Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Regije

U Zagrebu počinje s radom
Srp­ska pra­vo­slav­na
 gim­na­zi­ja
Sadržaji bogate srpske pravoslavne religijske kulture

 

Milan Topić: »Sadržaji bogate srpske pravoslavne religijske kulture na ovim prostorima bit će okosnica u želji da se sačuva nacionalni identitet i kultura«.
ZAGREB – Šesnaest najnadarenijih učenika srpske nacionalnosti iz Knina, Obrovca, Benkovca, Osijeka, Vukovara, Zagreba i drugih mjesta u Hrvatskoj, prvoga dana nove školske godine sjest će u klupe novootvorene Srpske pravoslavne gimnazije »Kantakuzina Katarina Branković« u samom središtu Zagreba, u Bogovićevoj ulici. Tako će Zagreb postati prvi grad u svijetu u kojem je Srpska pravoslavna crkva osnovala svoju elitnu gimnaziju koju, osim učenika srpske nacionalnosti, mogu pohađati i svi drugi učenici koji prođu zahtjevan prijamni ispit.
25 SREDNJOŠKOLACA: »Ovih dana mi u Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini zagrebačkoj privodimo kraju sve što je potrebno za opremanje školskog prostora u Bogovićevoj ulici. U ljetnom upisnom roku za pohađanje gimnazije prijavilo se 25 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske, a njih 16 uspjelo je položiti prijamni ispit i upisati se u gimnaziju koja nastavlja dvjestogodišnju tradiciju obrazovnog djelovanja Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu« kaže svećenik Milan Topić, v. d. ravnatelj Gimnazije »Kantakuzina Katarina Branković« iz Zagreba.
    Već prilikom prvog upisa u Srpsku pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu na prijamni se prijavila i jedna učenica hrvatske nacionalnosti, ali ona, kaže svećenik Topić, s još sedam učenika srpske nacionalnosti, nije uspjela proći zahtjevan prijamni ispit. Iako je nova gimnazija u Zagrebu osnovana sa željom da u početku okupi svu nadarenu srpsku djecu iz Hrvatske, otvorenog je tipa i moći će je pohađati i učenici drugih nacionalnosti.
    Ova gimnazija osnovana je na poticaj Njegova visokopreosveštenstva mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i cijele Italije gospodina Jovana, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, kao javna gimnazija. Ambicija je unijeti novu kulturološku kvalitetu u gimnazijsko obrazovanje u Hrvatskoj. Učenici koji završe ovu školu steći će znanje koje je moguće dobiti u bilo kojoj drugoj gimnaziji u Hrvatskoj dodaje svećenik Topić.
NASTAVA NA SRPSKOM JEZIKU: »Nastava će se održavati na srpskom jeziku, ali po hrvatskom nastavnom programu koji će biti obogaćen sadržajima iz srpske i pravoslavne religijske kulture. Učenici će moći učiti engleski, njemački, ruski i talijanski jezik, a osim latinskog, koji će biti izborni, moći će pohađati satove grčkog i staroslavenskog jezika. Sadržaji bogate srpske pravoslavne religijske kulture na ovim prostorima bit će okosnica u želji da se sačuva nacionalni identitet i kultura. Posebno veliku pažnju poklonit ćemo učenju stranih jezika, a učenici će sami moći izabrati koje će jezike učiti. Zanimljivo je i to da će sve strane jezike predavati izvorni govornici engleskog, njemačkog, ruskog i talijanskog jezika. Nastavu će u najvećem dijelu izvoditi profesori s doktoratima i magisterijima znanosti. Oni će, osim redovite nastave, u skladu sa zanimanjem učenika, poticati kreativni rad u slobodnim aktivnostima« kaže Topić.
    »Diploma iz prve Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu jednako će se tretirati kao i diplome iz svih drugih srednjih škola u Hrvatskoj i s njima će se učenici bez problema moći upisati na bilo koji fakultet. Profesori koji budu radili u toj gimnaziji bit će, kao i u drugim školama, na platnom popisu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Jedino je« kaže svećenik Milan Topić »Srpska pravoslavna crkvena opština zagrebačka financirala gradnju i opremanje učionica u kojima će se nastava izvoditi«.

Večernji list

 

-----

 

Splitski »Konstruktor« obnavlja beogradsku zračnu luku?  
U iz­gle­du ve­li­ki po­sao
Zajednička ponuda splitskog Konstruktora i banjolučkog Integral inženjeringa za obnovu
 beogradskog uzletišta vrijedna je 2,4 milijuna eura

Splitski »Konstruktor inženjering« u najužem je krugu kandidata za obnovu beogradske zračne luke. Nakon što je podnio najpovoljniju ponudu za izgradnju spojnice autoceste Kolašin-Mateševo u Crnoj Gori, Konstruktor inženjering je zajedno s banjolučkim poduzećem Integral inženjering podnio, kako se ocjenjuje, jednu od kvalitetnijih ponuda za obnovu uzletno-sletne staze na beogradskom aerodromu.
    U Konstruktoru odluku crnogorskih vlasti o rezultatima natječaja vrijednog oko osam milijuna eura, očekuju za petnaestak dana, a nadaju se kako će potom dobiti priliku i da sudjeluju u izgradnji nove autoceste od Podgorice prema Beogradu.
    Uz očekivani angažman u Crnoj Gori obnova beogradske zračne luke bila bi značajan iskorak za Konstruktor, ali općenito i hrvatske građevinske tvrtke, u širenju poslovnih aktivnosti izvan Hrvatske.
    Ponude za rekonstrukciju uzletišta na beogradskom aerodromu podnijelo je nekoliko tvrtki, odnosno konzorcija. Poduzeće Aerodrom Beograd, koje upravlja beogradskom međunarodnom zračnom lukom, zaprimilo je ukupno četiri ponude.
Aerodrom Beograd planira obnoviti pistu i uvesti 3B standarde, koji bi omogućili slijetanje i polijetanje zrakoplova u svim vremenskim uvjetima. Radovi bi trebali, bez prekida zračnog prometa, početi u listopadu ove godine i trajati između dvadeset i četrdeset dana. Projekt obnove beogradske zračne luke financirat će se kreditom Europske investicijske banke, čiji iznos još nije utvrđen.
Vjesnik

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika