Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Između pli­va­nja i va­ter­po­la

Na tradicionalnom palićkom maratonu, koji se svake godine održava na najvećem i najljepšem vojvođanskom jezeru, mlada Subotičanka Bea Šarčević (1987.) pobijedila je ponovno u ženskoj konkurenciji, a u ukupnom poretku, plivajući skupa s muškim natjecateljima, zauzela je respektabilno treće mjesto. Odnedavno, uz aktivno višegodišnje bavljenje plivanjem, počela je igrati i vaterpolo, te je nedavno nastupila na juniorskom Europskom prvenstvu u Portugalu.
4Izravan povod za ovaj razgovor je nedavno održani palićki plivački maraton na kojemu ste uvjerljivo pobijedili u ženskoj konkurenciji, a u ukupnom poretku bili treći. Koliko godina već sudjelujete na ovom tradicionalnom maratonu i o kakvoj se plivačkoj manifestaciji radi?
U pitanju je plivačka utrka na 3.000 metara, koja startuje sa Muškog štranda, i koja se već godinama održava na Paliću. Svoj prvi maraton sam isplivala kada sam bila sedam godina, a već nekoliko puta sam i pobijedila. Ove godine nije bilo zvanične ženske konkurencije, pa smo plivale skupa s muškim natjecateljima.
4Koliko vam je bilo potrebno vremena da isplivate zadanu dionicu?
 Maratonsku stazu od 3.000 metara sam isplivala u vremenu od 26 minuta.
4Za izuzetne rezultate koje postižete zaslužan je višegodišnji trening. Kada ste započeli s aktivnim bavljenjem u plivačkom sportu?
Plivanjem se bavim od svoje pete godine, i to na nagovor mog oca, koji je i sam bio plivač. Od tada pa sve do danas, na raznovrsnim plivačkim natjecanjima osvojila sam preko 100 medalja, bila sam prvak SRJ i Vojvodine u mlađim i starijim pionirskim i juniorskim kategorijama.
4Koje su vaše najjače discipline?
Plivam slobodni stil, dionice i do 800 m i mješovito, dionice od 200 i 400 m, u biti više se volim natjecati na dužim stazama.
4Koliko puta trenirate dnevno?
Tijekom školskog raspusta treniram i do 2-3 puta dnevno, a kada škola krene, uslijed akutnog nedostatka slobodnog vremena, plivam samo jednom na dan.
4Uz plivačke obveze, odnedavno ste se aktivno počeli baviti i ženskim vaterpolom. kakvi su vaši dojmovi o ovom, pretežito, muškom sportu?
Vaterpolo mi se izuzetno dopada zbog svoje dinamičnosti, a obzirom da godinama plivam, prilagodba na igru s loptom mi nije predstavljala neki veći problem. Igram zadnju igračicu u obrani, a nedavno sam nastupila u reprezentaciji SiCG na juniorskom prvenstvu Europe koje se igralo u Portugalu. Nažalost, u Subotici još uvijek ne postoji ženski vaterpolo klub, svega nekoliko djevojaka uopće igra, pa smo primorane trenirati s mlađim igračima muškog kluba.
4Koju školu pohađate i što planirate nakon mature?
Učenica sam 4. razreda medicinske škole u Subotici i sljedeće godine, poslije mature i završetka srednješkolskog obrazovanja, voljela bih upisati studij psihologije. Uz plivanje, nekako bih više voljela ostati u vaterpolu koji mi se svođa zbog svih svojih atraktivnih osobina. pogotovo što nas već uskoro očekuju nova natjecanja u Beogradu, seniorsko EP i Bukureštu juniorsko EP.                                                         g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika