Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sveo se fe­sti­val na dva slo­va

U Bačkom Bregu u nedjelju su održani osmi po redu Mikini dani, manifestacija koja bi trebala predstavljati smotru tamburaških sastava hrvatskih kulturno-umjetničkih društava iz Srbije i Crne Gore, te susjednih zemalja.
    Za razliku od ranijih godina, ovoga su puta Mikini dani održani u nešto skromnijem ozračju, sa samo dva glazbena ansambla, te uz vidno odsustvo nekih uglednika. No, to Šokce s krajnjega sjevera naše zemlje, na tromeđi s Mađarskom i Hrvatskom, nije spriječilo da se ipak dobro provesele i makar na jednu večer zaborave sumornu svakodnevicu, koja je više nego ikad ranije obilježena neimaštinom i nedostatkom posla.
GLAZBA I KOTLIĆI: Organizator je i ovoga puta bilo Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega, čiji su tamburaši nastupili u ansamblu u kojemu su većinu činili susjedi iz Bačkog Monoštora, budući da su se Bereški tamburaši nedavno razišli. Kao gosti svirali su tamburaši Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Jelačić« iz Petrovaradina, a koji djeluju pod nazivom »Patoka«.
    Prema riječima organizatora, pozvan je veći broj tamburaških orkestara, niti jedan nije otkazao, no na smotru su došla samo dva.
    Uz narodnu glazbu, u kojoj su prevladavale starogradske pjesme, kuhano je deset ribljih kotlića, od kojih su, po ocjeni žirija, tri najbolja i nagrađena: za treće mjesto bocom vina, za drugo bocom rakije, a za prvo – umjetničkom slikom.
    Somborsku općinu na Mikinim danima predstavljao je predsjednik Općine Jovan Slavković sa suprugom, u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća nazočan je bio potpredsjednik Stipan Šimunov.
LJETNA POZORNICA VAN FUNKCIJE: Ranijih su godina Mikini dani održavani na otvorenom, na ljetnoj pozornici koja je podignuta u čast Miki Ivoševu, slavnom bereškom violinistu, čija je i bista u prirodnoj veličini bila izložena na pozornici. Ove godine, međutim, zbog nestabilnih meteoroloških uvjeta, organizatori se nisu usudili manifestaciju pripremati na otvorenom, pa je svečanost preseljena u zgradu Mjesne zajednice, u kojoj je i sjedište HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević«.
    U vandalskom incidentu proljetos ove godine slomljena je i srušena bista Mike Ivoševa na ljetnoj pozornici, i ona je sada na popravku.
    Prvi Mikini dani u Bačkom Bregu održani su 1998. godine, kada je gost bio Zvonko Bogdan.
    U okviru Mikinih dana nekoliko dana ranije održana je i likovna kolonija. Jedne je godine na ovoj koloniji sudjelovao i poznati somborski slikar Sava Stojkov.

Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika