Arhiv tekstova Arhiv tekstova

No­vi po­li­tički bon­ton

Reagiranje stranačkih prvaka u Srbiji povodom bombaškog napada na obiteljsku kuću predsjednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Józsefa Kasze pokazalo je kako je u posljednjih nekoliko godina načinjen zaista veliki pomak u kultiviranju domaće političke scene. Umjesto da raspali nacionalne strasti, kao što se to ranije u sličnim slučajevima obično događalo, ovoga puta je potencijalno veoma opasni incident vrlo brzo stavljen pod razumnu kontrolu.

POSEBNI KOMPLIMENTI ZA JÓZSEFA KASZU: Zasluge za to pripadaju u manjoj ili većoj mjeri i Vladinim i oporbenim strankama. Sve su se one ovoga puta udružile da neutraliziraju političku štetu od bezumnog akta nasilja.
    Lider SVM-a József Kasza zaslužuje, međutim, posebne komplimente. Jer on je, zapravo, bio taj koji je svojim izuzetno fer i mudrim ponašanjem odigrao ključnu ulogu u smirivanju političkih i međunacionalnih strasti.

POVJERENJE U VLAST: Umjesto da bombaški napad na svoju kuću zloupotrijebi za stjecanje jeftinih političkih poena – što mnogi ovdašnji političari nikako ne bi propustili – Kasza je postupio potpuno drugačije. On taj incident nije »ispucao kao džebanu« za napad na svoje političke protivnike, uključujući i premijera Koštunicu, nego ga je, naprotiv, pokušao iskoristiti kao priliku da pomogne vlastima svoje zemlje u borbi protiv nasilja.
    Kasza je kao lider najveće stranke najbrojnije nacionalne manjine u Srbiji (ako se ne računaju kosovski Albanci) javno pohvalio brzo i odlučno reagiranje najviših državnih i političkih dužnosnika u Srbiji povodom spomenutog napada na njegovu kuću u Subotici. On je tom prigodom na konferenciji za tisak čak posebno naglasio kako ima puno povjerenje u domaću vlast i njenu spremnost da zaštiti od nasilja sve ovdašnje građane, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina.

GALANTNI KOMPLIMENT: Lider SVM-a je tom izjavom učinio veliku uslugu vlastima u Beogradu. Da je umjesto pohvala izrekao pokude zadao bi im veoma neprijatan udarac i pred domaćom i pred međunarodnom javnošću. To bi imalo posebno loše reperkusije na pozicije Beograda u odnosu na Kosovo. Jer, kako bi ovdašnje vlasti mogle od Prištine tražiti da garantira sigurnost Srba na Kosovu ako nisu u stanju isto to garantirati svojim nacionalnim manjinama?
    Kaszin galantni kompliment ovdašnjim vlastima ima, naravno, i svoju cijenu. Jer, kada on u tako delikatnom političkom trenutku ovako odlučno iskazuje povjerenje u tu vlast i potvrđuje joj svoju lojalnost, on je, istovremeno, i čvrsto obvezuje da štiti njegova građanska i manjinska prava. To je vrlo sofisticirano, suptilno, politički fino tkanje kakvo se ovdje veoma rijetko sreće.
    Oštre osude koje je Srpska radikalna stranka izrekla povodom incidenta u Subotici također spadaju u novi domaći politički bon-ton. Nevolja je u ovom slučaju jedino u tome što radikalima nije lako povjerovati da zaista iskreno suosjećaju s Józsefom Kaszom. Jer, to je isto toliko uvjerljivo kao i nedavna tvrdnja njihovog vođe Vojislava Šešelja pred Haškim sudom da je za vrijeme rata u Bosni širio ljubav među tamošnjim narodima.
Autor je komentator,
tekst je objavljen u Dnevniku 4. rujna

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika