Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pri­li­ka za pred­sta­vlja­nje mla­dih gla­zbe­ni­ka

U sklopu veoma bogatih i raznorodnih kulturnih događanja za Dan grada, Subotička filharmonija je 1. rujna pod dirigentskom palicom Berislava Skenderovića, još jednom darovala gradu koncert. U punoj Velikoj vijećnici Gradske kuće uz Subotičku filharmoniju nastupile su ovoga puta i dvije mlade solistice.
    U prvome dijelu koncerta nastupila je mlada solistica na klaviru Noémi Görög  koju je subotička publika već imala prilike čuti na koncertima. Ona je izvela Lisztovu »Fantaziju na mađarske folklorne teme u e-molu za klavir i orkestar«.
MAĐARSKA FANTAZIJA: Poznatija pod nazivom »Mađarska fantazija«, ova je skladba preradba Lisztove ranije napisane »Mađarske rapsodije za solo klavir«. Među ostalim, promjene koje je Liszt uveo u ovu kompoziciju su i to što je umetnuo nove segmente iz kolekcije narodnih klavirskih komada – »Mađarske narodne melodije« od kojih neprimjetno pjevušimo melodiju »Magasan repül a daru«. Coda ove Fantazije u kojoj se narodne teme ponovno javljaju je vrlo efektna i donosi djelu svečani i briljantni završetak.
    Noémi Görög  je studentica četvrte godine na klavirskom odsjeku Muzičke akademije u Beogradu u klasi profesora Ninoslava Živkovića. Njen osobni senzibilitet za mađarski folklor svakako je doprinio uspješnosti ove izvedbe. Njena sposobnost za glazbeno shvaćanje i izražavanje vrlo različitih raspoloženja, a da pri tome njen izraz ostaje kultiviran, usmjeren na kompozitora, premda mlada po godinama, upućuje na velike mogućnosti koje treba njegovati. Kompozicija je zvučala stabilno, klavirske solo dionice izvedene su jasno, čvrsto, prpošno a orkestar pod ravnanjem Berislava Skenderovića s izraženim karakterom kompozicije.
IZNENAĐENJE VEČERI: Iznenađenje večeri bila je desetogodišnja violinistica Viktoria Kurina  koja je svirala »Vivaldijev koncert za violinu i gudače u a-molu«. Viktoria dolazi iz poznate glazbene obitelji, tri godine uči svirati violinu a sada pohađa drugi razred niže Muzičke škole u Subotici u klasi profesora Miloša Nikolića. Svira intonativno vrlo čisto, stavci (Allegro, Largo, Presto) bili su glazbeno dobro profilirani, a mlada Viktoria svirala je lako, kao da je srasla s violinom, kao da se igra. Prema riječima njenog profesora, ona je radna, vrijedna, talentirana pa možemo očekivati od nje još puno dobrih nastupa.
    Nakon pauze, u drugom dijelu koncerta izvedena je »Prva Brahmsova Simfonija u c-molu« sa sljedećim stavcima: Un poco sostenuto – Allegro, Andante sostenuto, Un poco allegretto e grazioso i Adagio – Piu andante i Allegro non troppo ma con brio. Ovu Bramsovu prvu simfoniju koju je skladatelj pisao desetak godina već u svojim zrelim godinama, neki kritičari su nazvali »Beethovenovom desetom«. Johannes Brahms – pobornik apsolutne glazbe – živio je u doba romantizma a skladao u klasičarskom duhu na tragu Bečkih klasičara (Haydna, Mozarta i Beethovena). Utjecaj koji je Beethoven imao na njega vidi se i po finoj asocijaciji na »Odu radosti« u četvrtom stavu ove simfonije. Ona je prvi put izvedena pred subotičkom publikom te je ovim koncertom koji se već sedam godina upriličuje za Dan grada, i na ovaj – glazbeni način – svečano obilježena proslava.
Nela Skenderović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika