji su govorili predsjednik Društva arhitekata Vojvodine i recezent knjige Slobodan Jovanović, književnik i dugogodišnji urednik novosadskog »Foruma« Győző Bordás, likovni kritičar iz Novog Sada Sava Stepanov, ravnateljica Gradske knjižnice u Bačkoj Topoli i prevoditeljica Durancijevih djela na mađarski jezik Éva Náray, kao i sam autor.
    Pričajući o vojvođanskoj secesiji u kojoj je nezaobilazna i umjetnička vrijednost Raichle palače, Duranci je istaknuo kako ona predstavlja jednu od glavnih građevina dvadesetog stoljeća – prema njegovim riječima – stoljeća mogućih nemogućnosti i nemogućih mogućnosti. »Volio bih da se sretnemo i za narednih sto godina kada bude ponovno krečenje ove zgrade«, duhovito je poručio autor knjige.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika