Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Fil­ter za eli­tu

U utorak i srijedu (9. i 10. kolovoza) odigrane su prve utakmice trećeg (posljednjeg) kola kvalifikacija za plasman u elitu 32 najbolje europske momčadi, koje će se od jeseni natjecati u 8 skupina. Prema plasmanu u nacionalnim prvenstvima izravan »ulaz« imaju samo klubovi koji su bili prvaci ili doprvaci, dok ostali moraju »vizu« izboriti kroz, ovisno o rankingu države iz koje dolaze, jedno ili više kvalifikacijskih kola. Nakon što se 23. i 24. kolovoza označi kraj uzvratnih susreta bit će poznata kompletna lista sudionika Lige prvaka za sezonu 2005-06, a tko će biti na popisu, uz 16 »privilegiranih«, ostaje nam da vidimo.
PAROVI 3. KOLA KVALIFIKACIJA: Za sve ljubitelje nogometa u SiCG zasigurno najvažniji susret ovog posljednjeg »sita« je duel beogradskog Partizana i slovačke Artmedije Petržalke (Bratislava), momčadi koja je senzacionalno izbacila favorizirani Celtic (5:0, 0:4). Ipak, čini se, »crno-bijeli« imaju veće šanse da ponovno zaigraju u Ligi prvaka i na svom stadionu ugoste europske nogometne veličine. U ostalim susretima kvalifikacijske završnice sastaju se: Manchester United (ENG) – Debrecen (MAĐ), Valerenga (NOR) – Club Brugge (BEL), Betis (ŠPA) – Monaco (MON), Wisla (POL) – Panathinaikos (GRČ), Anorthosis (CIP) – Glazgow Rangers (ŠKO), Everton (ENG) – Villareal (ŠPA), Basel (ŠVI) – Werder (NJEM), Šahtjor (UKR) – Inter (ITA), Steaua (RUM) – Rosenborg (NOR), Malmo (ŠVE) – Thun (ŠVI), Liverpool (ENG) – CSKA Sofija (BUG), Sporting (POR) – Udinese (ITA), Rapid (AUT) – Lokomotiv Moskva (RUS), Anderlecht (BEL) – Slavia (ČEŠ) i Brondby (DAN) – Ajax (NIZ).
FAVORITI: Iako je u sportu, a poglavito nogometu, nezahvalno unaprijed prognozirati, prema navedenim parovima ipak su neke, prije svega veće i bogatije momčadi u ulozi favorita za prolaz u skupine koje donose pozamašnu financijsku podlogu za tekuću sezonu. U red »sigurnih« spadaju Manchester United, koji ne bi trebao imati većih problema s Debrecenom, Rangersi Dade Prše protiv Anorthosisa, Inter je ipak favorit protiv Šahtjora, kao i šampion Europe Liverpool protiv bugarskog CSKA, a vjerojatan bi trebao biti prolaz Ajaxa protiv danskog Brondby-ja. Glede ostalih susreta ostaju otvorene karte, a nekoliko duela moglo bi biti i više nego interesantno, poput Evertona i Villareala, Betisa i Monaca, Sportinga i Udinesea, Anderlechta i Slavije.
VELIKI I MALI: Stara priča Champions leaguea je sraz velikih (bogatih) i manjih klubova, kojima je na početku ostavljena mogućnost ulaska u elitno društvo, ali na koncu »gosti završne parade« uvijek budu oni s većim i dubljim džepom (veći broj kvalitetnijih igrača). Pa ipak, svake godine se događa da i manji, anonimniji klubovi, uspiju proći nemilosrdni filter za elitu i zaigraju, na radost svojih navijača, protiv legendarnih momčadi poput Barcelone i Reala, Juventusa i Milana, Arsenala i Manchester Uniteda, Bayerna…         Ove godine će »zlatnu ulaznicu« osvojiti i momčad bolja iz izravnog duela između predstavnika švedskog i švicarskog nogometa, kojima je do sada uvijek bila rezervirana sporedna uloga u natjecanju kupa Uefe. Malmo ili Thun, koji je izbacio favorizirani Dynamo Kyjev, imaju priliku zaigrati na jesen s velikima, a potrebno je samo proći još jedno »sito«. Partizan, uspije li proći slovačko iznenađenje, također će se ponovno svrstati u elitni razred kojemu je nekada davno pripadao u genaracijama koje su igrale velike susrete poput onih protiv Real Madrida.
NOGOMETNI NAPREDAK: Igranje u završnim kvalifikacijskim fazama, koje za one koji ne prođu u Ligu šampiona znači nastavak igranja u 1. kolu kupa Uefe, dosada je redovito bilo rezervirano za predstavnike jačih euro liga, ali je ovogodišnji rasplet donio neke novine glede napretka pojedinih, dosada marginaliziranih, liga. U 3. kolu kvalifikacija se nalaze po dva predstavnika Švicarske, Norveške, te po jedan klub iz SiCG, Mađarske, Cipra, Poljske, Slovačke, Rumunjske, Bugarske, Austrije, Češke, Švedske i Danske. Hoće li uspjeti, znat ćemo uskoro…
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika