Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ga­le­ri­ja pri­sut­na i u vir­tu­al­nom pro­sto­ru

Oduvijek je vrijedila činjenica kako je muzejski jezik učinkovitiji ukoliko mu je više medija na raspolaganju. Stoga funkcioniranje muzeja u današnjem suvremenom društvu nužno zahtijeva uključivanje u globalni informacijski sustav.
    Tako je u subotu 3. rujna Zavičajna galerija dr. Vinka Perčića u Subotici ugostila sve one (a mora se konstatirati da ih nije bilo u velikom broju) koji su došli na prezentaciju Internet portala pomenute galerije. Zavičajna galerija radi u sklopu Gradskog muzeja te su se stoga ispred ove kulturne institucije posjetiteljima obratili ravnatelj Muzeja István Hulló i viša kustosica Olga Kovačev Ninkov te ih u kratkom predavanju upoznali sa osnovnim specifičnostima postavljenje prezentacije.
DOSTUPNOST INFORMACIJA: U sklopu web-sitea subotičkog Gradskog muzeja u Subotici stoji link za Galeriju Perčić (www. gradskimuzej. subotica. co. yu/GalerijaPercic/Galerijamain). Zašto je to i koliko važno i koje su karakteristike ovakvog prezentiranja?
    Muzej o sebi može Internetom ponuditi informaciju dostupnu bez vremenskih ograničenja koja može biti prilagođena raznim korisnicima, lako izmjenjivu i dostupnu po cijelom svijetu. Ovakav oblik vizualne prezentacije pokazao se kao publici vrlo pristupačan način konzumiranja muzejske ponude. Njime se omogućava prezentiranje barem jednoga dijela fundusa posjetiteljima i zainteresiranim korisnicima.
ŠIRENJE KRUGA ZAINTERESIRANIH: Informacijama o sebi, svojemu programu, ponudi i poslovanju muzejsko-galerijska ustanova stiže do šireg kruga zainteresiranih, osobito onih kojima fizički posjet zbog udaljenosti nije moguć. Korisnici su tako u mogućnosti doznati pojedinosti do kojih bi inače mnogo sporije dolazili hodajući po knjižnicama, listajući knjige i časopise. Virtualni posjet galeriji znači da pravoga nije bilo, ali mnogo se toga i njime može dobiti.
    Ovakav web-site jeste bogata i jeftina verzija publikacije o Galeriji koja postaje dragocjena za porast posjeta stvarnom muzejsko-galerijskom prostoru te za razvitak javne svijesti o njegovom postojanju.
    Značajno je naglasiti njegove osobine: laku izmjenjivost i mogućnost stalnog dopunjavanja. Upravo je tako i na ovoj prezentaciji predstavljena dorađena i proširena internetska informacija o Zavičajnoj galeriji dr. Vinko Perčić.
Lj. Vuković i D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika