Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Da­ni svečano­sti i za­hva­le

Središnja manifestacija proslave ovogodišnje Dužijance otpočela je u Subotici u petak 12. kolovoza otvorenjem izložbe »S Božjom pomoći« u galeriji Likovnog susreta, na kojoj su posjetitelji mogli vidjeti retrospektivnu izložbu slika u tehnici slame s obzirom na jubilej XX. Saziva »Prve kolonije naive u tehnici slame« koji se održava u Tavankutu.
    Tradicionalno obilježavanje žetvenih svečanosti nastavljeno je istoga dana, kada je na gradskom trgu održana »Tamburaška večer« s izborom pratioca bandaša i bandašice. Na ovoj manifestaciji nastupili su tamburaški ansambl »Hajo« iz Subotice, ansambl »Sljedbenici Tumbas Pere Haje« iz Subotice, a zbog kiše, svečanost je nastavljena u vestibilu Gradske kuće, gdje su nastupili ansambl »Biseri« iz Subotice, tamburaški ansambl HKPD »Tomislav« iz Golubinaca i Mali orkestar somborskog tamburaškog društva.
    Istu večer predstavljeni su ovogodišnji gradski bandaš i bandašica Siniša Kujundžić i Kristina Ivanković. Njih je predstavio vlč. dr. Andrija Kopilović, nakon čega je slijedio izbor »najlipči« parova, pratioca bandaša i bandašice. Za druge pratioce izabrani su Marijana Tikvicki i Marko Sudarević iz Subotice, prvi pratioci su Nevena Mlinko iz Subotice i Branko Čermuš iz Svetozara Miletića-Lemeša, a za najljepši par proglašeni su Snežana Dulić i Aleksandar Orčić iz Đurđina.
SUBOTA: Drugoga dana završne manifestacije »Dužijanca 2005.«, u subotu 13. kolovoza, održano je svečano »Večernje« (Vespere) u katedrali svete Terezije Avilske. U predvečerje velikog euharistijskog slavlja zahvale Bogu za darove roda pšenice, svečano »Večernje« je predvodio katedralni župnik mons. Stjepan Beretić, a na svečanosti je, uz subotičkog biskupa mons. Ivana Penzeša, gost bio biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović. Na svečanom Večernjem mons. Beretić je održao propovijed koja je duhovno pripremila vjernike za sutrašnju svečanost zahvale nakon završene žetve. Večernje je pratio katedralni zbor »Albe Vidaković« pod ravnanjem s. Mirjam Pandžić, mons. Mile Bogović pozdravio je bandaša i bandašicu, a na oltar je prinesena ovogodišnja kruna ispletena od slame.
    Nastavak proslave Dužijance uslijedio je iste večeri na glavnome gradskom trgu, gdje je prikazana nekadašnja risarska pogodba. Prikazan je dogovor risara i risaruša s gazdom oko načina rada i isplate, a nakon toga je uslijedila »Folklorna večer« na kojoj su nastupile folklorne skupine Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« iz Subotice, Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Ljutovo« iz Ljutova, Kulturno-umjetničkog društva željezničara »Bratstvo« iz Subotice, Kulturno-umjetničkog društva »Ravnica« iz Male Bosne, Kulturno-umjetničkog društva »Lemeš« iz Svetozara Miletića, Mađarskog kulturnog centra »Népkőr« iz Subotice, Kulturno-umjetničkog društva »Aleksandrovo« iz Subotice, folklorna skupina iz ukrajinskog grada Sevastopolja, kao i folklorne skupine Hrvatske udruge kulture »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, Kulturno-umjetničkog društva »Matija Antun Relković« iz Republike Hrvatske, Kulturno-umjetničkog društva »Krajina« iz Bosne i Hercegovine, Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta, Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija« iz Sonte, Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« iz Sombora i Kulturno-umjetničkog društva »Bunjevka« iz Subotice.
NEDJELJA: Središnja manifestacija ovogodišnje Dužijance nastavila se 14. kolovoza ispraćajem bandaša i bandašice iz župe sv. Roka, nakon obreda blagoslova, kada se formirala svečana povorka koja je išla do katedrale svete Terezije Avilske. Povorku je tradicionalno predvodio barjaktar-jahač sa zastavom Dužijance, kojeg su pratili konjanici-jahači, a u povorci su slijedili risari, ručonoše i vodonoše risara, nošen je simbol »Klas«, a u svečanom mimohodu sudjelovale su i kraljice koje su imale važnu ulogu da isprate bandaša i bandašicu »kraljičkim pismama« i zažele im sretan put. U svečanoj povorci bili su i članovi brojnih kulturno-umjetničkih društva, a okićeni žutim vlaćem u povorci su sudjelovali fijakeri i karuce u kojima su se vozili bandaši i bandašice iz okolice Subotice i iz Sombora, a na posebno ukrašenim kočijama vozio se gradski bandaški par, u pratnji prvog, drugog i trećeg para najljepših pratioca.
    Svečana sveta misa zahvalnica održana je na platou iza katedrale sv. Terezije Avilske. Na ovome svečanom euharistijskom slavlju iskazana je zahvalnost Bogu za plodove, a svečano slavlje je predvodio biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović. Nakon euharistijskog slavlja svečana povorka je krenula prema centru grada. Stigavši na trg, bandaš i bandašica su predali kruh koji je ispečen od novog brašna predsjedniku Skupštine Općine Subotica Gézi Kucseri, čime je završen prijepodnevni dio programa.
    Bandaš i bandašica su istoga dana predvečer posjetili grob mons. Blaška Rajića na groblju svetog Roka, a navečer je održano »Bandašicino kolo« u prepunom župnom dvorištu Župe svetog Roka, gdje je svirao tamburaški ansambl »Hajo«.             Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika