Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mla­dost pro­go­vo­ri­la ma­te­rin­skim je­zi­kom

SRIJEMSKA MITROVICA – Dvanaest mladih učenika iz Srijemske Mitrovice uspješno je završilo ovogodišnju trinaestu po redu Malu ljetnu školu hrvatskog jezika i kulture u Novom Vinodolskom.
    U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Crvenog križa Zagreba, uz stručno vođenje zanimljivih radionica (jezičnih, dramskih, novinarskih, lutkarskih) 12 malih-velikih potomaka Hrvata, u nemogućnosti da se obrazuju na materinskom jeziku više od 60 godina, željni hrvatske riječi, a kako su u udruzi Hrvatski kulturni centar »Srijem«, u Odjelu za jezik i književnost, aktivni od samog postanka, zavrijedili su besplatan, stipendiran od grada Zagreba, 12-dnevni boravak i put od Zagreba do Novog Vinodolskog i natrag. Put do Zagreba i natrag financirao je HKC »Srijem«.
    Bilo je nezaboravno u Lijepoj našoj, komentar je voditeljice i djece. U istom odmaralištu bila su djeca branitelja iz Domovinskog rata, iz Hrvatske i BiH, djeca iseljenika iz Venecuele, Francuske, Švedske, Makedonije, Italije, Slovačke. Mladost je progovorila jezikom našim materinskim. U slobodno vrijeme uživalo se na obali najljepšeg mora na svijetu, a poslije svih događanja tijekom dana organizirane su zabave, sportskog ili kulturnog karaktera. Naši reprezentativci su osvojili mnoge diplome iz raznih disciplina, a na kraju, poslije završne predstave, intervjua s gradonačelnikom i posjete ravnatelja HMI Nikole Jelinčića i suradnika, bilo je i suza u očima sudionika ovih lijepih događanja, suza što se opet potvrdilo da sve što je lijepo kratko traje, a rastanci su suviše bolni i lako uzburkaju mlade duše.
    Pokazali su mladi Srijemci da nisu badava članovi Odjela za hrvatski jezik i književnost pri svojoj udruzi HKC »Srijem« i da su oni pravi začetnici Hrvatske škole, da znaju i vole i pisati, i govoriti, i pjevati standardnim hrvatskim jezikom. Zadivili su voditelje pojedinih radionica, a njihova voditeljica, koja ih je dovela do ovoga, slušala je samo riječi hvale i od »mame« Lade, i od Andree, i od Lucije, i od Grozdane, a posebice od Igora. Slaven i Oriana Španovic, Ivan i Ivana Elez, Bojan i Tamara Kadar, Nela Vukotić, Nikolina Dumančić, Tomislava Hrgović, Adela Gelo, Monika Barat i Anita Ljahović nikad neće zaboraviti ceker prepun spomenaka i daraka, i poljupce prof. Lade Kanajet-Šimić, niti će zaboraviti s kojim elanom su jedva čekali sate novinarske radionice, koje je znalački vodila Andrea. Kako mogu zaboraviti sate glume kod voditeljice Grozdane, sate iz kojih je proistekla predstava koja je zadivila i ravnatelje HMI i Odmarališta. Energija s kojom je ulazio u sva događanja profesor Igor dodatno je oslobađala sve ono čuvano, njegovano i na kraju otvoreno kod svih naših polaznika ove nadasve korisne i dobro organizirane škole.
    Po povratku u zagrljaj roditeljskog doma, oduševljeno su pričali svima odreda kako im je bilo prekrasno.
Mila Markov-Španović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika