Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pot­po­ra pri­je­dlo­gu Za­ko­na o ze­mljištu

S ciljem okupljanja zemljoradnika, razmjene iskustva i ukazivanja na probleme u poljoprivredi po drugi puta ove godine je Udruga poljoprivrednika Subotice organizirala manifestaciju Subotička brazda, s namjerom da ona postane tradicionalna. Ove godine manifestacija je okupila oko 1100 sudionika koji su imali prigodu upoznati se sa suvremenom poljoprivrednom mehanizacijom, kreditima koje nude banke, razgovarati sa stručnjacima i predstavnicima vlasti i pratiti natjecanje u kojem je sudjelovalo petnaest orača.
    Kako je kazao jedan od organizatora manifestacije Miroslav Kiš na Jaramazovićevom salašu su se okupili znanstvenici, stručnjaci, političari i sami poljoprivrednici kako bi razgovarali o prijedlogu Zakona o zemljištu Ministarstva poljoprivrede koji već duže vrijeme izazava burne polemike. Sami poljoprivrednici u udruzi ocjenjuju ovaj zakon dobrim i podupiru njegovo usvajanje.
IZOSTAVLJENI IZ PRIVATIZACIJE: »Svjedoci smo da su poljoprivrednici izostavljeni iz svih privatizacija iako su i oni svojim radom godinama stvarali i gradili prerađivačku industriju« kazao je Miroslav Ivković Baja glasnogovornik udruge na početku programa, te je istaknuo kako se poljoprivrednici nadaju da država neće dozvoliti da ostanu i bez zemlje koja predstavlja osnovni uvjet poljoprivredne djelatnosti.
    Pomoćnik republičke ministrice poljoprivrede Goran Živkov je kazao da su prošle godine krenuli u reforme u tri pravca, prvo prelazak s centraliziranog na tržišno gospodarstvo, drugo ka ruralnom razvoju i treće u pravcu promjene strukture poljoporivrede.
    »Tržišni mehanizmi još nisu izgrađeni za jednu tržišnu utakmicu i u tome su udruge među najvažnijim instrumentima koje treba osnažiti. Od udruga poljoprivrednika na lokalnoj razini pa sve do komore poljoprivrednika treba graditi pregovarački tim koji bi trebao biti balans u odnosu na druge aktere u ovoj oblasti. Zakon o zemljištu predviđa da se zemlja daje u zakup i vizija Vojvodine je da u njoj ima 100.000 jakih poljoprivrednih proizvođača udruženih u slabe zadruge te da oni žive u selu koje ima svu potrebnu infrastrukturu. Zakon o zemljištu je u proceduri«, kazao je Živkov te je istaknuo kako u tome žele imati potporu poljoprivrednika.
    Pokrajinski tajnik za poljoprivredu Danijel Petrović je otvarajući II. Subotičku brazdu poručio kako će Tajništvo dati potporu udrugama poljoprivrednika te je obećao da će zajedno s Ministarstvom raditi na donošenju takve zakonske regulative koja će biti dobra za sve. On je zaželio da sljedeće godine na ovoj manifestaciji sudjeluju i orači iz susjednih zemalja te da tako ova manifestacija od lokalne preraste u regionalnu.
    Ravnatelj Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Miroslav Malešević je pozdravio nazočne u ime 120 znanstvenih radnika iz Instituta te je kazao kako »ovakve manifestacije svima donose korist jer se na licu mjesta može saznati o suvremenoj agrotehnologiji. Zakon o zemljištu jedan je od najvažnijih i Institut je sudjelovao u njegovoj izradi«, kazao je Malešević ali prema njegovu mišljenju u njemu nije dovoljno naznačeno mjesto stručnjaka i ne zna se gdje će oni ubuduće raditi ukoliko oni već i u samom procesu odlučivanja o korišćenju zemljišta nisu uključeni.

STRUKA I POLITIKA: »Samo sprega aktualne vlasti i znanstvenih potencijala i struke može dovesti do dobrih zakona. Potencijal poljoprivrede je ogroman, znamo proizvesti sve ali ne i prodati« kazao je Malešević te je predložio da se oformi Agencija za promociju i prodaju poljoprivrednih proizvoda.
    Upravnik Zavoda za strna žita Srbislav Denčić kazao je kako će ove godine biti dovoljno pšenice ali i viška, kao i da su svi parametri kvalitete pšenice ove godine veoma dobri. »Očekuje nas sjetva i to će biti problem budući da nije isplativa proizvodnja« kazao je Denčić te je poručio da »pšenica kao i mlijeko trebaju dobiti svoje mjesto kao strateški proizvod«. Prema Denčiću nema ozbiljne poljoprivrede bez pšenice jer ona u poljoprivrednom smislu predstavlja odmor zemljišta, budući se ne može iz godine u godinu na istom zemljištu saditi kukuruz, suncokret ili repa, a pokraj toga je i značajan izvor hrane. On je još poručio »da smo jadni ukoliko počnemo uvoziti pšenicu.«
    Zamjenik predsjednika Općine Subotica Petar Kuntić je pozdravljajući sve nazočne u ime lokalne samouprave »istaknuo kako cijela subotička općina ima plodno zemljište i vrijedne poljoprivredne proizvođače te je istaknuo da pjeskoviti černozem daje vrhunske prinose kad ima dovoljno padavina«.
    »Prije 25 godina je odlučeno uložiti 40 milijuna dolara za kanal, ali vode u njemu nema već samo korova i po koje smetlište, a bez vode sjever Bačke neće moći egzistirati« upozorio je Kuntić te je pohvalio sve udruge sjeverne Bačke koje su osnovale Forum agrarnih udruga »koje predstavljaju snagu za pregovore o budućoj agrarnoj politici«.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika