Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Spo­men po­vo­dom 40. ob­ljet­ni­ce smr­ti skla­da­te­lja

Albe Vidaković, skladatelj i muzikolog, rođen je 1. listopada 1914. godine u Subotici. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i četiri razreda gimnazije. Prvo glazbeno obrazovanje dobio je u subotičkoj Muzičkoj školi. Godine 1928. otišao je u Travnik i nastavio više razrede gimnazije u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji. Tamo je i maturirao 1932. Teološke studije završio je u Zagrebu na Bogoslovnom fakultetu. Za svećenika je zaređen 1937. godine u Subotici. Nakon kapelanske službe u Žedniku biskup Lajčo Budanović poslao ga je u Rim na studij, na Papinski institut za crkvenu glazbu.
    Diplomirao je 1941. godine, a potom otišao u Zagreb i tamo se uključio u glazbeni i kulturni život. Albe Vidković je svoje najbolje godine proveo u Zagrebu. Radio je kao profesor na Hrvatskom državnom konzervatoriju, zatim kao ravnatelj zbora u zagrebačkoj katedrali i kao profesor na Bogoslovskom fakultetu. Na njegovu inicijativu 1963. godine osnovan je Institut za crkvenu glazbu u Zag-rebu, koji od 1989., nosi ime svog osnivača.
    Kao skladatelj stvorio je glazbena djela trajne umjetnosti i vrijednosti, kao što su – mise, kantate, himne i drugo. Napisao je više znanstvenih knjiga i članaka. Umro je u Zagrebu 18. travnja1964. godine, a sahranjen je u Subotici 21. travnja, na Bajskom groblju. Ime ovog velikog čovjeka nosi i zbor subotičke katedrale sv. Terezije Avilske.
    Na spomen 40. obljetnice njegove smrti u nedjelju 18. travnja katedralni zbor je održao svečani koncert. Na prog-ramu osim djela Albe Vidakovića bila su djela poznatih skladatelja kao što su: J.S. Bach, G.F.Handel, L.Halmos, M. Lešćan, F. List, A. Stradella, K. Odak. Katedralni zbor je na orguljama pratio orguljaš i zborovođa katedralnog zbora u Požegi Alen Kopunović Legetin, koji je ujedno bio i solista te izveo četiri solo skladbe na orguljama. Kao solisti sud-jelovali su: Kristina Vojnić Hajduk, studentica druge godine viole na glazbenoj akademiji u Segedinu, Franjo Vojnić Hajduk, student prve godine violine i solo pjevanja, također u Segedinu, zatim student druge godine solo pjevenja u Splitu Petar Kopunović Legetin. Mješoviti zbor je vodila i njime dirigirala s. Mirijam Pandžić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika