Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Eu­ro­pa ni­kad da­lja

Prošle srijede 20.000 gledatelja na Poljudu i stotine tisuća uz male ekrane svjedočilo je apsolutnoj nemoći »bilih« izabranika Ćire Blaževića, koji su na svome travnjaku potučeni s katastrofalnih pet zgoditaka. Mađarski prvak Debrecen potukao je Hajduka, žargonski rečeno izlizanom novinarskom frazom »u svim elementima igre«, postigavši ukupno osam golova u oba susreta, a pritom ne primivši niti jedan (3:0, 5:0).
HAJDUK – DEBRECEN: Poslije solidnog starta u domaćem šampionatu, dvije pobjede nad Osijekom (6:0) i Zagrebom (3:1), te osvojenog Superkupa protiv Rijeke (1:0), navijači Hajduka su očekivali istovjetan skor u srazovima protiv mađarskog predstavnika Debrecena u drugom pretkolu kvalifikacija za ovosezonsku Ligu prvaka. Kada je objavljen ždrijeb, par mjeseci ranije, predstvanici Hajduka bili su, uvjetno rečeno, zadovoljni voljom »sreće« i protivnika za kojeg su mislili da neće biti većeg problema glede pozitivnog konačnog ishoda. Dodatnu euforiju su podgrijavale i brojne izjave po tisku, u kojima se naglašavala sigurnost i uvjerenost u prolazak dalje. Ali…
    Prvo je uslijedio hladni tuš u prvoj utakmici, na kojoj je Debrecen rutinirano »načeo« brod Hajduka sa tri neugodna torpeda (3:0) (dva su bila djelo Bogdanovića, nekadašnjeg igrača novosadske Vojvodine), obavljajući lavovski dio posla pred uzvrat u Splitu. Potom je u narednih tjedan dana podgrijavana ipak nerealna nada da bi se u »poljudskih« 90 minuta moglo napraviti čudo i dostići, pa i prestići veliki minus iz prvog susreta.
    Ali..
    Već u prvoj minuti susreta (17. sekunda), i prvom napadu Debrecen je postigao gol i time je započeo kraj željenog sna, prema kojem su stremili najoptimističkije nastrojeni navijači i štovatelji Hajduka. Da cijela stvar bude još gora, ubrzo su uslijedila još dva ekspresna gola i nakon pola sata igre Hajduk je ponovno gubio s tri gola razlike. U drugom dijelu, s još dva pogotka u mreži nesigurnog vratara Kale, mađarski prvak je trijumfalno dovršio posao (0:5) i ovjerio plasman u treće kolu kvalifikacija, u kojemu ga očekuju dueli s glasovitom britanskom momčadi Manchester Uniteda.
NEDOSTIŽNA EUROPA: U dva europska pokušaja, prošle i ove godine, momčad Hajduka nije uspjela prebroditi prvu prepreku na putu do duljeg zadržavanja na europskom nogometnom tlu. Irski Shelbourne i mađarski Debrecen zaustavili su »bilu lađu« već na samom izlasku iz splitske luke. Ukoliko se može naći opravdanja za najsvežiji kiks, ono se prije svega odnosi na igrački kadar koji je za duele s Debrecenom bio znatno slabiji od postave koja je iznjela i osvojila prošlo prvenstvo Hrvatske. S prosjekom starosti, nešto višim od 23 godine ne može se očekivati pretjerani uspjeh protiv znatno iskusnijih i jačih momčadi, jer europske utakmice su mnogo teže i zahtjevnije od domaćih ligaških duela. No, lako je kritizirati nakon izgubljene bitke, pogotovo ako se zna da su financije faktor koji diktira dovođenje kvalitetnijih nogometaša koji bi mogli dodatno osnažiti momčad. Godinama unatrag splitski klub se bori s dugovima i finacijskim problemima, a igrački pogon se uveliko bazira na mladim igračima poniklim u vlastitoj školi i okolici. Nažalost naivnost i mladost skupo se plaćaju u europskim arenama u kojima se nogomet igra bez milosti za veliki novac koji sleduje samo pobjednicima.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika