Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Cham­pi­ons le­a­gue 2005.-06.

Nakon što su završeni posljednji susreti posljednjeg, trećeg kola kvalifikacija za plasman u Champions league (Liga prvaka), 16 najboljih i »najsretnijih« momčadi iz ovog nokaut natjecanja »uhvatilo« je mjesta u »elitnom vlaku«, koji će tijekom jeseni i proljeća putovati milijunski vrijednim tračnicama nogometne Europe.
    Uz 16 privilegiranih momčadi iz samog vrha, koje su izravno stekle pravo plasmana, u ždrijebu prošle srijede odlučeni su sastavi kvalifikacijskih skupina prve runde natjecanja u sezoni 2005. -06. Za one koji ne znaju, 32 momčadi su razvrstane u 8 skupina (A-H) od po četiri momčadi, koje će igrati po dvokružnom sistemu (svatko sa svakim), što znači da »sretnike« koji će se »voziti« tijekom predstojećih mjeseci očekuju tri domaća susreta, ispunjeni stadioni, bogati marketinški ulov i solidni financijski utržak. Nažalost, prvaci Hrvatske (Hajduk) i SiCG (Partizan) ove godine nisu uspjeli izboriti svoja mjesta, no beogradski crno-bijeli pokušat će naći »utjehu« nastavkom natjecanja u kupu UEFA.
SKUPINA A: Bayern, Juventus, Club Bruges, Rapid (Beč)
    Stari znanci, višestruki prvaci Njemačke i Italije, ponovno će ukrstiti koplja ove jeseni uz okolnost da će hrvatski reprezentativac Robert Kovač ovog puta nastupiti u crno bijeloj majici torinske momčadi u koju je prešao tijekom ovog prijelaznog roka. Hrvatska kolonija u belgijskom prvaku (Butina, Balaban, Leko) teškom je mukom izborila plasman i za očekivati je da će se s prvakom Austrije boriti za treće utješno mjesto.
SKUPINA B: Arsenal, Ajax, Sparta (Prag), Thun
U drugoj skupini londonske »tobdžije« slove za prvog favorita, a za očekivati je da će amsterdamski »kopljanici« biti za koplje jači od Čeha i jednog od najvećih iznenađenja, švicarskog Thuna.
SKUPINA C: Barcelona, Panathinaikos, Werder, Udinese
Velika Barca »viđena« je za prolaz dalje, ali je pitanje drugog putnika, čini se, najneizvjesnije u srazu tri podjednake momčadi. U trofejnom grčkom klubu igrat će još jedna hrvatska kolonija (Galinović, Šerić, Andrić, Bišćan), dok za njemački Werder igraju Klasnić i Vranješ.
SKUPINA D: Manchester United, Villareal, Lille, Benfica
U četvrtoj skupini prvi nositelj je ujedno i najveći favorit, a slično kao i u skupini C za očekivati je veliku borbu između Španjolaca, Francuza i Portugalaca
SKUPINA E: Milan, PSV, Schalke 04, Fenerbahce
Prošlogodišnji finalist (Šimić) morao bi nesmetano proći, dok bi njemački predstavnik mogao biti iznenađenje u ovoj skupini.
SKUPINA F: Real Madrid, Lyon, Olympiakos, Rosenborg
»Los galacticos« će za prvo mjesto u skupini voditi najveću borbu s ubojiti prvakom Francuske, ali ih sve, uključujući i grčkog prvaka očekuju »polarna gostovanja« u snježnoj Norveškoj gdje je sve moguće.
SKUPINA G: Liverpool, Chelsea, Anderlecht, Betis
Branitelj naslova odigrao je već 6 susreta kroz kvalifikacije, a u boju za plasman dalje i pokušaju obrane titule najviše će mu »smetati« milijarderski Chelsea, dok bi Belgijanci i Španjolci morali između sebe odlučiti o trećem mjestu
SKUPINA H: Inter, Porto, Glazgow Rangers, Petržalka
U posljednjoj skupini Internazzionale bi morao dalje, dok će Pršini Škoti najveću borbu voditi protiv bivšeg prvaka Europe. Ostaje neizvjesno hoće li Slovaci još nekom pomutiti planove.                             g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika