Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljeto, a kao da nije

Iako je zaštitni znak ljeta, tog najtoplijeg dijela godine, sunce, ove godine trade marke cijele ljetne sezone je kiša. I to razgoropađena kiša, koja je znatno poranila ispred svog tradicionalnog doba jeseni, u kojoj suvereno vlada svojim obilnim padalinama i višemjesečnim sivilom.
    Ovog ljeta, koje još uvijek kalendarski traje, »kraljica vlage« pokvarila je mnogima ugođaj i natjerala ih da umjesto uživanja pod otvorenim svodom, dobar dio protekla dva mjeseca provedu u natkrivenim prostorima lokacija na kojima su se nalazili. Pa ipak, i uz »otežavajuće okolnosti« protekli su period mnogi iskoristili za napuštanje matičnog staništa i »promjenu klime« odlaskom na more ili planinu, te će u sljedećim redovima opisati osobni ugođaj. Opet, neki su ove godine odlučili provesti srpanj i kolovoz ne napuštajući domove.

Petar (47)
Ipak ku­pa­nje
Za morsko odredište ove je godine izbor pao na Crikvenicu u kojoj smo ljetovali u drugoj polovici kolovoza. Uz promjenljivo vrijeme, ipak smo se uspjeli dovoljno kupati, iako je more za ovaj dio sezone bilo poprilično svježe (21-22 stupnja) nego što bi trebalo biti. I pokraj svega, mislim da smo se dobro proveli i da je svaki odlazak u morsku sredinu prava blagodat za ljudsko zdravlje.

Ivan (50)
Kom­bi­na­ci­ja pla­ni­na-mo­re
Period godišnjeg odmora proveli smo u planinsko-morskoj kombinaciji, s obzirom da je moja obitelj skupa s gostima naše djece, a bilo nas je dosta, matičnu bazu imala u prekrasnom ličkom krajoliku, a cijeli smo dan provodili na plaži u Senju. Za sve je bio izniman doživljaj svakodnevne promjene »klime«, budući da je za dana bilo izuzetno toplo, a noću se, u svježini planine, moralo pokrivati dvostrukim dekama. Za djecu je ova kombinacija planina-more predstavljao odličan doživljaj i već čekaju sljedeće ljeto da ponovimo ovu kombinaciju.

Danijel (17)
Rad­ni od­mor
Ove godine nisam išao na more, ali sam ljetno doba proveo u »moru žita« aktivno sudjelujući u poslovima pobiranja ljetina s naše njive. Tijekom devet dana velikog posla vozio sam traktor, kupeći plodove bogate žetve. Uz transport, sudjelovao sam i u ostalim poslovima, pomažući ostalim članovima obitelji. U slobodnim danima išao sam na bazen u obližnju Bačku Topolu, a navečer izlazio u neki od subotičkih kafića.

Ivan (41)
Osta­li kod ku}e
Po prvi puta ove godine naša četveročlana obitelj nije išla na more, iako nam to ne predstavlja poseban izdatak s obzirom da imamo kuću na hrvatskom primorju. Jednostavno, nije nam se dalo i ljeto smo proveli u Subotici, odlazeći povremeno na gradski bazen ili Palić.

Šime (34)
Lje­to u Münche­nu
Umjesto na moru svoj ovogodišnji ljetni odmor proveo sam u Njemačkoj, u Münchenu. Budući da izvrsno poznajem ovaj lijepi bavarski grad, vrijeme u njemu mi je izuzetno brzo prošlo u obilasku brojnih lokacija i atrakcija. Uslijed nešto hladnijeg vremena nisam se kupao u rijeci Issar, ali sam okrepljenje potražio na lijepo uređenim gradskim bazenima.

Lucija (59)
Po­go­di­la pra­vo vri­je­me
Poslije nekoliko ljetovanja na istočnim odredištima, ove sam godine desetak dana provela u Rovinju, skupa s mojom unučicom. Moram priznati da sam »pogodila« pravo vrijeme, u dugoj polovici srpnja, kada je bilo najtoplije i jednostavno sam uživala u rekordnoj ovogodišnjoj temperaturi mora koja je brojila nevjerojatnih 28 stupnjeva. I prije sam običavala ljetovati u ovom lijepom istarskom gradu, a sigurna sam da ću to i još koji puta ponoviti.

Martina (13)
U ne­dir­nu­toj pri­ro­di
Ljetovala sam, skupa s materom i bratom na otoku Hvaru, u Svetoj Nedjelji. Ovo lijepo, malo mjesto nalazi se na rubnoj strani jednog od najljepših jadranskih otoka, i okruženo je nedirnutom prirodom koju zapljuskuju valovi otvorenog mora. Tijekom desetak dana uživali smo u kupanju i sunčanju na plažama diljem obale, ali smo zato obišli i neka druga mjesta na Hvaru, poput grada Hvara i Jelse.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika