Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iz go­di­ne u go­di­nu su­di­o­ni­ka sve više

Paljenjem olimpijskoga plamena, a čast je ove godine pripala Robertu Seligmanu, osvajaču svjetskoga Kupa u gimnastici i nositelju zlatne medalje s posljednje Olimpijade, u Brođancima je prošloga vikenda započela 33. Olimpijada starih športova, tradicijska manifestacija koja je i ove godine okupila više od tisuće sudionika iz zemlje i inozemstva, te nekoliko tisuća posjetitelja, unatoč lošem vremenu koje ovih dana hara Slavonijom i Baranjom.
    Goste i sudionike, najprije je primio načelnih Općine Bizovac Mirko Sudar, potom je uslijedio mimohod natjecatelja i zaprega te svečano otvorenje na kojemu su ih pozdravili predsjednik Skupštine Olimpijade Marko Barišin, a potom u ime pokrovitelja, dožupan dr. Dinko Burić. »Ovo je jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj a vjerujem i u ovome dijelu Europe«, istaknuo je dr. Burić, »koja njeguje sportove naših predaka i pastira na ovim naši prostorima, a kako je danas ovdje puno mladih, vjerujem da ne moramo brinuti za budućnost ove naše Olimpijade. Iz godine u godinu sudionika je sve više, pa se možemo nazvati i međunarodnom smotrom, jer tu su i naši susjedi Mađari i naši Hrvati iz Vojvodine.«
SENIORI, SENIORKE I PIONIRI: »Vidite, okupilo se 1126 sudionika i svake ih je godine sve više«, kaže Marin Janković, predsjednik odbora za informiranje i propagandu u šatoru olimpijskog press-centra.
»Pristiglo je 212 ekipa s 852 natjecatelja, tu je i 36 sudaca, članovi Hrvatskog sokola i ‘Složne kubure’, jahači iz konjogojske udruge iz Čepina i svatovske zaprege, članovi kulturno-umjetničkih društava i naši dragi gosti, sve proslavljeni športaši kao što je Kaja Ileš, Mirela Skoko-Čelić, Miroslav Liović, Matko Bulka, Mario Mušanić, Branislav Bogdanović, Zoran Prodanović i Robert Seligman.«
    Seniori su se natjecali u 18 disciplina, seniorke u 5 i pioniri u 11 a navečer su podijeljena odličja uz bogat kulturno-umjetnički program i nastup osječkih Gentlmena. I kada smo već kod odličja, najuspješniji su bili seniori iz Podravskih Sesveta s 58 zlatnih medalja, slijede natjecatelji iz Josipovca s 27 i Vuke 26. Od seniorki, najčešće su trijumfirale natjecateljke iz Josipovca s 32 zlatne medalje, Podravske Sesvete ih prate u stopu s 30 dok su djevojke i snaše iz Mekiša zlato osvajale 21 puta. Podravci su najbolji i u pionirskoj konkurenciji i njihovi su mališani osvojili 71 zlato, zatim pioniri Vuke s 42 i ponovno Mekiš s 34 odličja.
KOLONIJA SLIKARA I KIPARA: Olimpijada je njegovanje starih sportova, ali od prvoga je dana i niz propratnih kulturnih manifestacija, pa Ivana Miličevića, zaduženog za kulturni dio Olimpijade, pitamo što se sprema ove godine. »Ove nam godine dolaze četiri KUD-a i to KUD ‘Vidovic’ iz Varaždina, KUD ‘Šokadija’ iz Strizivojne, Kud ‘Vinčane’ iz Vrbice i HKUD ‘Beli Manastir’ iz Belog, zatim šest jahača i četiri zaprege iz konjogojske udruge iz Čepina te obiteljske zaprege Šolovadić iz Petrijevaca, Petrović iz Bocanjevca, Kokar iz Bizovca i Dorušak iz Čepina. Žao mi je jedino što nam se nije odazvao HKUD ‘Matija Gubec’ iz Tavankuta, iz susjedne Srbije.«
    Također, u okviru pratećih manifestacija održana je već tradicionalna kolonija slikara i kipara u Bizovačkim toplicama uz sudjelovanje 6 likovnih umjetnika iz Osijeka, Siska i Vinkovaca te 6 kipara iz Osijeka, Bilja, Kozarca i Ernestinova. Ivan Miličević naglašava kako su tu tradiciju započeli još 1973. godine i da je do sada na skupnim i samostalnim izložbama izlagalo više od 180 slikara i kipara koji su svojim djelima i umjetničkim zanosom obogaćivali program Olimpijade i pridonosili njenom bogatstvu, opstojnosti i trajanju. Također, svake godine se organizira i izložba starih jela, kolača i pića te revijalno kuhanje čobanca ovdje na olimpijskom stadionu.
    Kažimo na kraju da su na Olimpijadi u Brođancima već šestu-sedmu godinu za redom nazočni natjecatelji iz Zavičajne udruge Gibarčana koji su se okitili s desetak olimpijskih odličja. Isto tako, drugi-treći put natjecali su se i članovi Zavičajnog kluba Slankamenaca iz Virovitice pa su i ovoga kolovoza stigli u zavidnom broju. U okviru Zajednice prognanih i izbjeglih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata u Zagrebu, djeluje 9 zavičajnih klubova i udruga pa se nadamo da će idućih godina na Olimpijadi u Brođancima biti i drugih Srijemaca i Bačvana.        
                      g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika