Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Coulthard poveo utrku

Otvorenjem 54. šampionata svijeta u »Formuli 1«, na utrci za Grand prix Australije u Melbournu, ponovno su, na veliko zadovoljstvo globalnog auditorija, krenuli kotači najbržih bolida auto planeta. Popularni »cirkus F1« tijekom cijele godine jurit će kontinentima i stazama besmrtnih imena, boreći se za prestižni pokal najboljeg u konkurenciji vozača i konstruktora. Ime glavnog favorita nije ni potrebno posebno naglasiti, uostalom, zbog pobjeda petostrukog šampiona čelnici FIA odlučili su uvesti:
Nova pravila  
 
1. Kvalifikacijski treninzi
Vozit će se dva kvalifikacijska treninga, petkom i subotom od 13 do 14 sati. Vozač jednog tima može izaći na stazu samo ako je prije toga njegov suvozač ušao u boks. Redoslijed starta na treningu ovisi od plasmana na ljestvici. Subotnji start odredit će rezultati treninga u petak. Najbrži će startati posljednji, dok će vozač s najslabijim vremenom startati s prve pozicije.
2. Bodovanje
U novoj sezoni uvodi se novi bodovni 
sustav. Plasman ostvaruje osam najboljih vozača. Pobjedniku slijedi 10, drugom 8, trećem 6, četvrtom 5, petom 4, šestom 3, sedmom 2 i osmoplasiranom vozaču 1 bod.
3. Timske naredbe
Najstrože je zabranjeno sprovoditi timske naredbe iz boksa koje bi mogle direktno utjecati na ishod utrke, a sve u želji da se izbjegne »režirani« pobjednik u interesu momčadi. Svima je u sjećanju blamaža s VN Austrije kada je Barrichello morao propustiti Schumachera po naredbi Rosa Brona čelnika »Ferrarija«.
4. Pneumatici
Svaka momčad će od svog proizvođača biti opskrbljena s dva različita tipa pneumatika. FIA je odredila limit po kojem se može koristiti ukupno 10 setova za suho vrijeme i kišu.
5. Testovi
Testiranje bolida se tijekom natjecateljske sezone može vršiti od 1. ožujka do 1. studenoga. Ukoliko se neka momčad obveže prema FIA da će u tom razdoblju vršiti testiranja, bit će joj omogućeno da 10 dana, svakog petka između 9 i 11 sati, vrši testiranja na stazi gdje će biti vožena utrka, što da sada nije bilo moguće.
6. Kalendar natjecanja
U sezoni 2003. vozit će se 16, umjesto dosadašnjih 17 utrka. Izbačena je VN Belgije (Spa Frankorschan) zbog zabrane reklamiranja duhanskih proizvoda u ovoj državi. 
Pobjedom Škota Davida Coultharda na premijernoj utrci za                              
VN Australije, održanoj prošle nedjelje u Melbourneu, na veliko zadovoljstvo navijača »Mc Laren Mercedesa«, ali i organizatora iz FIA (svjetska automobilistička asocijacija), ubrizgana je, već na samom startu, »svježa krv« u predstojeću sezonu »Formule 1«. Učinak novih pravila odrazio se na »novi poredak« na ljestvici, učinivši da se poslije duljeg vremena nitko iz »Ferrarijeve« momčadi nije pojavio na pobjedničkom postolju. Je li to samo trenutačna slabost Michaela Schu-machera i najmoćnije »štale« u auto svijetu ili će sezona 2003. posjesti na tron F1 neko novo ime?

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay