Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­va­ti naj­u­la­gači u SiCG

Otkad je počela privatizacija u Srbiji, hrvatske su tvrtke za kupnju ovdašnjih tvrtki potrošile 40 milijuna eura. Osim novca koji su platili za kupnju, hrvatski ulagači obvezali su se da će u idućih pet godina u njihovu modernizaciju uložiti još 43 milijuna eura, a u zbrinjavanje viška radnika i ostale socijalne programe oko 25 milijuna eura.
SLOVENCI KUPILI VIŠE: Zagrebački »Večernji list« piše kako je beogradski »Nedeljni telegraf« došao do podatka iz Agencije za privatizaciju da hrvatske tvrtke sudjeluju sa 2,39 posto u ukupnoj privatizaciji Srbije, a njihov udjel u investicijama puno je veći i iznosi pet posto, dok je u socijalnom programu narastao čak na devet posto.
    To pokazuje, kažu izvori »Večernjeg lista«, da hrvatske tvrtke prilaze privatizaciji u Srbiji s puno više pažnje i brige o radnicima i razvoju kupljenih tvrtki od nekih drugih europskih ulagača. Zanimljiv je podatak da su Slovenci kupili puno više srpskih tvrtki od Hrvata, a da su hrvatski poduzetnici u kupnju uložili više novca od njih. Taj podatak pokazuje da su se hrvatske tvrtke odlučile na kupnju većih srpskih tvrtki, a Slovenci na manje i srednje tvrtke.
    »Velik je interes tvrtki i pojedinaca iz Hrvatske za sudjelovanje u privatizacijskom procesu u Srbiji. Česti su kontakti hrvatskih tvrtki s našom Agencijom za privatizaciju.
    U načelu, možemo reći da su u pitanju dosad bile prilično uspješne privatizacije«, kaže za »Večernjak« Ivan Paligorić, šef Sektora za komunikacije u Agenciji za privatizaciju.
    Najveći ulagači u Srbiju su »Agrokor«, »Našicecement« i »Lura«. Todorićev »Agrokor« je početkom 2003. kupio »Frikom«, tvornicu smrznute hrane, i oko 1200 hektara zemlje, za 10,2 milijuna eura. Obvezao se da će uložiti još po 16 milijuna eura u modernizaciju tvrtke i socijalno zbrinjavanje radnika.
LURI SOMBOLED ZA 9 MILIJUNA:
»Našicecement« su za 4,4 milijuna eura kupile »Jelen Do«, tvrtku za oblikovanje i obradu kamena. U njezin razvoj uložit će tri, a u socijalni program još milijun eura. Zajedno s tvrtkom »Toza Marković« kupili su tvrtku »Polet« iz Novog Bečeja, koja se bavi proizvodnjom keramike, za 11,7 milijuna eura.
    Međutim, sada te dvije tvrtke vode bitku oko vlasništva u »Tozi«. »Lura« je za devet milijuna eura dobila »Somboled«, a »Školska knjiga« Ante Žužula za 2,4 milijuna eura kupila je beogradsko nakladničko poduzeće »BIGZ«.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika