Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U znak sje'anja na hr­vat­sko­ga ve­li­ka­na

Davne 1968. godine Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Matija Gubec« iz Tavankuta gostovalo je u Gornjoj Stubici, simbolički pod krošnjom Gupčeve lipe (koja čuva spomen na velikana hrvatske povijesti i na pokret čiji je predvoditelj bio), u mjestu gdje do danas djeluje istoimeno Društvo, kao simbolom seljačke bune i narodnog preporoda.
    Tada se rodila ideja o osnivanju manifestacije koja bi okupila sve udruge koje nose ime pučkog predvoditelja, sa željom da se očuva sjećanje na ovog velikana i borbu hrvatskog težaka za slobodu i bolji život. Do prije tri godine, postojala je samo vizionarska ideja, koja se zbog brojnih političkih previranja nije mogla ostvariti.
    Na inicijativu KUD-a »Matija Gubec« hrvatskih Zagoraca iz Zagreba te KUD-a »Matija Gubec« iz Gornje Stubice, ideja je 2003. godine otjelovljena i našla svoje zapaženo mjesto.
    Prvi susreti su održani u Zagrebu u dvorani Lisinski, nakon čega su sudionici pohodili Gornju Stubicu te je upriličeno okupljanje i zajednički nastup pod krošnjom Gupčeve lipe. Drugi susreti, 2004. godine, održani su u Donjem Miholjcu, da bi se ove godine, susreti preselili na krajnji istok Hrvatske, uz granicu bogate i široke Slavonije i Srijema, u malo selo Ilaču.
    Susreti koji su prerasli u prijateljsko okupljanje, u vrlo kratkom su vremenu postali simbolom očuvanja hrvatske kulture i povijesti što je prepoznato i od samog državnog vrha Republike Hrvatske. Po treći put susreti se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, kao manifestacija od velikog kulturnog značaja.
    Na ovogodišnjem susretu, koji se održao u suorganizaciji Vukovarsko-srijemske županije, Općine Tovarnik, ZAKUD-a iz Vinkovaca i domaćina KUD »Matija Gubec« iz Ilače, sudjelovalo je devet društava. Sudionici su nakon pohoda i svečanog blagoslova na svetištu Gospe Ilačke, prodefilirali centrom naselja, gdje su ih brojni okupljeni žitelji i gosti pozdravljali. Program održavanja trećih Susreta se održao na nogometnom stadionu NK »Srijemac«, gdje su pred prepunim tribinama sudionici pokazali svoja umijeća.
    Na kraju svečanog programa nastupio je HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, koje je ujedno i proglašen kao nositelj četvrtih susreta, koji će 2006. godine biti održani u Tavankutu. Gromoglasnim aplauzom sudionika i nazočnih gledatelja, nakon proglašenja organizatora IV. susreta, iskazana je velika podrška i zadovoljstvo što se ova manifestacija iduće godine seli u Vojvodinu. Kako su istakli predstavnici HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, ne krijući svoje zadovoljstvo, bit će ovo i prvo održavanje susreta izvan Republike Hrvatske, a kao znak potpore Hrvatima u Vojvodini. Pozivajući sve okupljene da se iduće godine nanovo okupe u još većem broju u Tavankutu, predstavnici HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta su ponijeli stijeg novih predvoditelja u borbi za očuvanje hrvatske tradicije i kulture.

Ladislav Suknović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika