Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Do kra­ja go­di­ne bez po­većanja sred­sta­va

Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić održao je 1. rujna radni sastanak s predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Vojvodini. Na sastanku su bili nazočni i pokrajinski tajnici za informacije i financije Milorad Đurić i Jovica Đukić.
    Prema službenom priopćenju, objavljenom na siteu pokrajinske vlade, na sastanku su razmatrane mogućnosti za povećanje iznosa sredstava koja se iz pokrajinskog proračuna izdvajaju za rad nacionalnih vijeća, zatim sredstava za organizacije, festivale i manifestacije nacionalnih manjina, kao i mogućnosti izdvajanja sredstava za adaptaciju domova kulture i drugih kulturnih objekata.
    Koordinatorica svih nacionalnih vijeća Ana Tomanova Makanova istaknula je da nacionalna vijeća od osnivanja imaju podršku pokrajinske vlade i Skupštine, ali da je nakon prenošenja osnivačkih prava listova na jezicima nacionalnih manjina na nacionalna vijeća, obujam poslova i nadležnosti nacionalnih vijeća povećan. Zbog toga je neophodno da se povećaju i sredstva namijenjena za redovite aktivnosti ovih institucija.
    U razgovoru je istaknuto kako je za rad nacionalnih vijeća ove godine izdvojeno šest milijuna dinara, te da do kraja godine nisu moguća nova izdvajanja, ali da vijeća u suradnji s resornim tajništvima mogu participirati na natječajima za dodjelu dodatnih sredstava. Kako je dogovoreno, sredstva namijenjena za rad vijeća iduće će godine biti uvećana za dva milijuna dinara.
Predsjednik Pajtić je rekao kako za sada nije moguće točno odrediti koliko će biti povećana sredstva za organizacije, festivale i manifestacije nacionalnih manjina u Vojvodini, ali da će ovo povećanje svakako biti usklađeno s realnim povećanjem proračuna. Predsjednik Izvršnog vijeća je također istaknuo kako pokrajinska vlada podržava otvorenje katedre za glumu na slovačkom, rusinskom i rumunjskom jeziku na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu.
    Pokrajinski tajnik za informacije Milorad Đurić upoznao je nazočne s aktualnim zbivanjima u svezi izmjena Zakona o radiodifuziji, kao i s pripremama za predstojeće formiranje javnog servisa Srbije i Vojvodine, što je jedan od ključnih preduvjeta za uređenje medijskog prostora u našoj zemlji.                                               B. I.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika