Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Širo­ka po­drška za na­klad­nički pro­gram

Upravo pokrenuta nakladnička djelatnost Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ« dobila je punu podršku tri nadležna radna tijela – Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« i Nakladničkog vijeća NIU »Hrvatska riječ«. Postojeći globalni program nakladništva bit će ponuđen na usvajanje Hrvatskom nacionalnom vijeću, i to kao nakladnički program hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori.
    Nakladnička je djelatnost jedna od najznačajnijih sastavnica očuvanja i razvoja nacionalnog identiteta u oblasti kulture manjinskih zajednica, ocijenjeno je na sastanku članova ova tri radna tijela, te je stoga od iznimnog značaja ustrojiti sustav koji će omogućiti da se taj cilj ostvari na najbolji mogući način i u okviru profesionalne nakladničke kuće, a to je u hrvatskoj zajednici NIU »Hrvatska riječ«.
    Zajednički sastanak Izvršnog odbora HNV-a, Upravnog odbora i Nakladničkog vijeća NIU »Hrvatska riječ« održan je u petak 2. kolovoza u Subotici. Sazvali su ga predsjednici IO HNV-a i Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« Lazo Vojnić Hajduk i Lazar Baraković, kao i najstariji član Nakladničkog vijeća NIU »Hrvatska riječ« Lazar Merković.
KONAČNO NOVA VREMENA: »Javnosti je poznato da su Izvršni odbor HNV-a i Upravni odbor NIU ‘Hrvatska riječ’ već usvojili globalni projekt nakladničke djelatnosti, i ta je djelatnost praktički već pokrenuta«, rekao je na početku jedan od sazivača sastanka Lazo Vojnić Hajduk. »Ovaj će projekt biti ponuđen Hrvatskom nacionalnom vijeću na usvajanje, nakon čega bi sva tijela u zajednici imala obvezu i raditi na njegovoj provedbi. Želimo da u toj djelatnosti postoji široki konsenzus, kao i puna transparentnost, kako bi i ‘Hrvatska riječ’ imala potvrdu svoga rada i da ne bi u tijeku rada bilo opstruiranja s bilo čije strane. Globalni program imamo, trebamo sada utvrditi godišnji program, kao i prioritete unutar postojećih edicija.«
    Član Nakladničkog vijeća i jedan od onih s najdužim stažem u književnosti na hrvatskome jeziku u SiCG, Lazar Merković, naglasio je kako se konačno, nakon pet i pol desetljeća, uspjela pokrenuti ova djelatnost u hrvatskoj zajednici na sustavan način. »Svi raniji pokušaji propali su iz političkih razloga«, rekao je Merković. »Ili smo sami odustajali, ili su nas razjurili. Sada se situacija promijenila. Kada smo prije četiri godine osmišljavali ‘Hrvatsku riječ’, upravo smo je i zamislili tako: da prvo krene tjednik, a onda i nakladnička djelatnost, i to će pojačati naše zračenje. Pokazat će da više nismo mala skupina ljudi, nego moćni instrument za širenje naše kulture, dobrih odnosa s matičnom državom, ali i s naprednim i dobromislećim ljudima i nakladnicima u domicilnoj državi.«
POVEĆAN BROJ EDICIJA: Postojeći nakladnički program, koji je u prijedlogu sadržavao sedam edicija, na samoj je sjednici proširen na prijedlog članice Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« Marije Matarić, uvrštena je edicija Knjiga za mlade i djecu, što je podržao i član IO HNV-a Ivan Stipić, smatrajući da bi upravo takva edicija bila od velike koristi u nastavi na hrvatskom jeziku. Član Nakladničkog vijeća Milivoj Prćić odmah je iznio i prijedlog – tiskati svih pet igrokaza koje je u stihu napisao Pavao Bačić, a koji su svojevremeno, po Prćićevim riječima, igrani od Skopja do Ljubljane i Varaždina, samo ne u Subotici.
    Na prijedlog Dušice Dulić, također članice UO NIU »Hrvatska riječ«, unutar nakladničke djelatnosti objavljivat će se i audio i video izdanja, dokumentarni filmovi i sve ono za što subjekti u hrvatskoj zajednici budu zainteresirani, budući da je NIU »Hrvatska riječ« već sada tehnički i kadrovski opremljena tako da se tim poslom može kvalitetno baviti. Član Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« Dražen Prćić predložio je da se u ediciji Kronologija, u kojoj već postoje na tisuće napisanih a neobjavljenih stranica, započne unošenje podataka u računalni sustav, kako bi se taj posao etapno odvijao.
    Ukupno će, dakle, nakladnička djelatnost na hrvatskom jeziku obuhvaćati osam edicija: Baština, Suvremena proza, Suvremena poezija, Monografije, Kronologija, Svjedočanstva, Tintilinić – književnost za djecu i mlade i Časopisna produkcija, a jedan dio izdanja u većini edicija, bit će praćen i audio i video zapisima.
FINANCIRANJE: Jedno od ključnih pitanja ovako ambiciozno zamišljene nakladničke politike svakako je financiranje, na što je pozornost posebno obratio član UO NIU Zvonko Tadijan. Odgovarajući na pitanje o financiranju, direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić rekao je kako su za određena izdanja već osigurana sredstva na natječajima, ali da se očekuje još, budući da je to pitanje koje se sukcesivno rješava. »Istovremeno, ovaj globalni projekt predstavit ćemo vrlo brzo i Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje i kulturu, koje je ovlašteno za odluku o financiranju nakladništva na manjinskim jezicima, i ja vjerujem da ćemo, poštujući princip ravnopravnosti nacionalnih zajednica, od iduće godine ući u proračunsko financiranje«, rekao je Perušić.
    Podržavajući predložene prioritete, među koje spadaju ona djela koja su od najvećeg značaja za zajednicu, a tako i djela za koja su sredstva već osigurana, član Izvršnog odbora HNV-a Joza Kolar zatražio je da se neizostavno među prioritete uvrsti tiskanje djela Ante Jakšića, poznatog i priznatog književnika rodom iz Bačkog Brega, dok je član Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« Zdenko Đaković, slažući se s predloženim tempom tiskanja knjiga, rekao kako bi se trebalo posvetiti i srijemskom književniku Juraju Lončareviću, koji do sada nije dovoljno istražen.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika