Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bodrog fest 2005.

U subotu 13. kolovoza u Bačkom Mononoštoru održan je prvi Festival hrane, glazbe i obrtnič-kih proizvoda. Mnogobrojna i raznovrsna ponuda kulinarskih specijaliteta, kulturnih, zabavnih i tradicionalnih događanja ispunila su cijelu subotu – od jutarnjih sati, pa sve do kasno navečer. Organizatori – Mjesna zajednica Bački Monoštor, kulturno-umjetnička društva iz Monoštora »Bodrog« i »Rumunka«, te Udruženje građana »Propeler« izuzetno su zadovoljni posjetom, a kao poseban uspjeh ističu veliki broj gostiju koji su sa svih strana došli uživati u monoštorskom festivalu.
    Potporu festivalu dali su i Turistička organizacija Općine Sombor i Kulturni centar »Laza Kostić«, te svojim donacijama mnogobrojni privatnici i lokalne tvrtke.

OD JUTRA: Od jutarnjih su se sati po cijelom Monoštoru u ugostiteljskim objektima spremala tradicionalna, ali i ona manje tradicionalna jela, tako da se u prepunim lokalima uz promotivne cijene moglo kušati mnogo toga – »šaran na štapu«, riblji paprikaš, paprikaš od div-ljači, pečena janjetina i jaretina, pečena riba, kuleni i kobasice od divljači… Za to su vrijeme posjetitelji u središtu sela imali prigodu vidjeti štandove na kojima su bili izloženi tipični monoštorski proizvodi – med monoštorskih pčelara, čamci, košari, te mnogobrojne rukotvorine monoštorskih obrtika.
    U prostorijama KUDH »Bodrog« su do 18 sati bile izložene lutke u tradicionalnoj šokačkoj nošnji i rukotvorine žena iz Monoštora i Bezdana. Za ovu izložbu vladalo je veliko interesiranje, tako da su posjetitelji i nakon zatvaranja željeli pogledati prelijepu šokačku nošnju.
    U 13 sati 11 fijakerista iz Svetozara Miletića, Stapara, Sombora i Bačkog Monoštora, predvođeni poznatim monoštorskim uzgajivačem Josipom Đipanovim prošli su ulicama Monoštora i nakon toga sve do večernjih sati besplatno prevozili Monoštorce i sve zainteresirane goste, među kojima je bio i predsjednik Općine Jovan Slavković.
    U 17 sati u prepunoj crkvi sv. Petra i Pavla, koja se upravo renovira i osvjetljava, kako bi se istaknula njezina vrijednost i ljepota, održan je koncert somborskog zbora »Vox Euterpes« pod ravnateljskom palicom Milana Radišića. Zbor se Monoštorcima predstavio klasičnim duhovnim izvedbama, ali i obradama suvremenih pjesama.

DO MRAKA: Finale večeri je svakako bio kulturno umjetnički program folklornih skupina iz Sombora, Bačkog Brega i Monoštora u središtu sela. Cijela manifestacija još jednom je pokazala kako je Monoštor mjesto u kojemu se njeguje vlastita tradicija, ali da se isto tako znaju cijeniti i običaji i tradicija drugih. Nakon svega dodijeljeni su pehari i zahvale sudionicima Bodrog festa.
    U 20 sati ispred knjižnice – Centra građanskih aktivnosti – održan je koncert poznate somborske skupine »Line out«, koji je na malo drugačiji način okupio veliki broj mladih. Dobro ozvučenje, video projekcije i prije svega izuzetna glazba Line outa zadovoljili su sve, a poglavito mlade koji nemaju mogućnost često biti nazočni na koncertima ovakvog tipa, a osobito ne u svom selu.
    Osnovna ideja organizatora Bodrog festa bila je promoviranje monoštorske tradicije, ali i skretanje pozornosti na Bački Monoštor kao turističko odredište. Veliki broj gostiju s raznih strana i veliki broj organizacija koje su se uključile svakako daje organizatorima nadu i pravo da vjeruju u turističku budućnost Bačkog Monoštora, ako se drže svoje tradicije i unapređuju i obogaćuju ugostiteljsku, kulturnu i duhovnu aktivnost u selu.                                                    g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika