Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Paprika punjena zdravljem

Sjever Vojvodine nadaleko je poznat po crvenom prahu slatkog ili ljutkastog okusa koji svojom neodoljivom aromom obogaćuje brojne specijalitete naše domaće kuhinje. Tajna čarobnog »materijala« obilato raste na našim poljima u nekoliko vrsta i dimenzija jedne te iste biljke koju smo tijekom cijele zime čeznutljivo gledali pod okriljem skupih uvoznih artikala na policama za povrće.
PAPRIKA (Capsicum annum L.): Prvi tragovi u otkrivanju podrijetla ove dragocjene biljke iz obitelji povrća, koja je postala nezamjenljivi dio naše svakodnevne ishrane, istina manjim dijelom godine u svježem obliku, a većim u konzerviranoj ili mljevenoj formi, vode u zemlje Južne Amerike, ponajprije u Meksiko i Gvatemalu. Španjolski konkvistadori uz brojne materijalne dragocjenosti donijeli su, za cijelu europsku populaciju, mnogo dragocjenije sjeme ove biljke koja se izvrsno »primila« na starom kontinentu. U susjednu Mađarsku, kojoj i zahvaljuje današnje ime, paprika je stigla početkom 18. stoljeća, a vrlo vjerojatno i posve logično ubrzo se »našla« i na vojvođanskoj plodnoj zemlji. Zanimljivo je kako danas poznajemo 1000 različitih sorti u raznobojnoj paleti svjetlo-žutih, zelenih, crvenih, maslinastih, pa i crno-ljubičastih paprika koje se razlikuju po veličini, debljini mesa ploda i konačno, okusu.
HRANLJIVA VRIJEDNOST: Papriku možemo konzumirati kao svježu, zamrznutu, kiselu ili sušenu.
    Energetska vrijednost za 100 grama svježeg ploda iznosi 176, 8 kilodžulaili 42 kalorije za crvene, a 117, 2 kilodžula ili 28 kalorija za zelene primjerke.
    U sastavu mineralnih sastojaka dominiraju ugljični hidrati (8 posto kod crvenih, a 5,3 posto kod zelenih), te u mnogome manje bjelančevine (1,5 odnosno 1,2 posto) i najmanje masti (0,3 i 0,2 posto)
    Vitaminska vrijednost paprike ogleda se u velikoj koncentraciji vitamina C (50-250 miligrama u 100 grama jestivog dijela) i jedino ovdje nema razlike između boje ploda.
ZDRAVSTVENA PRIMJENA: Već spomenuti vitamin C igra važnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja i redovito konzumiranje barem jedne paprike dnevno znatno doprinosi njegovom očuvanju. Primjerice sastojkom citrinom povoljno djeluje na cirkulaciju krvi i elastičnost kapilara, svojom ljutinom poboljšava varenja i probavu, ali se ipak mora paziti u doziranju prilikom ishrane da ne bi došlo do neželjenih posljedica poput gastritisa, povećanja kiseline i zapaljenja bubrega. Sastojak kapsaicin koristi se u farmaciji za izradu ljekovitih tinktura i masti koje ljekovito djeluju u terapiji kod brojnih reumatskih oboljenja.
GASTRONOMIJA: Paprike punjene nadjevom od mljevenog mesa vrlo su često jelo našeg podneblja, ali spadaju u tzv. tešku hranu koja s dolaskom toplijeg vremena rjeđe nalazi mjesto na svakodnevnoj trpezi. Tijekom pune sezone, koju svi željno očekujemo, paprike su neizostavni sastavni dio brojnih laganih salata u kombinaciji s rajčicom, češnjakom i sirom, s kojima čine poznate »šopske« ili »grčke« vitaminske kombinacije. Naravno, često se zna konzumirati u cijelom svom svježem obliku uz meso i razna pečenja, ili u pečenoj varijanti u ulju s dodatkom češnjaka.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika