Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Coulthard poveo utrku

Otvorenjem 54. šampionata svijeta u »Formuli 1«, na utrci za Grand prix Australije u Melbournu, ponovno su, na veliko zadovoljstvo globalnog auditorija, krenuli kotači najbržih bolida auto planeta. Popularni »cirkus F1« tijekom cijele godine jurit će kontinentima i stazama besmrtnih imena, boreći se za prestižni pokal najboljeg u konkurenciji vozača i konstruktora. Ime glavnog favorita nije ni potrebno posebno naglasiti, uostalom, zbog pobjeda petostrukog šampiona čelnici FIA odlučili su uvesti:
Nova pravila  
 
1. Kvalifikacijski treninzi
Vozit će se dva kvalifikacijska treninga, petkom i subotom od 13 do 14 sati. Vozač jednog tima može izaći na stazu samo ako je prije toga njegov suvozač ušao u boks. Redoslijed starta na treningu ovisi od plasmana na ljestvici. Subotnji start odredit će rezultati treninga u petak. Najbrži će startati posljednji, dok će vozač s najslabijim vremenom startati s prve pozicije.
2. Bodovanje
U novoj sezoni uvodi se novi bodovni 
sustav. Plasman ostvaruje osam najboljih vozača. Pobjedniku slijedi 10, drugom 8, trećem 6, četvrtom 5, petom 4, šestom 3, sedmom 2 i osmoplasiranom vozaču 1 bod.
3. Timske naredbe
Najstrože je zabranjeno sprovoditi timske naredbe iz boksa koje bi mogle direktno utjecati na ishod utrke, a sve u želji da se izbjegne »režirani« pobjednik u interesu momčadi. Svima je u sjećanju blamaža s VN Austrije kada je Barrichello morao propustiti Schumachera po naredbi Rosa Brona čelnika »Ferrarija«.
4. Pneumatici
Svaka momčad će od svog proizvođača biti opskrbljena s dva različita tipa pneumatika. FIA je odredila limit po kojem se može koristiti ukupno 10 setova za suho vrijeme i kišu.
5. Testovi
Testiranje bolida se tijekom natjecateljske sezone može vršiti od 1. ožujka do 1. studenoga. Ukoliko se neka momčad obveže prema FIA da će u tom razdoblju vršiti testiranja, bit će joj omogućeno da 10 dana, svakog petka između 9 i 11 sati, vrši testiranja na stazi gdje će biti vožena utrka, što da sada nije bilo moguće.
6. Kalendar natjecanja
U sezoni 2003. vozit će se 16, umjesto dosadašnjih 17 utrka. Izbačena je VN Belgije (Spa Frankorschan) zbog zabrane reklamiranja duhanskih proizvoda u ovoj državi. 
Pobjedom Škota Davida Coultharda na premijernoj utrci za                              
VN Australije, održanoj prošle nedjelje u Melbourneu, na veliko zadovoljstvo navijača »Mc Laren Mercedesa«, ali i organizatora iz FIA (svjetska automobilistička asocijacija), ubrizgana je, već na samom startu, »svježa krv« u predstojeću sezonu »Formule 1«. Učinak novih pravila odrazio se na »novi poredak« na ljestvici, učinivši da se poslije duljeg vremena nitko iz »Ferrarijeve« momčadi nije pojavio na pobjedničkom postolju. Je li to samo trenutačna slabost Michaela Schu-machera i najmoćnije »štale« u auto svijetu ili će sezona 2003. posjesti na tron F1 neko novo ime?
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika