Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Općina pre­go­va­ra o ot­ku­pu građevin­skog ze­mljišta

Dnevni red prošlotjedne sjednice Općinskoga vijeća bio je glavna tema ovotjednog brifinga predsjednika Općine Subotica, održanog 5. rujna. Géza Kucsera je rekao kako je prošloga petka razmatrana molba tvrtke »Phiwa« koja gradi hotel u Subotici i kako je Općinsko vijeće dalo jednoglasnu suglasnost da se vlasniku tvrtke za troškove uređivanja gradskog građevinskog zemljišta na iznos od preko 53 milijuna dinara odobri umanjenje od 25 posto, čime su otklonjenje smetnje za nastavak izgradnje tog objekta.
    Poduzeće »Sič motors« je gradsko građevinsko zemljište na Paliću, površine oko 25.300 četvornih metara, otkupilo za oko 4 i pol milijuna dinara a danas ga nudi Općini za 8 milijuna i šesto tisuća. O ovoj ponudi Kucsera je rekao:
    »Općinsko vijeće ne donosi konačnu odluku o otkupu, o tome će odlučiti Upravni odbor Direkcije za izgradnju Općine, ali znajući sve okolnosti Općinsko vijeće je uputilo poziv Upravnom odboru da ponovno pregovaraju i po mogućnosti da se to zemljište i otkupi«.
    Nekoliko stotina građanina u okolici Majšanskog mosta potpisalo je peticiju u kojoj se žali na tvrtku »Azohem« koja proizvodi umjetno gnojivo. U pritužbama se navodi buka, ispuštanje velike prašine, te gužva zbog velikih teretnjaka koji dopremaju sirovine i odvoze gnojivo. Usuglašen je izlazak na teren mjerodavne inspekcije kako bi se utvrdilo činjenično stanje i postupilo sukladno odredbama Zakona o zaštiti čovjekove sredine.
    Novi vlasnik »Azotare« platio je samo prvu ratu za otkup ove tvornice jer tvrdi kako su troškovi neophodne rekonstrukcije objekta veće nego što su mislili pri kupovini istog. Ovo će pitanje razriješiti Trgovački sud.
    Postoje i ponude za otkup objekata Vojske Srbije i Crne Gore u subotičkoj općini, odnosno dvije vojarne i Dom vojske SiCG. Istodobno, poznato je da se očekuje povrat imovine općinama. O planovima Lokalne smaouprave glede ovoga pitanja Kucsera je na brifingu rekao:
    »Ne želimo zbog kašnjenja tog Zakona propustiti neku priliku. Ovo su preliminarni pregovori s Vojskom, ne želimo njihovu ponudu staviti u koš, a ako se donese Zakon o vraćanju imovine i mi smo svakako zainteresirani za to da nešto dobijemo bez nadoknade umjesto da to skupo platimo«.
    Predsjednik Općine Geza Kucsera i ovom je prigodom pozvao sugrađane da uplatom sredstava pomognu poplavljena područja u Rumunjskoj. Umjetnici koji su u okviru Dana grada slikali oko fontane održat će dražbu svojih djela te će i ta sredstva biti uplaćena za pomoć poplavljenima u Szekelyudvarhelyu u Rumunjskoj, a vijećnici SVM-a već su se odrekli dijela svoje naknade. Iz općinskog će proračuna oko 3.000 eura iz tekućih proračunskih sredstava biti prebačeno u te nakane. Broj računa je 840-1854740-22, a poziv na broj odobrenja je: 97 69-236.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika