Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na uvrede protiv Hrvata mora reagirati država

Povodom pojedinih napisa objavljenih u medijima, izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća izdao je priopćenje u kojemu se kaže: »Zgroženi rječnikom i porukama, koje se u posljednje vrijeme objavljuju u ‘Subotičkim novinama’ u rubrici pisma čitatelja, kao i u nekim drugim medijima, Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća izražava najoštriju osudu uređivačke politike koja ide na ruku širenju govora mržnje protiv hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji i Crnoj Gori.
    Uređivačka politika lista, koja bez ograde propušta rečenice kao što je’ … Bunjevci nikada nisu bili genocidni narod, pa prema tome, svako svrstavanje nas Bunjevaca u hrvatski korpus predstavlja uvredu i osudu istinskih i čestitih pripadnika bunjevačke grane’. ne samo što ne pridonosi njegovanju dobrih međunacionalnih i ljudskih odnosa u Subotici, nego predstavlja i kazneno djelo. Implicirati da su Hrvati genocidan narod opasno je i opako upozorenje svima da su se vratila vremena ratnog huškanja i kolektivnog optuživanja cijelog naroda.
    Hrvati u Srbiji i Crnoj Gori lojalni su građani zemlje u kojoj žive, a njihovo je Nacionalno vijeće zakonska kategorija, kojemu je država povjerila skrb o očuvanju nacionalnog identiteta hrvatske manjinske zajednice. Hrvatsko nacionalno vijeće će i u buduće, kao što je i do sada radilo, organizirati obavljanje poslova u oblastima službene uporabe jezika, informiranja, obrazovanja i kulture, i boriti se za ravnopravan status pripadnika hrvatske manjinske nacionalne zajednice u SiCG. Prijetnje i uvrede koje se neometano šire u pojedinim medijima neće zaplašiti Hrvate, ali na te prijetnje i uvrede mora reagirati ne samo Hrvatsko nacionalno vijeće, nego i demokratska javnost, a napose i država.«
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika